September 26, 2023

Guacamole, gele curry en groene godin: kleurrijke game night food voor de Matildas halve finale | Australisch eten en drinken

Eop uw greens en uw golds. De halve finale van de Matildas’ World Cup tegen Engeland begint op woensdagavond om 20.00 uur, dus als je te laat bent met het bestellen van je Matildas-merchandise, kun je het volgende beste doen: opeten.

Terwijl ijverige zielen hun casarecce met saffraan en spinazie al aan het klaarmaken zijn, is het voor de rest van ons een kwestie van pesto en mosterd op alles smeren. Van korte snacks tot een goede warme maaltijd, hier zijn vijf wedstrijdavondgerechten.

1. Guacamole en maïschips

De Australische honger naar avocado’s kent geen grenzen en in augustus is er een overvloedige aanvoer van hass-avocado’s uit Queensland. Dit maakt van guac met gele maïschips een groen-en-gouden voetbal – sorry, voetbal – tussendoortje voor hier en nu.

Gebruik als algemene regel één limoen voor elke avocado; en hoewel een molcajete de traditionele Mexicaanse manier is om guacamole te bereiden, zal een aardappelstamper het prima doen.

2. Broccoli-pesto-spaghetti

Pasta, toast, soep: er zijn maar weinig dingen die pesto niet kan overtreffen. Echte pesto Genovese wordt gemaakt met basilicum en in een vijzel gestampt, maar momenteel is het: a) winter, dus er is geen basilicum, en b) erg druk, kan nu niet praten. Jouw oplossing: broccolipesto, gemaakt in een keukenmachine. Je favoriete roosjes zijn goedkoop en overvloedig in deze tijd van het jaar en spaghetti en parmezaanse kaas zijn technisch gezien geel. Jij bent een genie.

3. Broccoli Zhoug-spaghetti

Bordje spaghetti met groene topping en een schijfje citroen
Groener en meer goudkleurig: Meera Sodha’s broccoli zhoug spaghetti. Foto: Louise Hagger/The Guardian. Voedselstyling: Emily Kydd. Prop-styling: Jennifer Kay. Voedselstylingassistent: Susanna Unsworth.

Het is groener, meer goudkleurig, het is broccoli zhoug-spaghetti. Net als de broccolipesto, gebruikt het een hele krop roosjes en op klassieke Zhong-manier wordt de pasta op smaak gebracht met heldere kruiden, pepers en citroen en geaard met aardse specerijen. Gooi door lange pasta en je hebt zojuist een culinair doel geschopt.

4. Voeg gewoon mosterd toe

Bovenaanzicht van twee geopende potten mosterd, plus een theelepel mosterd en enkele verspreide mosterdzaadjes, op een donkergrijze ondergrond.
Er zijn veel soorten mosterd op de markt, waarvan de smaak varieert van pittig en tintelend tot zacht en geel. Foto: Olesia Shadrina/Getty Images/iStockphoto

Heet Engels. Volkoren. Dijon. Japanse karashi. Het smaakspectrum van Mosterd varieert van pittig en tintelend tot aangenaam mild, maar wat je voorkeur ook is, één ding is onweerlegbaar: het is geel. Je zou het kunnen serveren in de gebruikelijke niet-groene-noch-gouden instellingen (hamburgers, steaks, oden) en het zal nog steeds goed smaken. Maar schep het op een kaastosti (goud) met een kant van augurken (groen), en je zult het hardst juichen in de woonkamer.

5. Maak een groen en goudgeroosterd groenteding

Het is winter, dus ik zal je niet vertellen om een ​​salade te maken. Maar ik zullen raad aan om alle gele (of geelachtige) groenten te kopen die je kunt gebruiken voor een braadstuk: gele paprika’s en kerstomaatjes natuurlijk, gele erfstukwortelen en rode biet als je zin hebt of zin hebt – maar pompoenen en zoete aardappelen zijn ook goed.

Schil ze indien nodig, snijd ze in blokjes, meng ze met olijfolie, zout en peper, strooi ze op een bakplaat en rooster ze in een hete oven tot ze goudbruin en gaar zijn (dit kan ongeveer 40 minuten duren, afhankelijk van je oven en de grootte van je groentestukjes). Klodder met broccolipesto en misschien zelfs mosterd.

6. Groene godinnendressing

Herinner je je die gouden bieten nog die je hebt geplukt voor het braden? Breng een eerbetoon aan de oorsprong van de Matildas in de jaren 70 door ze te gebruiken in plaats van rood in Samin Nosrats met ansjovis verrijkte groene godinnendressing.

Elk van haar Californische klassiekers – zijdezachte suikermaïssoep met kruidensalsa, pasta met brede kralen en munt, kruidig ​​gegrilde artisjokken – is zelfs geschikt voor je game-night-menu-opstelling.

Bovenaanzicht van een kom gele curry met aardappelen en sperziebonen
Sperziebonen, gouden kruiden: Meera Sodha’s Thaise gele curry. Foto: Louise Hagger/The Guardian. Voedselstyling: Emily Kydd. Prop-styling: Jennifer Kay. Foodstyling assistent: Valeria Russo

Deze doe-het-zelf-currypasta wordt in een blender gepureerd voor snel koken op doordeweekse dagen, maar niemand zal weten of je het in de winkel gekochte spul gebruikt. Het resultaat is een verwarmende curry die doet denken aan kurkuma en gember, citroengras en makrut-limoen, sperziebonen gestoofd tot ze zacht en meegevend zijn en een dampende kom rijst. Wat betreft alles-in-één diners met Matildas-thema in de winter, voetbal kijken, dit recept is een winnaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *