September 27, 2023

5 gezondheidsvoordelen van een vroeg diner

Velen pleiten voor de gezondheidsvoordelen van een vroeg diner. Maar is het gezond om na 19.00 uur te stoppen met eten?

Vraag een willekeurige fitnessliefhebber naar het juiste tijdstip voor de laatste maaltijd van de dag en hij zal alle gezondheidsvoordelen van een vroeg diner opsommen. Ze hebben geen ongelijk, want een laat diner eten wordt geassocieerd met gewichtstoename en hoge bloedsuikerspiegels, volgens een studie uit 2020, gepubliceerd in de Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Lees verder om erachter te komen wat een expert te zeggen heeft over niet eten na 19.00 uur.

Moet je na 19.00 uur stoppen met eten?

De timing van uw laatste maaltijd is slechts één aspect van uw algehele dieet. De kwaliteit van uw maaltijden en snacks gedurende de dag is ook van belang. Er is eigenlijk geen universele regel die een specifieke sluitingstijd voor eten dicteert, zegt Deepika Vasudevan, een in Bengaluru gevestigde sport- en prestatievoedingsdeskundige. Of het gezond is om na 19.00 uur te stoppen met eten, hangt van veel factoren af, waaronder je levensstijl, voedingsvoorkeuren en gezondheidsdoelen. U hoeft dus alleen maar te luisteren naar de signalen van honger en volheid van uw lichaam. Als je na 19.00 uur echt honger hebt, kun je beter later gaan eten. Als je iemand bent die tot diep in de nacht wakker blijft, kan een vroeg diner later inderdaad leiden tot honger. Het is essentieel om een ​​balans te vinden die past bij uw levensstijl en voorkeuren. Als je ‘s avonds laat honger hebt, kun je overwegen om een ​​kleine, uitgebalanceerde snack te nemen om overmatige honger en mogelijk overeten te voorkomen.

Moet je na 19.00 uur stoppen met eten? Afbeelding met dank aan: Adobe Stock.

Gezondheidsvoordelen van een vroeg diner

Sommigen suggereren dat eerder eten voordelen kan hebben voor gewichtsbeheersing, maar er is geen sterk bewijs om afdoende bewijs te leveren voor aanzienlijk gewichtsverlies, uitsluitend op basis van de timing van maaltijden. Maar er zijn enkele voordelen van vroeg eten:

1. Circadiane ritme-uitlijning

Ons lichaam is bedraad om een ​​circadiaans ritme te volgen, dat verschillende lichaamsfuncties regelt. Synchroon eten met dit ritme kan de spijsvertering en het metabolisme optimaliseren, rust geven aan het spijsverteringskanaal, de lever laten rusten en ontgiften zonder deze te overbelasten. Ook draagt ​​deze rustperiode bij aan een gezonder darmmicrobioom en een betere spijsvertering, stelt de deskundige.
2. Controle van de bloedsuikerspiegel

Vroeg eten helpt de insulinegevoeligheid te verbeteren, wat betekent dat de cellen van uw lichaam beter reageren op insuline. Dit kan helpen om de bloedsuikerspiegel beter te reguleren en het risico op insulineresistentie te verminderen, wat uiteindelijk kan leiden tot diabetes type 2. Het kan ook leiden tot verminderde en meer gecontroleerde insulinepieken na maaltijden. Dit kan snelle en buitensporige schommelingen in de bloedsuikerspiegel voorkomen, waardoor een betere algehele glykemische controle wordt ondersteund.

3. Verbeterde slaapkwaliteit

Te kort voor het slapengaan eten kan leiden tot verstoorde slaap door ongemak of indigestie. Een vroeg diner stelt je lichaam in staat om ‘s nachts in een staat van rust te komen, wat een betere slaapkwaliteit bevordert, vertelt de expert aan Health Shots.4. Gezondheid van het hart

Later op de avond eten, vooral calorierijk en ongezond voedsel, kan een negatieve invloed hebben op de gezondheid van het hart. Een vroeg diner kan daarentegen bijdragen aan een betere gezondheid van het hart door de consumptie van zwaar, vet voedsel voor het slapen gaan te verminderen.

Volg uw gezondheid onderweg! Downloaden Healthshots-app

Een vroeg diner kan helpen om de spijsvertering te verbeteren. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock.

5. Hormonale harmonie

Onze hormonen, waaronder insuline en cortisol, volgen een dagelijks ritme. Vroeger eten komt overeen met de natuurlijke hormonale patronen van het lichaam, wat mogelijk een gezonder metabolisme en hormoonregulatie ondersteunt.

Vasudevan zegt dat er minimaal twee uur moet zijn voordat je naar bed gaat. Je kunt ook na het avondeten 20 minuten langzame wandeling maken om je spijsvertering te verbeteren.

Maar als u vlak voor het slapengaan eet, kan dit leiden tot spijsverteringsproblemen, waaronder indigestie, zure oprispingen en een opgeblazen gevoel. Wanneer u na het eten gaat liggen, helpt de zwaartekracht niet om voedsel door uw spijsverteringsstelsel te verplaatsen, wat tot deze problemen kan leiden. Het kan ook leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel, vooral als de maaltijd veel koolhydraten bevat. Deze pieken kunnen de natuurlijke bloedsuikerregulatie van uw lichaam ‘s nachts verstoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *