September 30, 2023

Jackfruit koken, op de gemakkelijke manier (plus, 8 heerlijke recepten)

Naarmate plantaardige diëten in populariteit zijn gestegen (onderzoek suggereert dat ongeveer 36 procent van de Amerikanen tegenwoordig minder vlees eet), is de zoektocht naar alternatieven voor dierlijke producten geïntensiveerd. Dit heeft natuurlijk geleid tot een hausse aan plantaardige vleesmerken, en nu zijn supermarkten gevuld met opties voor veganistische kip, rundvlees, varkensvlees en vis.

Maar als u het liever eenvoudig houdt, is het gemakkelijk om ingrediënten voor het hele voedsel te vinden die ook de textuur van vlees effectief kunnen nabootsen. Champignons zijn een goede keuze, en palmharten worden ook steeds populairder. Maar als het gaat om het nabootsen van geraspte kip en pulled pork, evenals andere heerlijke vlezige texturen, doet geen enkel ander op zichzelf staand ingrediënt het zo goed als jackfruit.

Jackfruit wordt al eeuwenlang verbouwd in India en Zuidoost-Azië. Maar de afgelopen jaren zijn ook westerse landen begonnen met het benutten van de culinaire potentie van de vrucht. Jackfruit is nu zelfs zo populair dat de wereldmarkt in 2022 meer dan $ 311 miljoen bereikte en naar verwachting zal blijven groeien.

Als je een nieuweling bent met jackfruit, kan de vrucht er een beetje intimiderend uitzien, met zijn taaie, stekelige, groene buitenste schil. Maar laat je niet afschrikken: jackfruit kan worden beheerst door koks van alle niveaus, en als je eenmaal weet wat je doet, is het supergemakkelijk te bereiden. Dit is wat je moet weten, plus 10 eenvoudige veganistische recepten.

VegNews.jackfruitrecepten.pexelsPexels

Is jackfruit moeilijk te koken?

De lastigste manier om jackfruit te koken is als je helemaal opnieuw begint, dat wil zeggen als je een hele, verse jackfruit gebruikt (die je soms kunt vinden op boerenmarkten en Aziatische supermarkten).

In deze situatie moet je de jackfruit met een groot en zeer scherp mes breken om door de dikke, taaie buitenkant te komen, voordat je de witte kern in het midden van de vrucht verwijdert, evenals de peulen. en de zaden uit de peulen (deze zijn eetbaar, dus gooi ze niet weg!).

Als de jackfruit rijp is, verwacht dan een meer tropische smaak, maar als hij onrijp is, is de smaak neutraal, maar de textuur is ideaal voor het koken in veganistische vleesgerechten.

U hoeft echter helemaal niet te koken met verse jackfruit. In de meeste supermarkten en online wordt jackfruit verkocht in blikjes en zakjes, en in dit formaat is het zo goed als klaar om direct in het recept te gaan dat je wilt maken.

Jackfruit is ongelooflijk veelzijdig en neemt de smaken en kruiden van je gerecht prachtig op, of je nu barbecuepulled pork, chicken chow mein of zelfs iets meer visachtigs wilt maken, zoals tonijn. Als je wilt experimenteren met smakelijke, gemakkelijke recepten voor jackfruit, bekijk dan onze suggesties hieronder.

8 eenvoudige veganistische jackfruitrecepten

VegNews.VarkensvleesDe plantenetende slager

1 Hawaïaans Kahlua Jackfruit-varkensvlees

In Hawaï wordt Kahlua-varkensvlees meestal gemaakt met varkensgebraad en zeezout, maar dit recept bewijst dat je alle traditionele textuur en smaak kunt krijgen, zonder het vlees, door jackfruit in te ruilen. Laat eerst 2 blikken jackfruit uitlekken, breek het in stukjes en marineer. Daarna hoef je het alleen nog maar te bakken tot het bruin is. Eenvoudig en heerlijk.
Download het recept

VegNews.JackfruitBeefHappea

2 Pabellon Criollo Jackfruit Geraspte Rundvlees

In Venezuela is pabellon criollo een traditioneel gerecht, dat meestal gesnipperd rundvlees en gestoofde zwarte bonen bevat. Maar net als bij Kahlua kun je in plaats daarvan het vlees vervangen door jackfruit en toch een vergelijkbare textuur krijgen. Deze keer hoef je de jackfruit niet eens van tevoren te marineren, maar gooi je hem gewoon in de pan met de uien, kruiden, knoflook en bietensap.
Download het recept

VegNews.JunaPastaRachel Am

3 Jackfruit Pasta Met Olijven En Kappertjes

Vanwege zijn delicate, schilferige textuur kan jackfruit ook tonijn repliceren in een heerlijk kaasachtige, veganistische pastaschotel. Het jackfruit-gedeelte van dit recept is eenvoudig: je hoeft alleen maar een blikje leeg te laten lopen, het in kleine stukjes te breken en dan je vismarinade erdoor te roeren: sojasaus, citroensap en nori-vlokken, voordat je het later aan de saus toevoegt aan in het proces.
Download het recept

VegNews.JackfruitTacos.PCBaileyRuskusBailey Ruskus

4 Chili Jackfruit Tostadas

Zin in tostadas van varkensvlees? Laat het varken achter en probeer in plaats daarvan dit pittige, pittige, smaakvolle recept, waarin, je raadt het al, jackfruit de ster van de show is. Vergeet de verse, huisgemaakte salsa niet om te serveren.
Download het recept

VegNews.BBQPulledJackfruitShay Boyd

5 BBQ Pulled Jackfruit Schuifregelaars

Als je gastheer bent, zijn schuifregelaars een geweldig voorgerecht, maar ze zijn ook een geweldige traktatie tijdens de lunch. Hoe dan ook, verwissel de traditionele pasteitjes en probeer in plaats daarvan deze pulled jackfruit-vulling. Het is vlezig, pittig en rokerig – eigenlijk alles wat je wilt in een slider.
Download het recept

VegNews.VeganBourbounJackfruitChickenandChowMeinGeen eieren of ham

6 Bourbon Jackfruit Met Chow Mein

Deze Amerikaans-Chinese favoriet wordt meestal gemaakt met kip, maar jackfruit werkt net zo goed. Bovendien is het ook gemakkelijk te maken, als je maar een blender bij de hand hebt. Het enige wat je hoeft te doen is de marinade mengen, de jackfruit bakken, het mengsel erover gieten en laten sudderen. Voor het serveren raden we ten zeerste aan om ook wat groente chow mein op te kloppen.
Download het recept

VegNews.JackfruitPancitBihonMaureen Eppler

7 Jackfruit Pancit Bihon

Pancit bihon, een hoofdbestanddeel van de Filipijnse keuken, is eenvoudig in elkaar te zetten en vol van smaak. Nogmaals, het wordt meestal gemaakt met varkensvlees of kip (of beide), maar jackfruit bootst de vlezige texturen van dit gerecht perfect na.
Download het recept

VeganLinguine

8 Linguine Met Veganistische Witte Schelpdierensaus

Ja, we zeiden dat jackfruit geschikt is voor de meeste soorten vlees, en we overdrijven niet. Het kan zelfs kokkels repliceren. Combineer het met een zilte, citroenachtige, zuivelvrije witte wijnsaus voor smaken en texturen die zo heerlijk zijn dat je het origineel niet zult missen.
Download het recept

Lees voor meer informatie over jackfruit:

Hier bij VegNews leven en ademen we de veganistische levensstijl en bevelen we alleen producten aan waarvan we vinden dat ze ons leven geweldig maken. Af en toe kunnen artikelen winkellinks bevatten waarmee we een kleine commissie kunnen verdienen. Dit tast op geen enkele manier de redactionele integriteit van VegNews aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *