September 26, 2023

No-cook zomerrecepten voor salades, drankjes en desserts

Mijn moeder maakte de limonade vroeg in de ochtend, goot kokend water over gesneden citroenen en suiker, en liet het een paar uur trekken voordat ze het in een kan deed.

Het was bleek, troebel en zag er koel en elegant uit en is nog steeds een favoriet zomerdrankje in ons huis, hoewel we andere hebben toegevoegd, waaronder watermeloensap, om nog maar te zwijgen van watermeloen-martini’s en vino verano, of zomerwijn.

De Spaanse barversie vereist alleen ijsblokjes, een fles rode Rioja en een fles commerciële limonade. De helft van elk wordt over ijsblokjes in een groot glas gegoten. Ik maak het graag met citroensiroop en bruisend water.

Maak eerst de siroop door 250 gram kristalsuiker op laag vuur op te lossen in 250 ml water. Breng vervolgens aan de kook. Verwijder de citroenschil in een dun laagje zonder pit en voeg de schil van twee of drie citroenen en het sap toe aan de kokende siroop. Haal van het vuur en laat afkoelen. Zeef de siroop in een doorzichtige, lege, plastic sapfles. Doe een lepel in elk glas, roer een half glas Rioja en vul aan met mineraalwater.

De overgebleven siroop is voor je zelfgemaakte limonade.

Met wat bij deze zomerse drankjes? Een zoete, rijpe tomaat in tweeën gesneden, een snufje zout en eventueel een teentje knoflook, extra vierge olijfolie en een licht geroosterd broodje of sneetje zuurdesembrood is alles wat je nodig hebt om een ​​perfect zomers tussendoortje te maken. De knoflook, dan de tomatenpulp wordt op de toast gewreven en vervolgens ingesmeerd met een beetje olijfolie. Heerlijk en bevredigend, dit is wat je moet maken als je geen zin hebt om te koken.

Zelfs met koel, vochtig weer – waarvoor we dankbaar zouden moeten zijn – wil ik toch zomers eten serveren met minimale kooktijd. Vrienden brachten ons onlangs een enorme watermeloen en die heeft als basis gediend voor vele heerlijke gerechten en drankjes.

Bij het maken van gazpacho heb ik tweederde van de tomaten vervangen door watermeloen met uitstekende resultaten. Aardbeien kunnen op dezelfde manier worden behandeld. En watermeloen, feta, munt en koriander vervangen vaak de klassieke tomaat/mozza/basilicum combinatie chez Bissell.

Hackney Gazette: Frances' versie van een courgette-perensalade waarvan ze genoot bij Quo VadisFrances’ versie van een courgette-perensalade waar ze van genoot bij Quo Vadis (Afbeelding: met dank aan Frances Bissell)

Seizoensfruit en -groenten worden gecombineerd in heerlijke salades, op voorwaarde dat je de meest verse en rijpe kunt vinden. Laatst, bij Jeremy Lee’s Quo Vadis in Soho, proefde ik er een die ik thuis moest maken. Dun gesneden reepjes courgette, witvlezige perziken, licht geroosterde amandelen en basilicum in een pittige citrusdressing. Omdat ik geen basilicum of amandelen had, gooide ik mijn salade met cashewnoten, verse koriander en munt en een draadje balsamico. Ik heb me vaak afgevraagd wat het nut was van donut-perziken, maar ze zijn ideaal in deze salade.

Garnalencocktails en zomerbroodjes staan ​​ook op mijn ‘minimal cooking’-menu’s. In plaats van ze gekookt te kopen, geef ik er de voorkeur aan om de rauwe gepelde garnalen 1 tot 1 1/2 minuut in lichtgezouten kokend water te laten vallen, ze snel uit te lekken en ze vervolgens in een kom met ijswater te laten vallen om ze knapperig te houden.

Hackney Gazette: Loempia's met garnalenGarnalen loempia’s (Afbeelding: met dank aan Frances Bissell)

Loempia’s met garnalen (voor 6)

1/2 komkommer

1 stengel bleekselderij

1 kleine wortel

3 of 4 lente-uitjes

6 rijstloempiavellen

3 eetlepels gemalen geroosterde pinda’s

60 g geblancheerde taugé

250 g gekookte garnalen

Verse basilicum, munt en korianderblaadjes

Methode:

Verwijder een paar reepjes schil van de komkommer, halveer en gooi de zaadjes weg. Snijd in dunne reepjes of scheer in linten. Doe hetzelfde met de bleekselderij, wortel en lente-uitjes. De wikkels moeten in koud water worden gedompeld en een paar minuten zacht worden. Schik op elk een zesde van de garnalen in een lijn nabij het ene uiteinde van de verpakking. Leg de groenten erop, samen met de pinda’s, taugé en kruiden. Rol het vel strak om de vulling en leg het op een serveerschaal. Als je ze niet meteen eet, dek ze dan af met een vochtige doek, maar eet ze zeker binnen een paar uur na bereiding op.

Geraspte gember, geroosterde sesamolie, een scheutje limoen, scheutje soja en druppeltje honing maken een dipsaus.

Hackney Gazette: Gooseberry-dwaasKruisbessen gek (Afbeelding: met dank aan Frances Bissell)Zomerfruit dwaas en gelei (Maakt 4-6)

Voor een niet-kokend dessert kan ik niets beters bedenken dan zomerpudding, maar voor het luiden van de veranderingen maak ik meestal fruit gek. Het vereist minimaal koken. De gelei zorgt voor een extra toets. Het is zelfs zo lekker dat ik blijf beloven een gerecht te maken van niets anders dan gelei.

Ingrediënten:

Ongeveer 500 g fruit – abrikozen, bosbessen, frambozen, rode of zwarte bessen, en vooral kruisbessen

Water of wijn – zie recept

Suiker – zie recept

2 blaadjes gelatine – geweekt in koud water

250 ml vanillevla – maken of kopen

Methode:

Bereid de vrucht voor. Abrikozen moeten worden ontpit en in vieren gedeeld, de bessen moeten worden gespoeld. Doe het fruit in een pan met dikke bodem met ongeveer 100 ml water. Witte wijn of vermout voor de kruisbessen en abrikozen zal ook werken, net als rode wijn voor de donkere bessen.

Kook zachtjes tot het fruit net zacht is en giet het dan in een zeef boven een wijde kan. Laat de sappen vrij lopen en doe de zeef dan over in een andere kom. Zeef de gelatine en roer deze door het hete vruchtensap, waar deze oplost. Mogelijk moet u op dit punt suiker toevoegen, vooral als u kookkruisbessen hebt gebruikt. Laat de gelatine afkoelen en in de koelkast zetten tot gebruik.

Zeef het fruit en roer de custard door deze puree. Schenk de fruitfool in glazen en laat afkoelen tot gebruik. Om te serveren, snijdt u de gelei grof en schept u deze over de dwaas.

Opmerking van de kok: de rest van de gekochte vanillevla van 500 ml kan worden gemengd met een blikje gecondenseerde melk van 395 g en nog eens 250 ml verse fruitpuree om een ​​uitstekend ijs zonder karnen te maken.

© Frances Bissell 2023. Alle rechten voorbehouden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *