September 26, 2023

Het nietje in de voorraadkast dat chocoladetaart verandert in een vochtig meesterwerk

Naast het serveren van cacao en gefermenteerde kool in een zuurkool-chocoladetaartrecept, klinkt azijn-chocoladetaart op zijn zachtst gezegd verrassend. Zoals met veel interessante uitwisselingen van ingrediënten, begon het toevoegen van azijn aan cakemixen als resultaat van voedselrantsoenering in de Tweede Wereldoorlog. Mensen zouden azijn vervangen door anderszins essentiële bakingrediënten omdat het goedkoper en gemakkelijker te verkrijgen was, maar vergelijkbare resultaten opleverde.

Dus, hoe werkt deze azijntruc? Herinner je je de klassieke wetenschapsbeurs zuiveringszoutvulkaan nog? Het is ongeveer zo, alleen levert dit experiment iets op dat meer lijkt op chocoladelavacake dan op een gesimuleerde lava-uitbarsting. Wanneer zuur zich combineert met het zuiveringszout in de cakemix, laat het koolstofdioxidebellen vrij in het cakebeslag. Deze bubbels zorgen voor een lichte, luchtige cake, waarbij de toegevoegde azijn de luchtigheidsfactor van het rijsmiddel verergert. Azijn is ook een stabilisator, die zuurgraad toevoegt aan het cakebeslag om de eiwitten uit bloem te helpen zetten tijdens het bakproces. Je cake wordt dus niet alleen luchtig, maar ook supervochtig.

Om je eigen vochtige meesterwerk te maken, voeg je gewoon 2 eetlepels gedestilleerde witte azijn toe aan je cakebeslag, waarbij je aanpassingen maakt op basis van het aantal eieren en hoeveel zuiveringszout je recept nodig heeft. Misschien vind je deze verrassende truc zo leuk dat je azijn gaat toevoegen aan andere desserts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *