September 26, 2023

De verdrinkingsdood van de voormalige chef-kok van het Witte Huis was een ongeluk, constateert een medische keuringsarts

De verdrinking van een voormalige chef-kok van het Witte Huis vorige maand wordt als een ongeluk bestempeld, zei het medisch keuringskantoor van de staat dinsdag.

Tafari Campbell, 45, uit Dumfries, Virginia, verdronk tijdens het paddleboarden in Edgartown Great Pond in de nacht van 23 juli tijdens een bezoek aan Barack en Michelle Obama in hun huis in Martha’s Vineyard, aldus de staatspolitie.

Campbell stond op zijn paddleboard toen hij zijn evenwicht verloor en eraf viel. Hij had moeite om boven water te blijven voordat hij onder water gleed. Campbell droeg geen reddingsvest en was niet vastgemaakt aan zijn plank. Campbell’s lichaam werd gevonden in ongeveer 2,5 meter water.

Dinsdag zei de medische staatsonderzoeker dat hij had vastgesteld dat Campbell’s dood een accidentele verdrinking was, volgens informatie vrijgegeven door Timothy McGuirk, een woordvoerder van het staatsbureau voor openbare veiligheid en beveiliging.

In een verklaring vorige maand zeiden de Obama’s dat ze Campbell hadden gevraagd bij hen te blijven nadat ze het Witte Huis hadden verlaten. ‘Sindsdien maakt hij deel uit van ons leven, en ons hart is gebroken dat hij er niet meer is’, zeiden de Obama’s.

Het echtpaar was op het moment van de verdrinking niet thuis en bevond zich op een andere locatie op het eiland, aldus de staatspolitie.

Campbell liet zijn vrouw Sherise en hun tweelingbroers achter, zeiden de Obama’s in een verklaring.

In een bericht op sociale media kort na de verdrinking rouwde Sherise Campbell om haar man: “Mijn hart is gebroken. Mijn leven en dat van ons gezin zijn voor altijd veranderd.”

Een vrouw die Campbell onder water zag gaan, kon hem niet helpen en vertelde dit ter plaatse aan leden van de geheime dienst, volgens gegevens die door de brandweer van Edgartown waren verstrekt in reactie op een verzoek om openbare registers.

Een reddingszwemmer probeerde Campbell te vinden, maar dat lukte niet, zo blijkt uit de gegevens.

Volgens de staatspolitie arriveerden de autoriteiten rond 19.45 uur voor het eerst bij het huis van de Obama’s als reactie op een noodoproep. De 911-oproep ging naar het Dukes County Regional Emergency Communications Center, dat volgens de staatspolitie een noodzoek- en reddingsactie in gang zette.

Responderende eenheden uit Edgartown zetten een verzamelplaats op en coördineerden met een agent van de geheime dienst om de vrouw te interviewen die Campbell onder water zag gaan, volgens een incidentrapport.

Boot- en duikteams werden het meer in gestuurd, terwijl een helikopter van de kustwacht van bovenaf zocht, aldus het rapport. Ook de luchtmacht van de Staatspolitie nam deel aan de zoektocht.

“Boten werden gebruikt om haastig de vijver te doorzoeken en duikers werden gestuurd om het slachtoffer te zoeken in de directe omgeving van het referentiepunt, terwijl voetzoekingen werden uitgevoerd rond de omtrek van Turkeyland Cove en aangrenzende gebieden”, aldus het rapport. “Deur-tot-deur huiszoekingen uitgevoerd bij de aangrenzende panden door EPD voor het geval het gezelschap de landing had bereikt en hulp nodig had.”

Volgens het rapport werd er die nacht urenlang naar Campbell gezocht. De bemanningen gingen rond 23.00 uur over van een reddingsoperatie naar een bergingsoperatie, aldus het rapport.

In de ochtend werd side-scan sonar gebruikt om het zoekgebied te verkleinen. Volgens het rapport vonden duikers het lichaam van Campbell om 10.00 uur. Zijn lichaam werd ongeveer 30 meter uit de kust geborgen.


John Hilliard is te bereiken op john.hilliard@globe.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *