September 26, 2023

Gezond eten garandeert niet dat mannen prostaatkanker vermijden – zelfs niet met het mediterrane dieet

Madrid, Spanje Een gezond voedingspatroon garandeert niet dat mannen vrij zullen zijn van prostaatkanker, zo blijkt uit een recent onderzoek. Tegelijkertijd ontdekten onderzoekers in Spanje ook dat ongezonde voeding het risico op agressieve vormen van de ziekte aanzienlijk verhoogt. Uit hun onderzoek bleek dat mannen die regelmatig junkfood en suikerhoudende dranken consumeren, vatbaarder zijn voor levensbedreigende tumoren.

“Onze resultaten geven aan dat het vermijden van ongezonde voedingsgewoonten de beste voedingsstrategie zou kunnen zijn om agressieve prostaatkanker te voorkomen”, zegt hoofdauteur Dr. Adela Castello-Pastor van het Carlos III Institute of Health in Madrid.

De studie volgde 15.296 Spaanse deelnemers gedurende gemiddeld 17 jaar. Tijdens de follow-upperiode werden meer dan 600 gevallen van prostaatkanker vastgesteld.

Diëten werden gecategoriseerd als ‘westers’, ‘voorzichtig’ of ‘mediterraan’. Het westerse voedingspatroon bestond uit magere zuivelproducten, vleeswaren, geraffineerde granen, snoep, calorierijke dranken, kant-en-klaarmaaltijden en sauzen, met een lage inname van magere zuivelproducten en volle granen. Dr. Castello-Pastor legt uit dat melk en andere zuivelproducten de productie van prostaatkankerbestrijdende chemicaliën onderdrukken.

Het Prudent-voedingspatroon omvatte een hoge inname van magere zuivelproducten, groenten, fruit, volle granen en sappen. Ondertussen omvatte het mediterrane voedingspatroon een hoge consumptie van vis, groenten, peulvruchten, gekookte aardappelen, fruit, olijven en plantaardige olie, met een lage inname van sappen.

Mediterraans diëet
Het vervangen van westerse dieetproducten door mediterrane producten kan ook het risico op andere chronische ziekten verminderen.
(© fascinadora – stock.adobe.com)

Degenen die zich aan een westers dieet hielden, hadden de meeste kans om tumoren te ontwikkelen die zich naar andere organen verspreidden.

“Totale en verzadigde vetten en transvetzuren van rood en bewerkt vlees, snoep, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden worden ervan verdacht de progressie van PCa (gevorderde prostaatkanker) te bevorderen door de verstoring van de hormonale regulatie om oxidatieve stress te verhogen (die het herstel van DNA belemmert). schade) en ontsteking (die de celproliferatie verhoogt),’ vervolgt Dr. Castello-Pastor in een persbericht.

Hoewel het volgen van een gezond dieet, zoals het Prudent en Mediterrane dieet, niet voldoende was om prostaatkanker volledig te voorkomen, verkleinde het wel het risico op de meest agressieve vormen van de ziekte. Dit is de eerste studie die specifiek de dodelijkste tumoren in verband met prostaatkanker onderzoekt.

Prostaatkanker is volgens de American Cancer Society de tweede belangrijkste doodsoorzaak door kanker bij Amerikaanse mannen. Ongeveer 1 man op 41 sterft aan de ziekte.

De studie is gepubliceerd in het tijdschrift BJU Internationaal.

South West News Service-schrijver Mark Waghorn heeft bijgedragen aan dit rapport.

Youtube video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *