September 30, 2023

Door Ocado gesteunde robotchef verkocht voor centen in het pond

Een startup die robotchefs maakte en miljoenen aan investeringen van Ocado aantrok, is verkocht in een pre-pack administratie voor slechts £ 350.000.

Karakuri, opgericht door Barney Wragg in 2018, ontwikkelde een robotarm voor het serveren van noedels en een automatische friteuse, die proeven hadden ondergaan met Nando’s.

De start-up haalde £ 13 miljoen op bij voedselbezorger Ocado en Brent Hoberman’s First Minute Capital. Het door de belastingbetaler gesteunde Future Fund, een start-up reddingsvoertuig gelanceerd door Rishi Sunak tijdens de pandemie, zorgde ook voor investeringen.

Het bedrijf stortte echter in juni in administratie, waarbij 30 medewerkers hun baan verloren, nadat het er niet in was geslaagd externe financiering aan te trekken om zijn keukenautomatiseringsactiviteiten uit te breiden, waarbij in 2022 £ 3,3 miljoen werd verbrand toen de risico-investeringen opdroogden.

Uit administratiedocumenten bleek hoe investeerders maanden eerder hadden geprobeerd het bedrijf te herkapitaliseren. Het financieringsvoorstel vereiste dat het Future Fund ermee instemde de prijs te wijzigen waartegen leningnota’s die het aan het bedrijf verstrekte, zouden worden omgezet in eigen vermogen.

In de documenten wordt echter beweerd dat het fonds “weigerde te ondersteunen” bij het wijzigen van de leningsvoorwaarden. De deal viel uiteindelijk uit elkaar.

Een woordvoerder van de British Business Bank zei: “We geven geen commentaar op individuele gevallen gezien de commerciële gevoeligheden, maar de bank zal er altijd naar streven om waar voor haar geld te krijgen en de belangen van de belastingbetaler te beschermen.”

RSM werd ingehuurd om te adviseren over een mogelijke administratie. In juli werd een pre-pack deal gesloten met Henny Penny, een leverancier van KFC en Wendy’s. Onder de deal zijn prototypes van Karakuri verkocht aan het Amerikaanse keukenapparatuurbedrijf.

Damian Webb, een partner bij RSM, zei: “Karakuri heeft alle beschikbare opties onderzocht om de beschikbare financiering veilig te stellen om het winstgevend te maken. Helaas ondermijnde het huidige economische landschap deze inspanningen.”

Het komt terwijl de eens zo hoge waarderingen voor voedseltechnologiebedrijven zijn ingestort. Zume, een Amerikaanse start-up die een robotpizzaoven bouwde, stortte eerder dit jaar in nadat hij $500 miljoen (£393 miljoen) had opgehaald bij investeerders.

Er kan ook worden onthuld dat Satis AI, een keukentechnologiebedrijf dat geld heeft ingezameld bij het Britse durfkapitaalfonds MMC, plannen heeft ingediend om beheerders aan te stellen. beheerders nemen de leiding.

Satis.AI omschrijft zichzelf als het aanbieden van een “AI-visie keukenbrein” dat gerechten in restaurants in de gaten houdt terwijl ze worden samengesteld door middel van camera’s die boven de werkstations van chef-koks zijn geïnstalleerd. Als een chef bijvoorbeeld een ingrediënt of een item vergeet toe te voegen aan een maaltijd die bestemd is voor bezorging, waarschuwt het systeem hem voordat het eten wordt verzonden of geserveerd aan klanten.

De oprichter, Mo Khodadadi, zei eerder: “Deze camera begrijpt mensen, hij begrijpt etenswaren, hij begrijpt ook verpakkingen. Als [the chef] laat iets ontbreken, het zal het naar hem toe brengen en dat verzachten.

De heer Khodadadi weigerde commentaar te geven toen hij werd benaderd over de kennisgeving om beheerders te benoemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *