September 30, 2023

Zijn zij de eiwitten van de toekomst?

Elk gesprek over de overstap naar een gezonder dieet dat duurzamer is voor de planeet kan een aantal interessante vragen oproepen. Sommige mensen praten graag over vegetarische of veganistische diëten. Of misschien overstappen op meer mediterrane maaltijden waarbij vis en magere eiwitten centraal staan. Maar wat als het gesprek verschuift naar voedsel dat kruipt en kruipt? Zoals citroen-peperkrekels als voorgerecht, of een plantaardige burger gemaakt met wat keverspoeder. Zijn insecten werkelijk het eiwit van onze toekomst?

Hoewel de mogelijkheid om insecten te eten sommigen van ons de kriebels geeft, wordt het zeker een haalbaarder gespreksonderwerp als we kijken naar toekomstige voedselbronnen in de Verenigde Staten. Waarom? Omdat het een relatief goedkope manier zou kunnen worden om voedsel te verbouwen dat een goede bron van eiwitten, vetten en calorieën is. En dat zou gewilder kunnen worden in een wereld waar mensen vanwege gezondheids- of milieuredenen minder maaltijden met rood vlees eten. Of in een wereld waar sommige mensen aan ondervoeding lijden.

Insecten als eiwitbron

Insecten als eiwitbron zijn zeker geen nieuw idee. Er wordt zelfs geschat dat insecten deel uitmaken van het traditionele dieet van meer dan twee miljard mensen over de hele wereld. Veel van deze mensen wonen in tropische gebieden. En op dit moment is er een lijst met ongeveer 2000 soorten insecten die eetbaar zijn. Enkele van de meest populaire insecten die als voedsel worden gegeten, zijn onder meer:
 • Kevers
 • Vlinders
 • Motten
 • Mieren
 • Bijen
 • Wespen
 • Sprinkhanen
 • Krekels
 • Cicaden

Sommige van deze insectenvoedselaanbiedingen worden in sommige Aziatische steden als gebakken of gestoomd straatvoedsel opgediend, terwijl andere als poedervormige eiwitingrediënten in maaltijden over de hele wereld worden gebruikt.

Insecten en onze voedselvoorziening

Gesprekken over insecten als voedsel of voedselingrediënten hebben zich uitgebreid nu voedingsdeskundigen, milieuactivisten en economen kijken naar de toekomst van onze voedselvoorziening in de VS en daarbuiten. Zullen we, nu de wereldbevolking groeit, in de toekomst genoeg voedsel voor iedereen kunnen produceren? De dagen waarin de meeste Amerikanen sterk afhankelijk waren van het fokken van roodvleesdieren en ander vee als de belangrijkste eiwitbron, zouden kunnen verdwijnen. Het fokken van boerderijdieren kost veel middelen – land, water, voer en werknemers – terwijl het op grote schaal kweken van insecten een goedkoper voorstel zou kunnen zijn, zeggen voorstanders.

Hoe verhouden insecten zich tot voedselbron?

Naast het overwinnen van de gedachte om insecten te eten, is een van de grote vragen hoe het eten van insecten als voedingsmiddel of voedselingrediënt zich verhoudt tot het eten van rood vlees. Wat betekent het voor ons lichaam in termen van de mix van eiwitten, vetten en calorieën die nodig zijn voor een gezond dieet?

 • Net als vlees zijn insecten door hun hoge eiwitgehalte, vitamines, mineralen en onverzadigde vetten zeer voedzaam.
 • Sommige bestudeerde insectensoorten hebben feitelijk een hogere calorische energiewaarde en een hoger eiwitgehalte dan vlees.
 • In tegenstelling tot vlees kunnen insecten een goede bron van vezels en vitamine C zijn.
 • Insecten hebben een lager gehalte aan verzadigde vetzuren, niacine en ijzer.
 • Insecten hebben over het algemeen een hoger gehalte aan calcium, zink, koper en mangaan.

Dus hoewel er voor sommige mensen een ‘ick’-factor is die moet worden overwonnen, kunnen insecten een haalbare optie zijn voor mensen die gezonde eiwitten en voedingsstoffen aan hun dieet willen toevoegen. Het gebruik ervan op wereldschaal zou ook kunnen helpen bij het oplossen van ondervoeding, waar deze bestaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *