September 26, 2023

Kun je ADHD-symptomen met voedsel beheersen?

close-up, hoge hoek opname van een jonge vrouw die geniet van veelkleurig gezond fruit, groenten met gegrilde kipslakom met uitgebalanceerde voeding in café, met een glas water erbij gezond eten levensstijl mensen, eten en levensstijl concept

Kun je ADHD-symptomen met voedsel beheersen?d3sign – Getty Images

De expert: Laura Tilt, gediplomeerd diëtist

gezondheidscollectief voor vrouwen

Hearst UK – Eigendom van Hearst

Op het moment van schrijven zijn er 152 miljoen TikToks die uitleggen hoe ADHD-symptomen kunnen worden verlicht door middel van een dieet. Maar beschouwd in de context van een toename van 400% van het aantal volwassenen dat een ADHD-diagnose nastreeft sinds 2020 – veel sneller dan de NHS-capaciteit voor beoordeling en behandeling – volgt het.

De neurologische ontwikkelingsstoornis, gekenmerkt door onoplettendheid en impulsiviteit, werd ooit gezien als een aandoening die voornamelijk jonge jongens treft. Maar er zijn nu sterke aanwijzingen dat ADHD niet alleen meisjes treft, maar aanhoudt tot in de volwassenheid, waarbij 3-4% van de bevolking wordt getroffen.

Met een groter bewustzijn over de tekenen van ADHD – niveaus van afleidbaarheid, vergeetachtigheid en het onvermogen om taken af ​​te maken in een mate die het functioneren aanzienlijk belemmert – zoeken meer mensen hulp. En met lange NHS-wachtlijsten – en op dopamine gerichte medicijnen die onaangename bijwerkingen kunnen veroorzaken – is de belangstelling voor alternatieve benaderingen, zoals voeding, enorm toegenomen.

Dus is TikTok iets op het spoor? Onderzoek – waarvan het merendeel bij kinderen is gedaan – suggereert dat voedingsbenaderingen zoals het uitsluiten van voedseladditieven en het aanvullen van voedingsstoffen (omega-3, ijzer en zink) gemengde resultaten opleveren. Eliminatie- of ‘weinig voedsel’-diëten zijn veelbelovend gebleken voor het verbeteren van de symptomen van kinderen, maar ze zijn onhoudbaar beperkend en vereisen de ondersteuning van een diëtist.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat een enkel voedingsmiddel symptomen veroorzaakt bij volwassenen met ADHD, zijn er associaties met voedingspatronen. Een onderzoek uit 2020 onder volwassenen bracht zelfgerapporteerde ADHD-symptomen in verband met een grotere consumptie van suikerrijk voedsel en een lagere inname van fruit en groenten.

Deze voedingsmiddelen kunnen niet alleen de symptomen verergeren, ADHD-hersenen zijn bedraad om ze op te sporen. Hersenscans laten zien dat mensen met ADHD een verhoogde beloningsreactie ervaren op de dopaminestoot die afkomstig is van zeer smakelijk voedsel (voedsel met veel vet, suiker en zout) in vergelijking met mensen zonder ADHD. Eetbuien worden ook in verband gebracht met de aandoening.

Wat betreft oplossingen? Sommige wetenschappers denken dat veranderingen in het voedingspatroon ADHD-symptomen kunnen verbeteren door de samenstelling van microben in de darmen en de neuroactieve stoffen die ze produceren te veranderen. En hoewel er momenteel geen bewijs is dat een op het microbioom gericht dieet ADHD-symptomen verbetert, toont onderzoek consequent aan dat een gezond, uitgebalanceerd dieet (denk aan: volkoren granen, fruit en groenten, noten, peulvruchten) de geestelijke gezondheid ondersteunt.

Het aannemen van een gezond dieet kan echter een uitdaging zijn – het bereiden en koken van maaltijden is afhankelijk van executieve functies (zoals organisatie en tijdmanagement) die bij ADHD zijn aangetast. Dus, als je de aandoening hebt en je worstelt om gezond te eten, sla jezelf dan niet in elkaar; zelfcompassie en vriendelijkheid zijn een effectievere manier om te veranderen.

Probeer alarmen te gebruiken voor maaltijden en snacks, stel herinneringen in voor je wekelijkse boodschappen en gebruik een digitale boodschappenlijst – zie hieronder voor de items die je bij herhaling moet bestellen. Ten slotte, als je denkt dat er een verband is tussen symptomen en bepaalde voedingsmiddelen – of als je supplementen wilt onderzoeken – scrol dan naar een gekwalificeerde voedingsprofessional, niet naar TikTok.

Uw voeding beheren met ADHD

Winkel kant-en-klaar en diepvries: Gebruik voorgesneden groenten en fruit of diepvriesopties zoals bessen, spinazie, paprika’s, maïs en erwten. Ze zijn net zo voedzaam als vers en bederven niet in je koelkast.

Shortlist low-effort snacks: Maak een shortlist van snacks met twee ingrediënten om overweldiging te verminderen. Probeer appel-pindakaas, hummus en haverkoekjes of bessen met eiwitrijke yoghurt.

Pas de regel van drie toe: Combineer een eiwit met koolhydraten en groenten om evenwicht te bereiken zonder mentale overbelasting. Denk aan: voorgekookte knoflookgarnalen met een volkoren rijstpakket en diepvriesbroccoli. Of rotisserie-kip met kant-en-klare zoete aardappel en mediterrane groenten.

Misschien vind je het ook leuk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *