September 30, 2023

Grieks restaurant Skorpios by Avli opent in Huntington

Na maanden leeg te hebben gestaan, is een van de oudste restaurants van Huntington Village heropend onder een nieuwe eigenaar. Maar maak je geen zorgen, Skorpios is nog steeds in de familie.

Het legendarische Griekse café slingert al bijna 45 jaar gyros en wordt nu omringd door een flitsende reeks Griekse restaurants, zoals het door het seizoen gedreven Neraki en de chique bestemming Noema. De Griekse immigrant Theotokis “Dennis” Goussis opende in 1969 Souvlaki Place in Bayville, zei zijn dochter Christina Goussis-Koukounas. Tien jaar later had hij genoeg geld om Skorpios in Huntington te openen, dat hij sindsdien leidde.

Goussis ging in februari met pensioen met een feestelijk afscheidsfeestje in zijn restaurant, maar niet voordat hij het bedrijf overdroeg aan Christina en haar man, John (Yanni) Koukounas, die ook restaurateur is. Na een paar maanden van renovatie zijn de twee heropend als Skorpios by Avli. Het nieuwe menu is een combinatie van het eerdere aanbod van Skorpios, evenals Koukounas’ andere twee familierestaurants Avli: The Little Greek Tavern in Bayside en Avli: The Little Greek Kitchen in West Hempstead.

De nieuwe Skorpios blijft trouw aan zijn roots: een informele plek met een grote grill-toonbank aan de voorkant en een huiselijke Griekse dinersetting in de kleine eetkamer. Het menu is een mix van hamburgers en mediterrane nietjes zoals rund- en lamsgyro, varkenssouvlaki en kipdöner, verkrijgbaar in schotels en sandwiches.

Maar er is ook een gekozen selectie van visschotels zoals de geroosterde rode snapper ($ 23), die uiterst delicaat en geurig is in zijn pittige citroensaus. Een andere unieke vondst is de pastichio, een gebakken pastagerecht van macaroni-noedels met een kaneelachtig rundergehaktmengsel in rijke bechamelsaus. De versie van Skorpios bevindt zich aan de kant van het comfortvoedsel van het spectrum, misschien een beetje overgebakken met zijn bubbelende bruine korst, maar nog steeds volkomen bevredigend.

Het gerecht dat je hier kunt bestellen is een aperitief, de loukaniko, een Griekse worst die in huis wordt bereid volgens een Koukounas familierecept uit Griekenland. Om ervan te genieten, moet je misschien het type persoon zijn dat zijn hamburgers medium-rare bestelt, want deze runderworst is zwak gekookt en zo kruimelig dat de stukjes uit elkaar vallen op je vork. Glinsterend met olijfolie en boordevol een kakofonie van kruiden en specerijen, glijdt de worst op de beste manier over het pitabroodje. Hit met wat pittige citroen en tzatziki-saus, dit gerecht is het waard om te bewaren.

Skorpios door Avli, 340 New York Ave., Huntington, 631-425-7575. Open van 11.30 tot 21.00 uur van maandag tot donderdag, van 11.30 tot 22.00 uur op vrijdag en zaterdag, van 12.00 tot 21.00 uur op zondag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *