September 30, 2023

Beste taartkorstrecept – Hoe maak je taartkorst

amerika's meest verrukkelijke

Een geweldige taartbodem is (letterlijk!) de basis voor een geweldige taart, dus als je de perfecte taart probeert te bakken, wil je hem precies goed krijgen. Onze klassieke, volledig uit boter bestaande korst is stevig en schilferig, en er is niets te intimiderend aan. Lees verder voor al mijn toptips om het in een mum van tijd onder de knie te krijgen: met een beetje oefening (en koude boter) ben je op weg naar al je favoriete taarten, van klassieke appeltaart tot kokosroomtaart en zelfs quiche.

Waarom koude boter?
Koude boter zal stoom veroorzaken als deze uiteindelijk in de oven begint te smelten, en die stoom zorgt voor de laagjes schilferige korst binnenin. Als je boter al zacht of warm is als hij de oven in gaat, zal hij te snel smelten, waardoor er een platte, hangende korst ontstaat die zijn vorm niet behoudt.

Laat het afkoelen.
Over koude boter gesproken: mijn beste advies voor het maken van deze korst is om alles zo koud mogelijk te houden. Hoe kouder het deeg blijft voordat het wordt gebakken, hoe schilferiger het zal worden en zijn vorm beter zal behouden voor al je mooie krimp- en traliewerk. Een warme keuken of warme handen zullen je boter zachter maken, dus je kunt het beste snel te werk gaan. Als de korst bij het uitrollen te plakkerig of te smeltend aanvoelt, plaats hem dan terug in de koelkast om even te laten afkoelen. Dit zal hem ook helpen rusten en ontspannen, zodat je geen te taaie taartbodem krijgt.

Kan ik een keukenmachine gebruiken om taartbodem te maken?
Een keukenmachine kan handig zijn bij het maken van taartbodems, hoewel ik er persoonlijk de voorkeur aan geef het deeg met mijn handen te mengen, omdat ik op die manier de grootte van de boter beter kan bepalen. Een keukenmachine doet het werk echter snel, waardoor hij erg handig is als je haast hebt of als je keuken bijzonder warm is. Bovendien zal een keukenmachine je boter opsplitsen in stukken ter grootte van een erwt (in plaats van ter grootte van een walnoot), die beter zijn voor het maken van meer gedetailleerde vormen of ontwerpen met je korst.

Wat is voorbakken versus blind bakken?
Veel taartrecepten vereisen een “blind bakken” of het “voorbakken” van de korst. Voorbakken doe je voordat je vulling aan je korst toevoegt en zorgt ervoor dat de korst helemaal doorbakken is en niet drassig wordt op de bodem. Om uw korst voor te bakken, plaatst u perkamentpapier of folie in de ongebakken korst en vult u deze volledig met droge bonen, rijst of taartgewichten. Er is iets zwaars nodig om de korst te verzwaren, zodat deze tijdens het bakken niet opzwelt. Ik vul de korst graag helemaal tot aan de randen om te voorkomen dat hij erin valt. Dan wil je hem lang genoeg bakken, zodat hij maar gedeeltelijk doorbakken is. Houd er rekening mee dat je korst met de vulling terug de oven in moet en verder moet koken, dus trek hem er eerder uit dan je denkt. Kijk of je randen net goudbruin zijn geworden en er uitgehard en droog uitzien.

Blind bakken is daarentegen bedoeld als u uw korst volledig wilt bakken zonder de vulling erin. Dit is voor taarten zoals een chocoladepuddingtaart of een citroenmeringuetaart waarbij de vulling niet in de oven bakt. Je bakt de korst op dezelfde manier als bij het voorbakken, maar gaat door totdat je korst diep goudbruin is.

Kan ik taartbodem van tevoren maken?
Ja! Het is ideaal om je deeg van tevoren te maken. Je kunt het deeg maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren of maximaal 3 maanden in de vriezer. Als u een bevroren deeg gebruikt, laat het dan een nacht in de koelkast ontdooien voordat u het gebruikt.

Dit deeg is voldoende voor één laag van een taart van 23 cm. Als je een topkorst voor je taart nodig hebt, kun je dit recept gemakkelijk verdubbelen. Verdeel het deeg gewoon in tweeën voordat je het inpakt en laat afkoelen, zodat je elke portie gemakkelijker kunt uitrollen.

Dit gemaakt? Laat ons weten hoe het ging (en welke taart je ermee hebt gebakken!) in de reacties hieronder.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *