September 27, 2023

Mediterrane levensstijl, niet alleen een dieet, kan u helpen langer te leven

Volgens een onderzoek is de sociale band die gepaard gaat met samen eten net zo belangrijk als het eten zelf.
Getty

  • Volgens een studie kan een mediterrane levensstijl je kans op overlijden verkleinen.
  • U kunt er zelfs de vruchten van plukken als u niet in de Middellandse Zee woont, suggereert het.
  • Het onderhouden van sterke sociale contacten is een belangrijk onderdeel van de levensstijl.

Volgens een nieuwe studie kan het hebben van een mediterrane levensstijl – zelfs als u niet in de Middellandse Zee woont – uw kans om te overlijden verminderen, ook door kanker en hart- en vaatziekten.

De Mediterraans diëet wordt al lang geprezen als de “gouden standaard” van gezond eten. Het legt de nadruk op groenten, fruit, volle granen, olijfolie, vis en peulvruchten, evenals wijn met mate, en minimale hoeveelheden rood vlees, sterk bewerkt en gefrituurd voedsel, geraffineerde granen, suiker en verzadigd vet.

Een mediterrane levensstijl is meer dan alleen het dieet, hoewel. Volgens de auteurs van het onderzoek dat gepubliceerd is in Mayo Clinic-procedures.

Onderzoekers ontdekten dat volwassenen in het VK met een mediterrane levensstijl 29% minder kans hadden om door welke oorzaak dan ook te overlijden, en 28% minder kans om te overlijden aan kanker dan degenen die dat niet deden. Vooral mensen die vasthielden aan de nadruk van de levensstijl op rust, lichaamsbeweging en sociale omgang met vrienden hadden een lager risico om te overlijden aan hart-en vaatziekte.

Het team keek naar de resultaten van vragenlijsten die waren ingevuld door 110.799 mensen tussen de 40 en 75 jaar uit een bevolkingsonderzoek genaamd de UK Biobank. De deelnemers werden gescoord naargelang ze een mediterraan dieet volgden; hoe ze aten, zoals het beperken van zout of het drinken van gezonde dranken; evenals hun sociale gewoonten en hoeveel ze trainden en rustten.

Negen jaar later waren 4.247 van de deelnemers overleden, 2.401 aan kanker en 731 aan hart-en vaatziekte.

De onderzoekers ontdekten dat degenen die de mediterrane levensstijl het meest hadden gevolgd, en met name de derde categorie, het laagste risico op overlijden hadden.

Hoofdonderzoeker Dr. Mercedes Sotos-Prieto, een voedingsepidemioloog aan de Autonome Universiteit van Madrid, Spanje, en adjunct-professor aan de Harvard TH Chan School of Public Health, vertelde Insider dat de mediterrane levensstijl “een traditionele en cultureel gezonde manier van leven is. “

Sotos-Prieto zei dat mensen moeten proberen de mediterrane levensstijl te volgen op een manier die aansluit bij hun eigen cultuur.

“Deze studie suggereert dat het mogelijk is voor niet-mediterrane bevolkingsgroepen om het mediterrane dieet over te nemen met behulp van lokaal beschikbare producten en om de algehele mediterrane levensstijl binnen hun eigen culturele context aan te nemen,” zei hij.

Hoe je eet kan net zo belangrijk zijn als wat je eet

Hoewel het mediterrane dieet voornamelijk bestaat uit bepaalde voedingsmiddelen en kookgewoonten – bijvoorbeeld maaltijden kruiden met kruiden in plaats van overtollig zout – suggereert de studie dat hoe het voedsel wordt geconsumeerd net zo belangrijk is als wat het is.

Maaltijden worden genoten met familie en vrienden, en de gezelligheid en het sociale aspect zijn een belangrijk kenmerk van de levensstijl, zei Sotos-Prieto.

Actief blijven wordt ook gezien door de lens van de gemeenschap, vaak iets dat mensen samen doen, zoals een wandeling met vrienden, zei hij.

Rusten lijkt ook de sleutel te zijn, met veel mediterrane landen die de voorkeur geven aan een kort middagdutje of “siësta” en prioriteit geven aan zes tot acht uur slapen per nacht.

“Van al deze items is aangetoond dat ze verband houden met hart- en vaatziekten; deze studie beoordeelt echter de associatie van ze allemaal in een allesomvattende Mediterrane Lifestyle-index, als een betere manier om de synergie tussen ze allemaal te evalueren en een manier om leven,” zei Sotos-Prieto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *