September 26, 2023

Bestaat er zoiets als een gezonde chip?

Sommige restaurants en pubs bieden zoete aardappelfrietjes en groentechips. Deze worden vaak gezien als een gezondere optie, maar zijn ze dat ook? “Zoete aardappelfriet heeft een iets lagere glycemische index, dus ze breken wat langzamer af en je blijft langer verzadigd”, zegt dr. Mellor. “Ze bevatten ook wat meer vitamine A en vitamine C dan andere aardappelsoorten, maar als je ze bakt, worden die vitamines afgebroken. Qua calorieën is er niet veel verschil.”

Dr. Mellor maakt eveneens korte metten met ‘gefrituurde groentechips’, zoals courgettefriet en tempuragroenten. “Ze bevatten minder koolhydraten, maar als je ze frituurt, zit je nog steeds vol met vet”, legt hij uit. “Eerlijk gezegd, probeer gewoon wat groenten naast je gewone friet te eten. Groentechips zijn misschien een beetje beter dan aardappelchips, maar geweldig zijn ze niet.”

Wat is de gezondste manier om chips te eten?

De experts waren het erover eens dat chips nooit gezond zullen zijn, maar ze waren het er allemaal over eens dat het mogelijk is om ze gezonder te maken.

Het type aardappel dat je gebruikt, is van belang. “Een vaster type, zoals een rode aardappel en Apache-, Cornish King- en Charlotte-aardappelen, zal minder vet uit de olie opnemen”, zegt dr. Mellor.

Als je kunt, vermijd het schillen van je aardappelen. “De schil kan iets doen om te voorkomen dat vet de aardappel binnendringt, maar wat nog belangrijker is, je haalt wat vezels uit de schil, wat belangrijk is voor de spijsvertering”, zegt dr. Mellor.

Over olie gesproken: “Het beste is extra vierge olijfolie, een zeer gezonde bron van enkelvoudig onverzadigd vet [beneficial for good cholesterol]. In massa geproduceerde zaden of plantaardige olie bevatten waarschijnlijk veel ontstekingsvetten, dus vermijd die, “zegt Rice. “Het is een beetje een mythe dat je geen extra vierge olijfolie kunt gebruiken om te koken of te braden – het is stabiel tot 210C, wat hoog genoeg is voor vrijwel elk doel, inclusief het bakken van frites. Herhaaldelijk verhitten van dezelfde olie zal echter resulteren in een afbraak van de antioxidante fenolen [the good stuff in the oil], dus vijf of zes keer gebruiken zou het maximum zijn. Zeef het na gebruik en bewaar het in een afgesloten bakje op een koele plaats.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *