September 26, 2023

Wat is knolselderij: knolselderijrecepten en gezondheidsvoordelen

WMet de herfst die snel nadert, kijken velen van ons ernaar uit om onze schattigste truien tevoorschijn te halen, een latte met pompoenkruiden te pakken en misschien zelfs de plaatselijke appelboomgaard te bezoeken. Maar als je een fijnproever bent, is misschien wel een van de meest opwindende aspecten van de herfst het knolgewasseizoen. Natuurlijk houden we allemaal van aardappelen, wortelen, pastinaak en rapen, maar hoe zit het met enkele van de meer niche-variëteiten zoals knolselderij?

Deze over het algemeen minder bekende wortelgroente is niet alleen heerlijk, maar zit ook boordevol voedingsstoffen die onze beste gezondheid ondersteunen. Dit is misschien wel de reden waarom knolselderij zo’n diepgewortelde (geen woordspeling bedoelde) geschiedenis heeft als zowel een basisvoedsel als een medicinale plant. Lees hier alles over wat knolselderij precies is, hoe het onze gezondheid ten goede kan komen en hoe je ermee kunt experimenteren in de keuken!

Wat is knolselderij?

“Knolselderij, ook wel knolselderij genoemd, is nauw verwant aan selderij, maar is niet de wortel van de selderij die u waarschijnlijk kent”, legt Bianca Tamburello, RDN bij FRESH Communications, uit. Knolselderij is een aparte knolgewassoort die ook familie is van pastinaak, wortelen en peterselie. “Het kan ook knolselderij, knolselderij of knolselderij worden genoemd”, deelt ze.Knolselderij is Ook bekend onder de wetenschappelijke naam, Apium graveolens L. var. rapaceum, en heeft een kenmerkende bolvormige uitstraling, die doet denken aan een onregelmatig gevormde raap. Deze lichtbeige wortel ter grootte van een softbal is bedekt met kleine worteltjes, waardoor hij een hobbelige textuur heeft. Binnen vind je een wit interieur dat net op een aardappel lijkt. En hoewel er groene, selderijachtige stengels boven de grond uitkomen, zijn dit niet de selderij die je gewend bent om in hummus te dippen of in sap te veranderen. De meeste mensen gooien deze stelen weg, maar ze zijn eigenlijk perfect voor zelfgemaakte groentebouillon.

De bol zelf kan rauw worden gegeten, met een super bevredigende knapperige textuur, of gekookt om zijn subtiele nootachtige zoetheid naar voren te brengen, vergelijkbaar met andere wortelgroenten. De smaak lijkt erg op die van selderieblaadjes, peterselie en rapen, maar met een vleugje aardsheid. Net als veel andere knolgroenten is het oogstseizoen voor knolselderij meestal van september tot april, hoewel je het vaak het hele jaar door in veel supermarkten kunt vinden. “Zoek naar knolselderij in de buurt van de andere wortelgroenten in het productpad”, zegt Tamburello.

Hoewel deze wortel ter grootte van een grapefruit voor het eerst in Europa werd verbouwd, wordt knolselderij al duizenden jaren over de hele wereld gebruikt. In feite werd het in Romeinse, Egyptische en Griekse culturen gebruikt voor zowel medicinale als religieuze doeleinden. In de oude Indiase wellnesspraktijk van de ayurvedische geneeskunde wordt het vaak gebruikt als ontgifter en diureticum om de bloeddruk te helpen verlagen, net als in de traditionele Chinese geneeskunde voor soortgelijke doeleinden.

6 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van knolselderij

Maar wat vertelt het bewijs ons eigenlijk over de gezondheidsvoordelen van knolselderij? Dankzij het indrukwekkende voedingsprofiel zijn er nogal wat – hier zijn de hoogtepunten:

1. Knolselderij ondersteunt de gezondheid van het immuunsysteem

In deze wortelgroente vind je opmerkelijke hoeveelheden vitamine C en E die het immuunsysteem stimuleren, evenals een hele reeks plantaardige stoffen, waaronder ftaliden, terpenen, polyfenolen en pigmenten chlorofyl en carotenoïden. Al deze micronutriënten kwalificeren zich als antioxidanten, die helpen om ontstekingen door het hele lichaam te verminderen en zich te richten op vrije radicalen. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die de boosdoeners zijn van kleine ongemakken zoals rimpels tot chronische ziekten zoals kanker en neurodegeneratieve aandoeningen.

2. Knolselderij bevordert de gezondheid van het hart

De vitamine C in knolselderij is niet alleen gunstig voor ons immuunsysteem, maar bevordert ook een optimale gezondheid van het hart, naast de kalium, vezels en vitamine K die deze wortel bevat. Vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, is in verband gebracht met een verminderd risico op hypertensie of hoge bloeddruk, een belangrijk onderdeel van hartaandoeningen. Ondertussen speelt vitamine K een cruciale rol bij de bloedstolling, een ander belangrijk element van de gezondheid van het hart. De oplosbare vezels in deze groente binden zich ook aan cholesterol in de dunne darm, waardoor het lichaam ervan wordt ontdaan in plaats van dat het wordt opgenomen, wat mogelijk bijdraagt ​​aan de vorming van tandplak in onze bloedvaten. En ten slotte is kalium een ​​elektrolyt dat het hartritme ondersteunt en de bloeddruk onder controle houdt.

3. Knolselderij bevordert de darmgezondheid

De vezels in knolselderij zijn ook goed voor de darmgezondheid. De mix van oplosbare en onoplosbare vezels die het biedt, behandelt en voorkomt zowel constipatie als diarree, terwijl het ook helpt om een ​​opgeblazen gevoel en krampen te voorkomen die gepaard gaan met een lage vezelinname (een veel voorkomend probleem in de VS). Bovendien fungeert de oplosbare vezel die het bevat als een prebioticum, of voedsel voor onze gezonde bacteriën in het darmmicrobioom, waardoor het kan gedijen. Het darmmicrobioom ondersteunt een gezonde spijsvertering, evenals het algehele welzijn door het hele lichaam, dus dit voordeel moet niet lichtvaardig worden opgevat.

4. Knolselderij helpt sterke botten te behouden

Dankzij het calcium, fosfor en mangaan in knolselderij helpt deze ongewone knolgewas ook bij de gezondheid van de botten! Alle drie deze mineralen spelen een integrale rol bij de vorming en instandhouding van botgezondheid en botdichtheid. Deze voordelen helpen botziekten zoals osteoporose en osteopenie te voorkomen.

5. Knolselderij helpt bij de metabole gezondheid

Knolselderij kan een heilzame toevoeging zijn voor mensen met stofwisselingsstoornissen of die deze ook willen voorkomen. Dit komt deels door de vezels die het bevat, omdat dit type koolhydraten de spijsvertering vertraagt, waardoor de bloedsuikerspiegel wordt afgestompt. Dus nadat je van deze groente hebt genoten, zul je minder intense pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel en ook in het energieniveau ervaren. Dit voordeel kan echter het grootst zijn voor mensen met stofwisselingsproblemen, zoals diabetes type 2, omdat het hun bloedsuikerbeheer een stuk eenvoudiger maakt. Ook bevat het, in tegenstelling tot veel van de andere verwanten van knolselderij, een relatief laag gehalte aan totale koolhydraten, waardoor de voordelen voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel worden verdubbeld.

6. Knolselderij is rijk aan B-vitaminen

Ten slotte biedt onze geliefde knolselderij ook een hele reeks B-vitaminen, vooral vitamine B6. “De B-vitamines van knolselderij ondersteunen de normale lichaamsfuncties en het immuunsysteem, de hersenen en het zenuwstelsel”, zegt Tamburello. Vitamine B6, ook bekend als pyridoxine, biedt al deze voordelen en helpt ook bij het behandelen en voorkomen van bloedarmoede.

Hoewel al deze informatie over knolselderij aantrekkelijk klinkt, hoe moet je het dan precies gebruiken in de keuken?

Kies bij het kiezen van knolselderij op de markt voor een middelgrote bol (ergens tussen de tien en tien centimeter doorsnee) in plaats van een bijzonder grote, omdat deze meestal het lekkerst zijn. Het is ook een goed idee om opties te vermijden die overdreven verkleurd, gebarsten of hol zijn. Je kunt de holheid testen door er even op te kloppen en de bol moet stevig en zwaar aanvoelen.

Als je het eenmaal in huis hebt, kun je knolselderij het beste bewaren in de groentelade van je koelkast, waar het het grootste deel van een maand, zo niet twee, vers blijft. Als alternatief kunt u het ook op een koele, droge plaats bewaren, vergelijkbaar met aardappelen, maar uw houdbaarheid kan een paar weken korter zijn, afhankelijk van de luchtvochtigheid.

Om deze bolvormige wortelgroente te bereiden, moet je hem goed schrobben met koud water om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens een schilmesje of een dunschiller om de taaie buitenste schil te verwijderen. Nu ben je klaar om het vlees te hakken of te snijden voor een hele reeks recepten! Zorg ervoor dat je het klaarmaakt voordat je het gaat gebruiken, anders zal het verkleuren, tenzij je het in een waterbad laat weken met een paar druppels citroen of azijn.

Vanaf hier, als u kiest voor rauwe bereidingen, voegt knolselderij een interessante smaak toe aan salades of slaws; zorg er echter voor dat je het in dunne plakjes snijdt of raspt om het gemakkelijk te kunnen eten, want het is serieus knapperig maar “niet vezelig zoals selderij”, zegt Tamburello. Anders zijn de gekookte opties voor deze groente bijna eindeloos en passen ze perfect in soepen, stoofschotels, hartige taarten, sauzen, stoofschotels en zelfs riffs van latkes.

“Net als andere wortelgroenten wordt knolselderij vaak geroosterd, gekookt en gepureerd tot soepen, of gekookt en gepureerd zoals aardappelen,” biedt Tamburello ook aan. Je kunt ze zelfs spiraliseren voor een koolhydraatarm pasta-alternatief. Het meest bekende gerecht met knolselderij is misschien wel het Franse celeri remouladeeen frisse salade met verse knolselderij in een pittige dressing op basis van mayonaise.

Er zijn zoveel redenen om van knolselderij te houden, van de smaak tot de indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Experimenteren in de keuken is altijd een goed doel in ons boek, dus probeer knolselderij eens uit dit herfstoogstseizoen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *