September 27, 2023

Veganistisch dieet blijkt net zo effectief tegen menopauze opvliegers als hormoontherapie

WASHINGTON — Vrouwen in de menopauze wenden zich meestal tot hormoonvervangingstherapie (HST) om ongewenste symptomen zoals opvliegers te verminderen. De therapie heeft echter enkele nadelen, zoals een verhoogd risico op eierstok- en borstkanker. Gelukkig onthult de Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptomen (WAVS)-studie dat een plantaardig dieet met ruime hoeveelheden soja opvliegers met maar liefst 88 procent kan verminderen, terwijl het ook aanzienlijk helpt bij het afvallen.

“We begrijpen nog niet helemaal waarom deze combinatie werkt, maar het lijkt erop dat deze drie elementen essentieel zijn: het vermijden van dierlijke producten, het verminderen van vet en het toevoegen van een portie sojabonen”, zegt hoofdonderzoeker Neal Barnard, MD, voorzitter van de Physicians Committee en een adjunct-professor aan de George Washington University School of Medicine, in een persbericht. “Onze resultaten weerspiegelen de voeding van plaatsen in de wereld, zoals het pre-verwesterde Japan en het moderne schiereiland Yucatán, waar een vetarm, plantaardig dieet met sojabonen vaker voorkomt en waar postmenopauzale vrouwen minder symptomen ervaren.”

Het team rekruteerde 84 postmenopauzale vrouwen die meldden dat ze twee of meer keer per dag opvliegers hadden. Vervolgens werden ze willekeurig toegewezen aan een interventiegroep die een vetarm veganistisch dieet volgde en dagelijks een half kopje gekookte sojabonen consumeerde, of een controlegroep zonder veranderingen in het dieet gedurende 12 weken. Na 12 weken ontdekten ze dat onder degenen die een veganistisch dieet volgden, matige tot ernstige opvliegers met 88 procent afnamen en dat de deelnemers gemiddeld 8 pond verloren. Dit is ongeveer hetzelfde slagingspercentage als HRT, dat gewoonlijk 70 tot 90 procent effectief is tegen opvliegers. Het belangrijkste verschil is dat het aanbrengen van veranderingen in het dieet veel eenvoudiger is en dat er aanzienlijk minder risico is op medische complicaties.

Oudere vrouw gestrest, mogelijk door de menopauze
Gestresste oudere vrouw (© fizkes – stock.adobe.com)

De proef werd opgesplitst in twee delen, waarvan het eerste in oktober 2021 werd gepubliceerd. Het ging met succes in op het punt dat er positieve veranderingen kunnen worden waargenomen in de verlichting van de menopauze als gevolg van seizoensgebonden temperatuurschommelingen. Vrouwen die in het voorjaar aan het onderzoek begonnen deel te nemen, hadden vergelijkbare voordelen als vrouwen die dit in het najaar deden, wat aantoont dat de effecten nog steeds merkbaar zijn, zelfs na aanpassing aan de temperatuur.

Dr. Barnard en het team zijn het erover eens dat hun resultaten niet alleen ondersteunen om voeding en levensstijl op de voorgrond te plaatsen van het gesprek met verlichting van opvliegers tijdens de menopauze, maar ook voor andere veel voorkomende complicaties zoals gewichtstoename en chronische ziekte-implicaties.

“Deze studie toont de effectiviteit aan van een dieetinterventie voor symptomen van de menopauze”, legt Dr. Barnard uit. “Bovendien is het juist het dieet dat naar verwachting de gezondheidsproblemen van veel vrouwen die de menopauze bereiken, zal verminderen: een toenemend risico op hartaandoeningen, borstkanker en geheugenproblemen.”

De bevindingen worden gepubliceerd in het tijdschrift Menopauze.

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in:

Youtube video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *