September 27, 2023

Japanse restauranteigenaren in Hong Kong zetten zich schrap voor verbod op zeevruchten uit Fukushima

HONG KONG, 22 augustus (Reuters) – Japanse restauranteigenaren in Hong Kong worstelen met een dreigend verbod op de import van zeevruchten uit 10 Japanse prefecturen vanwege het plan van Tokio om vanaf 24 augustus behandeld water uit de kreupele fabriek in Fukushima in zee te lozen.

Japan gaf dinsdag de datum voor het lozen van het afvalwater, nadat het de maatregel voor het eerst in juli had aangekondigd. Het Japanse plan, dat werd goedgekeurd door de nucleaire waakhond van de VN, heeft in binnen- en buitenland op tegenstand stuitten vanwege bezorgdheid over de voedselveiligheid. Het land zegt dat de releases veilig zullen zijn en aan de mondiale normen zullen voldoen.

Hong Kong is, na het vasteland van China, de tweede grootste markt van Japan voor de export van landbouw- en visserijproducten. Japanse restaurants zijn populair in de speciale administratieve regio en Japan is voor veel inwoners een favoriete vakantiebestemming.

Hoewel de details van het verbod in Hong Kong onduidelijk blijven, zegt Halry Yu, 42, eigenaar van het Japanse restaurant Hassun, dat meer dan 90% van de zeevruchten die naar Hong Kong worden verzonden, in Tokio worden verzameld.

“Als ze de import die via Tokio komt verbieden, denk ik dat alle sushi-restaurants in Hong Kong in de problemen zullen komen. Er zijn wat visproducten uit Osaka, maar de variatie is beperkt.”

Yu verwacht voor zijn restaurant een verlies van wel 40% als gevolg van het verbod en zei dat hij zou proberen de zaken te redden door meer vlees aan het menu toe te voegen.

“Vlees zal het hoofdthema van het menu worden. We zullen barbecuespiesjes en gefrituurd voedsel op ons menu gaan zetten dat we nog nooit eerder hebben gehad, om de operatie draaiende te houden,” zei Yu.

Hong Kong zei dat het verbod van toepassing zou zijn op geïmporteerde aquatische producten uit Tokio, Fukushima, Chiba, Tochigi, Ibaraki, Gunma, Miyagi, Niigata, Nagano en Saitama.

Het omvat levende, bevroren, gekoelde en gedroogde aquatische producten, waaronder zeezout en zeewier.

Veel klanten uit Hong Kong die in Japanse restaurants dineerden, waren niet op de hoogte van het verbod.

Reclameman Hilda Lee, 30, zei dat ze graag Japanse zeevruchten eet en twee tot drie keer per maand in Japanse restaurants dineert.

“Ik maak me een beetje zorgen. Maar ik zal ervoor kiezen om het toch te eten. De regering van Hong Kong zou een zeer strikte controle moeten hebben op de import van zeevruchten,” zei Lee. “Ze zullen veel testen uitvoeren en degenen die als problematisch worden beschouwd, verbieden.”

Japan heeft functionarissen in Hongkong gevraagd de beperkingen op de import van voedsel niet aan te scherpen. Volgens overheidsstatistieken exporteerde Japan in 2022 75,5 miljard yen ($536 miljoen) aan visserijproducten naar Hong Kong.

Jim Smith, hoogleraar milieuwetenschappen aan de Universiteit van Portsmouth, zei dat het gecontroleerd vrijkomen van afval uit nucleaire locaties overal ter wereld gebruikelijk is en dat er geen significante gevolgen zijn geweest voor mensen of het milieu.

“De wetenschap is verkeerd begrepen en er is een zeer effectieve lobbycampagne geweest tegen deze vrijlating door anti-nucleaire groeperingen en ook in sommige landen … is er politieke terugslag geweest,” zei Smith.

Sommige klanten bleven voorzichtig. Dino Leung, 30, een badmeester die aan het eten was in een Japans restaurant in de wijk Wan Chai in Hong Kong, zei dat hij in plaats daarvan andere keukens zou eten.

‘Ik ben bang,’ zei Leung. “Ik zal proberen minder te consumeren, maar Japans eten is echt goed.”

Rapportage door Edmond Ng en Joyce Zhou; schrijven door Farah Master; redactie door Gerry Doyle

Onze normen: de vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Verkrijg licentierechtenopent een nieuw tabblad

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *