September 30, 2023

Japanse dieetprincipes om stress te vermijden en te helpen bij het afvallen

Kaki Okumura is de auteur van “Wa – De kunst van evenwicht”
Kaki Okumura

  • Kaki Okumura is een Japanse wellnessschrijver die opgroeide in de VS en Japan.
  • In Japan leerde ze dat voedsel niet alleen brandstof is en dat het gebruikt kan worden om liefde uit te drukken.
  • Twee van de Japanse eetprincipes die ze volgt, zijn matiging en variatie.

De ironie van goed eten is dat hoe meer moeite we doen, hoe minder goed we ons voelen. Strategieën zoals het tellen van calorieën, het bijhouden van macro’s en intermitterend vasten vereisen allemaal een aanzienlijke mate van toewijding, kunnen snel overweldigend worden en obsessief gaan aanvoelen.

Toen ik opgroeide in de VS, had ik behoorlijk overgewicht. In mijn wanhoop wendde ik me tot strikte strategieën zoals het tellen van calorieën om tot een gewicht te komen dat acceptabel aanvoelde. Zelfs toen ik dit eenmaal had bereikt, werden mijn gedachten geplaagd door zorgen als: “Eet ik te veel”, “dit is te veel vet” en “Ik kan niet naar het feest gaan omdat ze taart serveren.”

Technisch gezien was ik gezond volgens het getal op de schaal, maar ik haatte het idee om de rest van mijn leven op deze manier met mijn gezondheid om te moeten gaan.

Pas nadat ik naar Japan was verhuisd en een ander perspectief op gezond eten had leren kennen, begon ik te begrijpen dat het niet obsessief hoeft te zijn. We kunnen gezond zijn en genieten van snacks, desserts en ons favoriete eten zonder ons al te veel zorgen te maken. Ik heb geleerd dat voedsel niet alleen brandstof is, maar dat het de manier is waarop we liefde uiten, onze cultuur begrijpen en onze waarden uitdrukken.

De auteur, Kaki Okumura, geniet van wat Japans eten
Kaki Okumura

Dus wat is de Japanse manier van eten? Wat ik van het leven in Japan heb geleerd, is dat gezond eten niet zozeer gaat over het veranderen van ons eetpatroon van 180 graden, maar over het bewust zijn van de kleine acties die we elke dag ondernemen, en het begrijpen dat onze gezonde gewoonten samen hebben een grote impact.

Deze twee Japanse principes voor gezond eten hebben me geholpen om van obsessie naar vrijheid te gaan:

Als we met mate eten, kunnen we nog steeds genieten van desserts.
Kaki Okumura

1. Eet met mate

Harahachi-bunme vertaalt zich rechtstreeks naar “80% je maag”, maar wat het echt betekent, is met mate eten. Het idee is dat we van de meeste van onze maaltijden zouden moeten genieten totdat we voor 80% vol zijn, een punt waarop we verzadigd zijn, maar niet overdreven vol.

Op deze manier kunnen we zonder veel verandering genieten van de gerechten en voedingsmiddelen waar we van houden. Het vereist niet echt dat je iets verandert aan wat je eet, alleen om je bewust te zijn van hoeveel je eet. Stop bij 80% vol, en je hoeft nooit meer op dieet te gaan.

Het voorbehoud is dat het moeilijk is om volheid te begrijpen als we geen vezelrijk voedsel eten, zoals fruit, groenten en volle granen, maar deze voedingsmiddelen hoeven ook niet ons hele dieet te zijn. Als we met mate eten en regelmatig voedzaam voedsel eten, kunnen we genieten van desserts, snacks en al het andere en toch een gezond dieet volgen.

Het toevoegen van groente-toppings aan sobanoedelsoep helpt om het meer vullend te maken
Kaki Okumura

2. Focus op afwisseling

Hoewel veel diëten gaan over het schrappen van voedsel of hyperfocus op het verhogen van onze inname van ‘superfoods’, legt een traditioneel Japans dieet vaak de nadruk op afwisseling.

Een populaire manier om Japanse maaltijden te serveren is bijvoorbeeld via ichiju-sansai, wat zich vertaalt naar ‘één soep, drie kanten’. De ene soep is meestal misosoep en de drie kanten zijn meestal een portie eiwit en twee groentegerechten.

Je hoeft het gezegde niet letterlijk over te nemen om ervan te profiteren. Een van mijn favoriete manieren om ichiju-sansai toe te passen, is door simpelweg een maaltijd in evenwicht te brengen die ik normaal zou hebben – als ik bijvoorbeeld Thaise gebakken rijst eet als afhaalmaaltijd, kan ik wat broccoli of edamame in de magnetron stomen voor een extra portie van groenten en gooi het erin.

De ironie is dat minder zorgen maken over mijn dieet van cruciaal belang is geweest om het te verbeteren. Stress en obsessie zijn geen manier om een ​​gezond dieet te leiden, en het is ook niet nodig. Als we consistent met mate en afwisseling kunnen oefenen, kunnen we onze gezondheidsdoelen bereiken zonder ons zorgen te maken over wat we eten. In plaats daarvan kunnen we ons concentreren op de aspecten van het leven die het vreugdevol, vervullend en zinvol maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *