September 27, 2023

Raleigh-vrouw wint NC-chef van het jaar

Chef-kok Adé Carrena, de chef-kok en eigenaar van Dounou Cuisine en iLéWA Foods in Raleigh, werd uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2023 door de North Carolina Restaurant and Lodging Association tijdens de jaarlijkse Chef Showdown, gehouden op 14 augustus in het Angus Barn Pavilion in Raleigh.

Carrena heeft zichzelf beschreven als zowel een chef-kok als een verhalenverteller die ernaar streeft culturele kloven te overbruggen door haar moderne kijk op de West-Afrikaanse keuken.

“Om dit te winnen, betekent zoveel voor mij”, zei Carrena, een inwoner van Benin. “Veel van wat ik doe, gaat over het vertellen van de verhalen van de vrouwen die mijn leven hebben beïnvloed, en deze is voor mijn moeder, die vroeger eten verkocht toen ik een klein meisje was – die het offer bracht van haar kinderen naar een ander land sturen, een hele cultuur, in de hoop dat we een beter leven voor onszelf kunnen opbouwen.”

Andere topprijzen op het evenement waren Pastry Chef of the Year, die ging naar Emily Parker van Native Fine Diner en Julep Contempory Kitchen in Greenville; en Mixologist and Distillery of the Year, die ging naar Stephanie Elliott van Merle’s in samenwerking met Call Family Distillers, beide uit Wilkesboro.

Mensen lezen ook…

De grote finale van Chef Showdown is een combinatie van prijsuitreiking en proeverij. Bijgewoond door meer dan 500 mensen, waren er vijf banketbakkers, 14 gewone chef-koks en acht mixologen.

De deelnemende chef-koks en mixologen werden gekozen tijdens verschillende maanden van competitierondes die in maart begonnen. Beginnend met 94 kanshebbers, werd het veld geleidelijk kleiner naarmate chef-koks streden in vijf voorrondes en twee halve finales die in de hele staat werden gehouden, en de mixologen en distilleerderijen streden in een van de twee mixologierondes, beide gehouden in Easytalk in Winston-Salem, een nieuwe bar die mede-eigendom is van Mixologist of the Year, David Bowen.

Twee chef-koks van de grotere Triad haalden dit jaar de Chef Showdown-finale: Keith Henning van Black Powder Smokehouse in Jamestown en John Wilson van Sophie’s Cork & Ale in Lexington. Eerdere Triad-winnaars waren chef-kok Travis Myers van Six Hundred° in Winston-Salem, mixoloog David Bowen van Easytalk in Winston-Salem en banketbakker Lydia Greene van Machete in Greensboro.

Bij de wedstrijd, eveneens gesponsord door GotToBeNC, waren chef-koks en mixologen betrokken met ingrediënten van meer dan 500 lokale boerderijen en producenten.

“De belangstelling voor lokaal voedsel is nog nooit zo groot geweest, en deze samenwerking en concurrentie was geweldig omdat verse ingrediënten van de boerderij uit North Carolina de sterren zijn van elk gerecht, gebak en drank”, aldus NC-landbouwcommissaris Steve Troxler. “Gedurende deze samenwerking hebben we samengewerkt om de voedsel- en landbouwbedrijven en boerderijen in North Carolina te helpen diversifiëren, innoveren en versterken.”

Dit was de zevende Chef Showdown die werd gesponsord door NCRLA, dat werkt namens meer dan 20.000 bedrijven in een staatsindustrie die meer dan 30 miljard dollar omzet per jaar genereert.

“NCRLA’s zevende Chef Showdown blijft het ongelooflijke talent van onze chef-koks, banketbakkers, barmannen en distilleerderijen uit de hele staat onder de aandacht brengen”, aldus Lynn Minges, de president en CEO van NCRLA. “De energie, creativiteit en passie van alle deelnemers met de meest verse ingrediënten van onze staat in combinatie met North Carolina-wijnen was zowel heerlijk als inspirerend.”

Andere winnaars van de Chef Showdown waren:

  • Eerste nummer twee voor Chef van het Jaar: Chef Luke Owens van Native Fine Diner en Julep Contemporary Kitchen in Greenville.
  • Eerste prijswinnaar voor Pastry Chef of the Year: Pastry Chef Savanna Brodar van The Country Club of North Carolina in Pinehurst.
  • Eerste prijswinnaar voor Mixologist en Distillery of the Year: Mixologist Ian Murray van Foundation in Raleigh werkt samen met Cook’s Mill Whiskey in Mebane.
  • People’s Choice voor beste chef-kok: Bobby McFarland van Wye Hill Hospitality in Raleigh.
  • People’s Choice voor beste banketbakker: Jill Wasilewski van Ivory Road Café & Kitchen in Arden.
  • People’s Choice voor Beste Mixoloog: Sekani Akunyun van Lavender & Libations werkt samen met Seven Jars Distillery in Charlotte.

Een nieuwe categorie dit jaar waren de Undeniably Dairy Awards, uitgereikt door The Dairy Alliance. Winnaars in deze categorie waren:

  • Beste gebruik van koemelkzuivel in een cocktail of mocktail: Megan King of Antidote, vertegenwoordiger van Chemist Spirits, beide in Asheville.
  • Beste gebruik van koemelkzuivel in een hartig gerecht: chef-kok Sera Cuni van Café Root Cellar uit Pittsboro.
  • Beste gebruik van zuivelproducten van koemelk in een dessert: patissier Ann Marie Stefaney van Restaurant Constance in Charlotte.

Ga voor meer informatie naar ncrla.org.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *