September 26, 2023

Ga gek op kikkererwten met vier falafelrecepten die de bank niet kapot maken

Nu Britten de afgelopen jaren hun vleesinname hebben verminderd, zoeken steeds meer mensen naar vleesvrije gerechten om thuis te maken. Onder de opties die er zijn, is de kikkererwt een geweldig ingrediënt dat een nootachtige smaak aan gerechten kan toevoegen en tegelijkertijd veel eiwitten, vezels en gezonde vetten bevat.

Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen kikkererwten op veel verschillende manieren worden gebruikt en zijn ze de perfecte aanvulling op de meeste maaltijden. Van zelfgemaakte hummus tot rustieke falafel ‘gehaktballetjes’, hier zijn vier kikkererwtenrecepten die gezond, lekker en, misschien wel het allerbelangrijkste, de aarde niet kosten….
Traditionele houmous

Maakt 2-4 porties

Hummus kan gebruikt worden als dip, bijgerecht of als spread en is gemakkelijk thuis te maken(Afbeelding: Ryland Peters & Klein)

Ingrediënten

  • 320 g gekookte kikkererwten, plus 60 ml van het kookvocht en 2 eetlepels gekookte kikkererwten, om te serveren
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie, plus 2 eetlepels, om te serveren
  • 1 el tahini
  • 3 teentjes knoflook
  • Vers geperst sap van ½ citroen, of naar smaak
  • ½ tl zout, of naar smaak
  • Vers gehakte platte peterselie, om te garneren (optioneel)

Methode

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de extra kikkererwten en olijfolie om te serveren, in een blender of keukenmachine en mix, voeg langzaam het kookvocht toe tot je een dikke en romige consistentie krijgt. Dit duurt ongeveer 1 minuut.
  2. Hogesnelheidsblenders maken de romigste textuur en hebben minder vloeistof en tijd nodig, maar zowel keukenmachines als staafmixers kunnen ook worden gebruikt. Pas vervolgens het citroensap en zout naar smaak aan.
  3. Serveer met 2 eetlepels extra vierge olijfolie en 2 eetlepels hele kikkererwten. Garneer eventueel met fijngehakte bladpeterselie.

Falafel ‘gehaktballetjes’

Maakt 12 ‘gehaktballen’

Falafel ‘gehaktballen’ zijn een geweldig vleesvrij pastagerecht(Afbeelding: Ryland Peters & Klein)

Ingrediënten

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *