September 30, 2023

Gezonde voeding, lezen en sporten bevorderen het redeneervermogen van kinderen

Redeneervaardigheden zijn cruciale vaardigheden bij het leren, academische prestaties en het oplossen van alledaagse problemen. Volgens een recente studie uitgevoerd aan de Universiteit van Oost-Finland, verbeterden de algehele kwaliteit van het dieet en verminderde consumptie van rood vlees, evenals meer tijd besteed aan lezen en georganiseerde sporten, de redeneervaardigheden bij kinderen gedurende de eerste twee schooljaren.

“Kinderen met gezondere eetgewoonten vertoonden een grotere cognitieve ontwikkeling dan andere kinderen. Met name een betere algehele voedingskwaliteit, een lagere consumptie van rood vlees en een hogere inname van magere zuivelproducten waren gekoppeld aan betere redeneervaardigheden”, zegt doctoraal onderzoeker Sehrish Naveed van de universiteit. van Oost-Finland.

Kinderen die meer tijd besteedden aan lezen en sporten, vertoonden betere redeneervaardigheden dan hun leeftijdsgenoten. Aan de andere kant werden buitensporige tijd doorgebracht op een computer en fysieke activiteit in de vrije tijd zonder toezicht in verband gebracht met slechtere redeneervaardigheden. Schermtijd, actief schoolvervoer, fysieke activiteit in de pauze en intensiteit van fysieke activiteit waren niet geassocieerd met redeneervaardigheden.

Meer dan de helft van de kinderen nam deel aan een twee jaar durende, op het gezin gebaseerde en geïndividualiseerde interventie voor voeding en lichaamsbeweging. De interventie had echter geen invloed op de redeneervaardigheden, aangezien de kinderen in de interventie- en controlegroep een vergelijkbare cognitieve ontwikkeling vertoonden.

“In het leven van opgroeiende kinderen zijn interventies op het gebied van voeding en lichaamsbeweging slechts één factor die de levensstijl en redeneervaardigheden beïnvloedt. Op basis van ons onderzoek zijn investeringen in een gezond dieet en het aanmoedigen van kinderen om te lezen gunstig voor de ontwikkeling van redeneervaardigheden bij kinderen. , lijkt het beoefenen van georganiseerde sporten de redeneervaardigheden te ondersteunen’, benadrukt dr. Eero Haapala.

Gepubliceerd in de Scandinavisch Tijdschrift voor geneeskunde en wetenschap in de sport, zijn de resultaten van deze studie gebaseerd op gegevens van de studie Physical Activity and Nutrition in Children (PANIC). Deze deelstudie onderzocht de effecten van een tweejarige interventie op het gebied van voeding en lichaamsbeweging op cognitie bij 397 Finse basisschoolkinderen. De associaties van voedingsfactoren, fysieke activiteit en sedentair gedrag met cognitie gedurende twee jaar werden ook bestudeerd. De analyses hielden rekening met de opleiding en het inkomen van de ouders, evenals het percentage lichaamsvet en het volwassenheidsniveau van de kinderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *