September 27, 2023

Hoe Thai Diner Soi 38 een Cult Melbourne Restaurant werd

Melburnians houden van een verborgen geheim. Als de beste restaurants en bars van de stad zich niet in een hoofdstraat bevinden, zijn ze gecamoufleerd in een andere bar, een appartement in Brunswick of, zoals het Thaise restaurant Soi 38, een CBD-parkeergarage.

Voor mede-eigenaars van Soi 38, Andy Buchan en chef-kok Chavalit Piyaphanee, trekt de ervaring van het eten van Thaise bootnoedels en papajasalade tussen geparkeerde auto’s al lang de menigte aan, maar het idee was niet alleen nieuwigheidswaarde – het is hun kijk op een klassieke Thaise ervaring. “Soi betekent laan”, zegt Piyaphanee. ‘Laneway nummer 38, dat is het, want het was vroeger een heel beroemde streetfood-straat [in Bangkok]. ‘S Nachts verandert de hele baan in straatvoedselrestaurants.

Soi 38 opende in 2015 en vanwege de logistiek van het koken op de parkeerplaats (om te beginnen geen gas en beperkte ruimte), serveerde Piyaphanee slechts twee gerechten: de kenmerkende Thaise bootnoedels en tom yum-noedelsoep met garnalenwontons. De opname was aanvankelijk traag. “Ik stond alleen in de keuken, we hadden maar één personeelslid in dienst, front of house, en ik was het eten aan het klaarmaken, verkopen en opruimen”, zegt Piyaphanee. “In het begin verkochten we een keer negen kommen noedels per dag, dat was het dan.”

De kwaliteit van die twee gerechten was in tegenspraak met de trage start van Soi 38. Voor de opening reisden Buchan en Piyaphanee naar Thailand om hun favoriete gerechten aan te passen aan hun eigen smaak, lokaal beschikbare stukken vlees en bredere invloeden. “We vinden het leuk op deze manier”, zegt Piyaphanee. “Ik ken de tom yum noodle, van oudsher zijn er zoveel versies van. We hebben min of meer onze versie gedaan – het is de wonton met de Chinese invloed.

Soi 38 kwam echt op gang rond 2018, toen mond-tot-mondreclame zich verspreidde over het kleine restaurant met een eigenzinnige locatie en grote Thaise smaken. Ondanks het succes gaat de verandering geleidelijk. “In principe voegen we één gerecht per jaar toe aan het menu”, zegt Piyaphanee. “De opstelling in de keuken is echt beperkt. Dus als je een nieuw gerecht opzet, moet je echt herschikken hoe je het eten eruit duwt. We hebben geen gas, alles is elektrisch.”

Voor Piyaphanee en Buchan is de sfeer die de parkeerplaats biedt altijd een beetje een tweesnijdend zwaard geweest. De kleine keuken vormt al lang een uitdaging, maar het team blijft gecoördineerd met het Kitchen Display System (KDS), een digitale orderweergave voor het keukenpersoneel en point-of-sale-technologie van Square. “Het is goed geïntegreerd”, zegt Piyaphanee. “Het maakt het hele restaurant – alle componenten ervan, hetzij front-of-house of de keuken en de klanten – ze zijn allemaal geïntegreerd in één stuk.”

In 2021 koos het team voor een nieuwe aanpak met twee menu’s: noedels tijdens de lunch en een op delen gericht Thais straatvoedselmenu ‘s avonds, inclusief klassieke Thaise larb-salades, crying tiger (rundvleesborst die langzaam gekookt en gegrild is) en een gemengde Thaise hotpot. Klassieke pittige en zure tom yum noedelsoepen staan ​​op beide menu’s, maar nemen ‘s avonds een andere vorm aan. “‘s Avonds serveren we het met Japanse sint-jakobsschelpen, inktvis, eigeel en krokant varkensvlees, dus het is anders”, zegt Piyaphanee. “En de noedels – tijdens de lunch kun je vrijwel elke noedel kiezen die je wilt eten. ‘S Nachts zijn het alleen instantnoedels.

Er staat een uitgebreider Soi 38-menu op het programma, maar dat staat misschien niet op het parkeerterrein van Mcilwraith Place. “We zijn van plan om de ruimte uit te breiden, omdat het nu te klein voor ons wordt”, zegt Piyaphanee. “En hopelijk zouden we op een nieuwe locatie gasverbruik hebben, zodat we meer menu’s kunnen aanbieden.” Waar Soi 38 ook terechtkomt, het zal de aantrekkingskracht van het restaurant waarschijnlijk niet veranderen. “Het wordt vrijwel dezelfde gimmick waar het mee te maken heeft [the] parkeerplaats, veel auto’s in de buurt’, zegt Piyaphanee.

Dit artikel is geproduceerd door Broadsheet in samenwerking met Square.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *