September 26, 2023

Chef-koks over de beste manieren om deze zomer tomaten te eten – van smakelijke taarten tot eenvoudige salades

Het weer voelt op dit moment misschien niet als zomer, maar aan de positieve kant staan ​​de schappen van de supermarkten vol met heerlijke seizoensproducten.

Dat betekent een overvloed aan sappige tomaten, in alle kleuren.

Weet je niet hoe je ze moet bereiden? We vroegen enkele topchefs naar hun suggesties…

Sanjay Aggarwal, auteur van Spice Kitchen (Quadrille, £ 22), is een grote fan van een klassieke tomatentaart.

“Ik vind dat heerlijk om in de zomer te doen, vooral omdat je het koud kunt hebben en het heel goed is voor barbecues – best kindvriendelijk. Ik heb een vierjarige en die zou dat zeker eten.”

Aggarwal heeft een recept voor een tomaten-, uien- en kruidentaart, beladen met peterselie en gebakken op kant-en-klaar bladerdeeg, maar je kunt het jouwe ook combineren met andere seizoensgebonden zomeringrediënten, zoals venkel of courgette.

Je kunt een tomatensalade niet verslaan, zegt Emily Scott, auteur van Time & Tide (Hardie Grant, £28).

Ze eet die van haar het liefst met “rundvlees, basilicum, goede olijfolie en zeezout – het is supereenvoudig maar echt lekker”, zegt ze.

Scott heeft echter één grote regel met betrekking tot het gebruik van tomaten in een salade: “Ik zou geen tomaten in een groene salade doen – je moet het een of het ander doen. Ik kan niet tegen tomaten in een groene salade.”

Met eierenJeremy Pang zegt dat hij “niet kan stoppen met het eten” van tomaten. Maar als hij een favoriet recept zou moeten kiezen, zou dat het klassieke Kantonese gerecht, tomatenei, zijn.

“Wat je doet, is je eieren kloppen en je wok op een behoorlijk hoge temperatuur brengen. Voeg een flinke hoeveelheid olie toe, je hebt het over anderhalve eetlepel olie in de wok. Als die olie eenmaal gloeiend heet is, kan je gekruide ei erin”, legt de auteur van Jeremy Pang’s School Of Wok: Simple Family Feasts (Hamlyn, £22) uit.

‘Je kookt eigenlijk een omelet in een wok. Je laat het een paar seconden borrelen op dat hoge vuur, voordat je het dan begint te bewegen – meestal gebruik ik wat licht ronddraaiende bewegingen met de wokpan. Als het dan eenmaal als een zegel helemaal rond is en een halfgekookte omelet heeft gemaakt, haal ik dat ei uit de wok.

“Vervolgens weer hoog vuur en een kleine hoeveelheid olie – als er nog olie overblijft van het koken van eieren, is dat prima. Die wok moet gloeiend heet zijn voordat de tomaten erin gaan. Je kunt eventueel wat knoflook en gember gebruiken, of wat lente-ui. [Take] partjes tomaat – misschien twee of drie hele tomaten – zodra ze die rokende hete wok raken, valt de schil van de tomaat volledig uit elkaar of probeert de tomaat zelf te pellen.

“Het schroeit en het is raar – het concentreert de smaak van de tomaat snel in de tomaat zelf. En dan komt je ei er weer in.”

Pang maakt het gerecht af met een snelle zoetzure ketchupsaus (met ketchup, lichte sojasaus, donkere sojasaus, een theelepel azijn en wat suiker). Dat is voor hem een ​​van de beste gemakkelijke diners die je kunt krijgen.

Als je je tomaten echt wilt laten zingen, neem dan advies van Kate en Kay Allinson, auteurs van Pinch Of Nom: Budget (Bluebird, £ 17,99).

“Ik hou van kerstomaatjes met mozzarella en een beetje pesto”, zegt Kate.

Kat vervolgt: “Ja, heel simpele smaken… We hebben een kleine boerderij verderop die veel producten verkoopt, en hun tomaten zijn prachtig.”

The Great British Bake Off-aluin Hermine Dossou, auteur van The Thrifty Baker (White Lion Publishing, £ 18,99), draait er ook om dingen simpel te houden en de producten te laten schitteren.

“Ik zou zeggen dat de beste manier om tomaten te eten – ik heb het over de goede tomaten, die echt zoet en vlezig zijn – is om ze gewoon in stukjes te snijden, een beetje vinaigrette en wat garnering, zoiets als peterselie eroverheen tijdens de zomer”, zegt Dossou. “Het is zo leuk en zo verfrissend.”

De beste video’s worden dagelijks geleverd

Bekijk de verhalen die er toe doen, rechtstreeks vanuit je inbox

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *