September 30, 2023

Afvallen met alleen diëten en sporten? 6 verrassende redenen waarom je niet afvalt

Terwijl we proberen af ​​te vallen, is het niet ongebruikelijk dat we achter ons hoofd krabben als de weegschaal ondanks onze inspanningen weigert toe te geven. Hoewel een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging van fundamenteel belang blijven om die hardnekkige extra kilo’s kwijt te raken, zijn er minder bekende factoren die stilletjes uw vooruitgang kunnen saboteren. Laten we ingaan op zeven van zulke onverwachte redenen die uw reis om af te vallen zouden kunnen belemmeren.

Lees ook | Gewichtsverlies met gedroogd fruit: 5 geweekte droge vruchten om buikvet snel te laten smelten

1. Slaaptekort en stress: te midden van hectische routines en talloze to-do-lijstjes komt slaap vaak op de tweede plaats. Toch is de impact op gewichtsverlies groot. Slaaptekort verstoort de hormonale balans, waardoor de niveaus van cortisol of het stresshormoon stijgen. Dit leidt niet alleen tot overeten, maar stimuleert ook de opslag van vet, met name rond de buikstreek. Geef prioriteit aan een rustgevende slaaproutine om uw lichaam te laten herstellen en verjongen.

2. Gebrek aan krachttraining: hoewel cardiovasculaire oefeningen fantastisch zijn voor het verbranden van calorieën, mag krachttraining nooit worden genegeerd. Het opbouwen van spiermassa is essentieel voor het stimuleren van de stofwisseling en het bereiken van duurzaam gewichtsverlies. Spieren verbranden in rust meer calorieën dan vet, dus een paar keer per week gewichtdragende oefeningen doen kan een aanzienlijk verschil maken.

Lees ook: 10 tips om af te vallen voor vrouwen boven de 40

3. Minder eiwitrijk dieet: Eiwitten zijn niet alleen essentieel voor spierherstel; het helpt ook bij het afvallen. Eiwitrijk voedsel verhoogt het gevoel van volheid en stimuleert uw metabolisme. Als uw maaltijden eiwitarm zijn, zult u merken dat u vaker tussendoortjes neemt en worstelt met de controle over de porties. Neem magere eiwitbronnen zoals kip, vis, bonen en Griekse yoghurt op in uw dieet.

4. Portiegroottes onderschatten: zelfs gezonde voeding kan bijdragen aan gewichtstoename als portiegroottes niet onder controle worden gehouden. In de loop van de tijd is het vervormen van porties een norm geworden, wat leidt tot onbedoelde calorie-inname. Gebruik hulpmiddelen zoals maatbekers of uw hand (een vuist voor koolhydraten, handpalm voor eiwitten, duim voor vetten) om de juiste portiegroottes te meten.

Lees ook | Voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen: voeg deze 15 genezende voedingsmiddelen toe aan uw dieet om ontstekingen te bestrijden

5. Niet-gediagnosticeerde medische aandoeningen: Bepaalde medische aandoeningen kunnen uw inspanningen om af te vallen heimelijk dwarsbomen. Aandoeningen zoals hypothyreoïdie, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en insulineresistentie kunnen het metabolisme beïnvloeden en gewichtsverlies tot een zware strijd maken. Als u ondanks het aannemen van een gezonde levensstijl moeite heeft gehad, is het van cruciaal belang om een ​​arts te raadplegen om eventuele onderliggende medische problemen uit te sluiten.

6. Onverantwoorde verborgen calorieën: die kleine hapjes, likjes en smaken tussen de maaltijden door lijken misschien onbeduidend, maar ze tellen op en kunnen een verrassend aantal extra calorieën aan je dag toevoegen. Houd rekening met deze verborgen bronnen van calorieën om te voorkomen dat u uw voortgang ondermijnt. Ook kijken naar wat je drinkt is even belangrijk. Suikerhoudende dranken, gearomatiseerde koffie en energiedrankjes kunnen ongemerkt aanzienlijke calorieën binnensluipen. Kies in plaats daarvan voor water, kruidenthee of gewone zwarte koffie om gehydrateerd te blijven.

7. De verkeerde houding: soms is het een simpele kwestie van geest boven materie. Heb geen alles-of-niets-mentaliteit, want dat geeft je vaak een geweldige kickstart, maar al snel is de kans groot dat je het opgeeft als je zelfs maar een klein beetje uitglijdt in je dieet of trainingsroutine. Onderdeel van duurzaam gewichtsverlies is begrijpen dat rage diëten, overmatige lichaamsbeweging en detox-plannen meestal niet werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *