September 27, 2023

Verspil geen melk meer met deze vijf eenvoudige recepten

zure melk

Vijf manieren om van zure melk iets fantastisch te makenVerrukkelijk

Hoewel een fles zuur ruikende melk misschien slecht nieuws betekent voor je vers gezette kop koffie, is niet alles verloren. Er zijn tal van manieren om je niet-helemaal-juiste melk te gebruiken. Zozeer zelfs, dat je zou kunnen merken dat je je melk met opzet iets te lang laat staan ​​om een ​​excuus te hebben om een ​​verse partij karnemelkpannenkoekjes te maken.

Melk heeft meestal een frisse, zelfs lichtzoete geur als het uit de fles wordt gesnoven. Na verloop van tijd zorgt een overmatige groei van bacteriën ervoor dat deze geur verandert, en in plaats daarvan kun je een zure of zure geur opmerken. Het toevoegen van licht zure melk aan een verse custard, béchamel of zelfs gewoon een kopje thee zal een onaangenaam resultaat opleveren. Het gebruik ervan in recepten die een zure smaak, wat extra zuurgraad of de dikkere textuur van het draaien van melk vereisen, kan echter totale magie zijn.

Brood

Een van de bekendste manieren om zure melk op te maken is in sodabrood. Dit type brood is afkomstig uit Ierland en gebruikt natriumbicarbonaat als rijsmiddel in plaats van gist om het te laten rijzen. Traditionele recepten vragen om karnemelk (of soms yoghurt), maar je kunt ook past-its-best-melk gebruiken en dat werkt net zo goed. Het melkzuur in de karnemelk, yoghurt of losse melk reageert met het bicarbonaat van soda om koolstofdioxide in het deeg te creëren, wat helpt om het brood textuur en hoogte te geven.

Het meest briljante aan sodabrood is dat je het niet hoeft te laten rijzen zoals traditioneel brood, omdat al het rijzen tijdens het kookproces in de oven gebeurt. Dit betekent dat je in slechts 30 minuten een warm, vers sodabrood op tafel hebt staan, wat een redder in nood is als je last-minute lunchgasten hebt, of plotseling hunkert naar brood (we zijn er allemaal geweest ).

Soda brood

getty

Ontbijt

Een van de beste manieren om na te denken over het gebruik van bedorven melk, is na te gaan welke recepten gewone melk gebruiken en hoe ze kunnen worden verbeterd door in plaats daarvan karnemelk te gebruiken. Ontbijtgerechten op basis van beslag, zoals pannenkoeken en wafels, zijn geweldige kandidaten voor een vleugje zuurheid, vooral in combinatie met een tuimelaar van zoete aardbeien of een zoute plak spek.

Een van onze favoriete manieren om melk in een ontbijtgerecht te gebruiken, is in deze karnemelk-bosbessenpannenkoekjes. De zure, yoghurtachtige smaak die wordt gecreëerd door karnemelk te gebruiken (die je ook kunt maken door citroensap te mengen met verse melk om het te verzuren, FYI) zorgt voor een niet al te zoet ontbijtpannenkoekbeslag dat perfect past bij de milde zoetheid van bosbessen .

pannenkoeken toppings

Judith Kim

Kaas

Ja dat klopt. Je kunt kaas maken met melk en het is veel gemakkelijker dan je zou verwachten. Alles wat je nodig hebt is je zure melk, een steelpan, een stuk kaasdoek of mousseline en een zeef of vergiet. Zodra je je uitrusting hebt gemonteerd, giet je de melk in je pan en verwarm je hem zachtjes, af en toe roerend. Terwijl de melk opwarmt, zul je zien dat het klonten begint te vormen en uiteenvalt in wrongel en wei. Zodra de melk is gescheiden, zet je het vuur uit en laat je de pan staan ​​terwijl je je zeef of vergiet bekleedt met het stuk mousseline of kaasdoek. Giet de wrongel en wei door de met kaasdoek beklede zeef, bewaar de wei voor saladedressings of een extra eiwitboost in andere gerechten. Spoel de wrongel en knijp in de kaasdoek, zodat er een klein balletje verse kaas ontstaat. Je kunt de kaas in deze bolvorm bewaren of verkruimelen.

Door op deze manier kaas te maken, ontstaat een paneer- of mozzarella-achtige kaas die je kunt hakken en bakken voor curries of salades of zelfs kunt verkruimelen of scheuren en mengen met room om een ​​cottage cheese-achtige textuur te creëren voor toast, ontbijt of dipsauzen.

zure melk kaas

getty

Sauzen

We verklappen je een geheimpje. Een van de beste dingen die je aan je bolognesesaus kunt toevoegen om de textuur te verbeteren, is melk. Hetzelfde geldt voor zure melk, dus de volgende keer dat je merkt dat je een scheutje vreemd ruikende melk op de bodem van de fles hebt, laat het dan in je spag bol-saus druppelen. Het melkzuur maakt het vlees mals en zorgt voor een super weelderige saustextuur.

Hetzelfde geldt voor andere pittige vleesgerechten zoals stoofschotels, curries, stoofschotels of chili. Giet gewoon een eetlepel of twee zure melk in, roer en laat sudderen. Als uw melk echter al gescheiden is, wilt u deze tip misschien vermijden. Niemand wil klontjes gestremde melk in zijn stroganoff.

bolognese recepten

PARKER FEIERBACH

Marinades

Dus nu je alles weet over de malsmakende effecten van melk op vlees, zal het geen verrassing zijn dat je van melk een briljante marinade maakt. Je kunt een beetje melk mengen met elke bestaande marinade die je maakt voor je vlees of vis, in een luchtdichte verpakking doen en 30 minuten tot 24 uur in de koelkast laten staan. Deze truc werkt zelfs als je niet van plan bent een gerecht met een intense smaak te maken, want je kunt je kip, varkensvlees, lamsvlees of rundvlees in melk marineren zonder extra kruiden en toch profiteren van de malsmakende voordelen van de zure melk. Voor vis zul je merken dat marineren in zure melk ervoor zorgt dat alle intense visgeuren worden verbannen, en dat er malse, schilferige stukjes ontstaan.

kip spiesjes

Parker Feierbach

Hoe zit het met de wei?

Als je je eigen kaas hebt gemaakt of onlangs mozzarella in een recept hebt gebruikt, heb je misschien wat wei over. Deze troebele vloeistof lijkt misschien iets dat je rechtstreeks door de gootsteen zou gieten, maar het heeft eigenlijk heel veel kookpotentieel. Je kunt het toevoegen aan gerechten waar het recept om water vraagt ​​in hartige ovenschotels, het toevoegen aan pasta, rijst of granen als ze koken, aan saladedressings voor een extra beetje pit, of zelfs in smoothies gieten voor een extra eiwitboost.

ideeën voor een keto-ontbijt

Kathryn Wirsing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *