September 30, 2023

Gezond eten: Gebruik je overvloed aan courgette in deze voedzame beignets

Het is courgettetijd. Ja, die tijd van het jaar waarin tuiniers er spijt van hebben dat ze zoveel courgettes hebben geplant en buren stiekem hun overvloedige producten op de veranda afzetten. (Dat hebben we dit jaar met onze sperziebonen gedaan.) Wanhoop echter niet. Courgette is een superfood. Het is zo lekker voor je en als je het goed klaarmaakt is het ook lekker. Hoewel courgette als een groente wordt beschouwd, is het botanisch geclassificeerd als een vrucht.

Hier zijn 12 evidence-based voordelen van courgette. Courgette is rijk aan verschillende vitamines, mineralen en andere heilzame plantaardige stoffen. Met name het ruime vitamine A-gehalte kan uw gezichtsvermogen en immuunsysteem ondersteunen. Courgette bevat antioxidanten. Courgette is rijk aan water en vezels, twee verbindingen die een gezonde spijsvertering kunnen bevorderen door het risico op constipatie en symptomen van verschillende darmaandoeningen te verminderen. Het toevoegen van courgette aan uw dieet kan uw gezichtsvermogen helpen. Dat komt deels omdat courgette rijk is aan vitamine C en bètacaroteen – twee voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van het oog. Regelmatige consumptie van courgette kan u helpen gewicht te verliezen. Omdat het rijk is aan water en een lage caloriedichtheid heeft, waardoor u zich vol kunt voelen. Er zijn ook veel andere voordelen!

Dus als je wat courgette van de markt haalt of wat van je buren krijgt, is dit een geweldige manier om ervan te genieten. Dit recept voor Zucchini-Corn Fritters komt van PCC Cooks-instructeur Shawn Belmont-Treen’s vijfdaagse kinderzomerkamp dat ging over fermentatie en conservering. Het komt snel samen en ze zijn heerlijk. De beignets kunnen heel goed worden opgewarmd in een broodroosteroven of heteluchtfriteuse. Ze kunnen ook worden ingevroren en opgewarmd. Als je niet van courgette houdt, word je misschien wel een bekeerling na het eten van een van deze beignets. Hier is de premie van het seizoen!

Courgette-maïs beignets

Ingrediënten

3 kopjes geraspte courgette
2 kopjes maïskorrels, snij de kolf af (of gebruik bevroren maïs)
1/2 kopje bloem
1/4 kopje maïsmeel
2 eieren, licht losgeklopt
3 groene uien, dun gesneden
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel zout
1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
Hoogverhitte bakolie om in te frituren

Instructies
Gooi de geraspte courgette met 1/2 theelepel zout en doe het vervolgens 10 minuten in een fijne zeef boven een kom om overtollig water eruit te halen.

Knijp de courgette met je handen uit en verwijder zoveel mogelijk vocht. Doe het dan in een nieuwe kom.

Voeg aan de courgette de resterende ingrediënten toe, roer om volledig op te nemen.
Giet 1/8-inch olie in een koekenpan met zware bodem en zet op middelhoog vuur.

Voeg 2 tot 3 eetlepels beslag toe aan de hete olie en druk zachtjes aan met een metalen spatel om het plat te maken.

Herhaal dit met het resterende beslag en zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen elke beignet blijft.

Bak 2 tot 3 minuten per kant.

Laat uitlekken op een met keukenpapier beklede plaat.

Serveer direct met kruidenyoghurt.

Kruiden Yoghurt Saus

Ingrediënten

1 kopje gewone Griekse yoghurt
1 klein teentje knoflook, fijngehakt
2 eetlepels vers citroensap
1/2 theelepel zout
2 eetlepels fijngehakte bieslook
2 eetlepels gemengde gehakte kruiden (basilicum, dille, peterselie, dragon, enz.)

Instructies
Meng alle ingrediënten in een kleine kom.
Kruiden naar smaak aanpassen.
Koel tot gebruik.

— Door Deborah Binder

Deborah Binder woont met haar gezin in Edmonds. Ze “danst met NED” (geen bewijs van ziekte) nadat ze in 2009 de diagnose eierstokkanker kreeg. Ze is een fijnproever die graag helemaal opnieuw kookt en haar experimenten deelt met haar familie en vrienden. Ze ging naar de culinaire school aan de oostkust en freelancet in de stad voor lokale chef-koks. Haar huidige interesse in eten is leren eten voor gezondheid en welzijn, terwijl ze tegelijkertijd geniet van de geneugten van de tafel. Zoals Julia Child ooit zei: “Alles met mate, inclusief boter.” Je kunt contact opnemen met Deborah via jaideborah@yahoo.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *