September 27, 2023

Wat is het effect van een voedings- en gedragsinterventie op de werkplek op het naleven van de mediterrane dieetprincipes na 12 maanden?

Een recent JAMA-netwerk geopend studie beoordeelde de impact van voedings- en gedragsinterventie op de naleving van het mediterrane dieet onder Amerikaanse brandweerlieden.

Studie: Effect van een voedingsinterventie op de naleving van mediterrane diëten onder brandweerlieden.  Beeldcredits: UliAb/Shutterstock.comStudie: Effect van een voedingsinterventie op de naleving van het mediterrane dieet bij brandweerlieden. Beeldcredits: UliAb/Shutterstock.com

Achtergrond

Mensen met een carrière bij de brandweer lopen een hoog risico op hart- en vaatziekten, obesitas en kanker. Hoewel brandweerlieden vanwege de aard van hun werk een verhoogd risico lopen op verstikking, brandwonden en andere ongelukken, wordt de hoogste frequentie van sterfgevallen tijdens dienst in verband gebracht met linkerventrikelafwijkingen, plotselinge hartdood en atherosclerose.

Bovendien ervaart deze groep ook met obesitas geassocieerde kankers. Gezien deze opmerkingen, de ambtenaar Programma voor onderzoek en preventie van dodelijke slachtoffers bij brandweerlieden heeft zich gericht op het terugdringen van cardiovasculaire voorvallen bij mensen met een carrière bij de brandweer.

Opgemerkt moet worden dat slechts een beperkt aantal brandweerkorpsen momenteel over geschikte voedings-, fitness- en welzijnsprogramma’s beschikt.

Gedragsinterventies gebaseerd op voorlichting en informatie alleen slaagden er niet in veranderingen in de levensstijl van brandweerlieden teweeg te brengen. Uit meerdere componenten bestaande interventies gekoppeld aan voedings- en gedragsveranderingen leverden echter effectieve resultaten op.

De levensstijl van brandweerlieden wordt sterk beïnvloed door de cultuur en omgeving van de brandweerkazerne, die gepaard gaat met 48 uur per week eten, slapen en reageren op noodsituaties. Uit een systematische review bleek dat Amerikaanse brandweerlieden een slechte voedselomgeving, lage fysieke activiteit en slechte voedingsgewoonten hebben.

De voordelen van het mediterrane dieet bij het voorkomen van hart- en vaatziekten zijn in veel onderzoeken aangetoond. Het mediterrane dieet bestaat uit fruit, groenten, peulvruchten, eieren, olijven, volle granen, vis en een gematigde hoeveelheid wijn. Dit dieet bevordert een verscheidenheid aan voedingsmiddelen met mate.

Er zijn echter weinig onderzoeken beschikbaar over de impact van een gezond dieet op de ontwikkeling van niet-overdraagbare ziekten bij brandweerlieden. Uit een recent cross-sectioneel onderzoek bleek dat veel Amerikaanse brandweerlieden interesse hadden getoond in het mediterrane dieet en meer informatie wilden verzamelen over dit type dieet.

Over de studie

De huidige studie presenteerde een eenjarig clustergerandomiseerd klinisch onderzoek om het effect van op voeding en gedrag gebaseerde interventies op de naleving van het mediterrane dieet door brandweerlieden te analyseren.

Bij deze gerandomiseerde crossover-proef werden beroepsbrandweerlieden gerekruteerd uit de tweeënvijftig brandweerkazernes van twee brandweerkorpsen in Indiana. De deelnamecriteria van de deelnemers waren: ouder dan 18 jaar, regelmatig toegewezen aan een bepaalde brandweerkazerne, beschikbare medische dossiers van de afgelopen twee jaar en dienstdossiers.

Bij aanvang werden de leeftijd, het geslacht, de body mass index (BMI), de burgerlijke staat, de rookstatus, de geschiedenis van chronische ziekten en het opleidingsniveau geregistreerd. Deelnemers werden willekeurig toegewezen aan het mediterrane dieet of aan het controledieet (gebruikelijke zorg).

Bevindingen van het onderzoek

In totaal werden voor deze proef 485 Amerikaanse beroepsbrandweerlieden gerekruteerd, waarvan 94,4% van de deelnemers mannelijk was. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 47 jaar. Dit cohort omvatte deelnemers van zwarte, blanke en andere etnische afkomst (bijvoorbeeld Amerikaans-Indisch, Aziatisch, Pacific Islander, Hispanic en Native Hawaiian).

De controlegroep bestond uit 244 brandweerlieden van 25 brandweerkazernes, terwijl de Mediterrane voedingsinterventiegroep uit 240 brandweerlieden van 27 brandweerkazernes bestond.

De primaire analyses gaven de effectiviteit aan van de uit meerdere componenten bestaande mediterrane voedingsbenadering op gedrags- en milieugebied, die de naleving van het mediterrane dieet aanzienlijk heeft verbeterd.

De interventiegroep voor het Mediterrane dieet verhoogde de gemiddelde score voor het Mediterrane dieet (mMDS) met 2,01 punten na zes maanden en 2,67 punten na twaalf maanden, een stijging van ongeveer 10% ten opzichte van de uitgangswaarde.

Er werd met name een aanzienlijke verbetering waargenomen in de naleving van individuele mediterrane dieetcomponenten. Er werd bijvoorbeeld een significante verbetering waargenomen in de visconsumptie, de inname van noten en een afname in de consumptie van fastfood en alcohol.

De bevindingen van deze studie benadrukken het belang van interventiestrategieën op de werkplek om de voeding van Amerikaanse brandweerlieden te verbeteren.

Uit de secundaire analyses bleek dat de mediterrane voedingsinterventiegroep na zes maanden een significante afname in lichaamsvet en lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) vertoonde vergeleken met de controlegroep. Er werden echter geen significante veranderingen waargenomen voor andere cardiometabolische parameters.

De bevindingen van de meervoudige imputatieanalyses kwamen overeen met de primaire analyse en lieten een grotere mMDS zien voor de mediterrane voedingsinterventiegroep dan voor de controlegroep.

De meerdere beschuldigingen brachten ook grotere verbeteringen aan het licht, met name in de mediterrane voedingsinterventies, zoals een toegenomen consumptie van vis en peulvruchten en een verhoogde consumptie van niet-alcoholische dranken van voedingskwaliteit thuis.

Conclusies

Een van de belangrijkste sterke punten van dit onderzoek is het betrekken van brandweerlieden in zowel hun werk- als thuisomgeving. De meervoudige imputatieanalyses maakten de correctie mogelijk van potentiële vertekening veroorzaakt door ontbrekende gegevens.

Het gebrek aan gepersonaliseerde follow-up om de naleving van het mediterrane dieet op de lange termijn te bepalen, is een beperking van deze studie.

Deze studie benadrukte de effectiviteit van een uit meerdere componenten bestaande interventie op de werkplek om de naleving van het mediterrane dieet te bevorderen, waardoor gezondheidsgerelateerde risicofactoren van Amerikaanse beroepsbrandweerlieden zouden kunnen worden verminderd.

Na een jaar vertoonde de mediterrane voedingsinterventiegroep significant verbeterde voedingsgewoonten vergeleken met de controlegroep. In de toekomst moet een vergelijkbare aanpak worden geïmplementeerd bij een diverse populatie van brandweerlieden om de bevindingen te valideren en de generaliseerbaarheid te bevorderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *