September 30, 2023

Is glutenvrij gezonder? Feit en fictie scheiden

Volgens Technavio zal de glutenvrije voedselmarkt in de Verenigde Staten tussen 2022 en 2027 naar verwachting met 1.175,34 miljoen dollar groeien, een groeipercentage dat tegen 2027 op 8,25% wordt geschat.

Het leek sommigen misschien dat een rage-kont lang meegaat en blijft bloeien.

En mensen die geen glutenvrij dieet volgen, hebben misschien ooit glutenvrije producten afgedaan als niets voor hen, maar de getijden zijn aan het keren. Veel consumenten zijn op zoek naar manieren om hun gezondheid en welzijn te verbeteren en beschouwen deze producten als een alternatief.

Maar zijn deze voedingsmiddelen eigenlijk gezonder?

Uit een recent onderzoek van het Consumer Reports National Research Center bleek dat 63% van de Amerikanen dacht dat een glutenvrij dieet hun fysieke of mentale gezondheid zou verbeteren.

Wat glutenvrij is

Het glutenvrije dieet is een eetplan dat gluten uitsluit – een familie van eiwitten die voorkomen in tarwe, gerst en rogge. Dit dieet is alleen nodig voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid.

Coeliakie is een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het lichaam zichzelf aanvalt na blootstelling aan gluten. Deze immuunreactie kan de binnenkant van de dunne darm beschadigen, waardoor het voor het lichaam moeilijk wordt om voedingsstoffen op te nemen.

Slechts 1% van de bevolking heeft coeliakie, terwijl 6% van de bevolking glutengevoeligheid heeft, waarbij het eten van gluten maagklachten veroorzaakt.

Hoppen op de kar

Mensen zonder glutengevoeligheden kopen meer glutenvrije producten, vooral gebak. Glutenvrij gebak kan thuis moeilijk te repliceren zijn, omdat glutenvrij meel korrelig en droog kan zijn.

Consumenten zijn over het algemeen op zoek naar meer natuurlijke producten, voedingsmiddelen gemaakt met ingrediënten uit de natuur, en beschouwen deze glutenvrije producten vaak als gezonder. Velen wijzen kleurstoffen, toegevoegde suikers en conserveermiddelen af ​​en zoeken naar alternatieven.

Glutenvrij gebak gebruikt andere soorten granen voor meel, zoals amarant, gierst, pijlwortel, maïs en vlas.

Glutenvrij gebak kan thuis moeilijk te repliceren zijn, omdat glutenvrij meel korrelig en droog kan zijn.

Glutenvrij gebak kan thuis moeilijk te repliceren zijn, omdat glutenvrij meel korrelig en droog kan zijn.

Uit onderzoek blijkt dat 20% tot 30% van de Amerikaanse bevolking een glutenvrij dieet volgt of dit al geprobeerd heeft. Voedselproducenten spelen in op deze trend door zich meer te richten op consumenten die geen problemen hebben met gluten, maar op zoek zijn naar gezondheidsvoordelen van glutenvrij voedsel.

Iets om op te letten

Zijn glutenvrije producten van nature gezonder?

Er is geen bewijs dat glutenvrije voedingsmiddelen beter voor je zijn, en dat ze vaak ook duurder zijn.

Volgens experts van de Harvard Medical School zijn glutenvrije voedingsmiddelen vaak niet verrijkt met vitamines en mineralen zoals foliumzuur, ijzer en andere voedingsstoffen zoals gewone voedingsmiddelen die gluten bevatten. En ze kunnen minder vezels en meer suiker bevatten dan hun standaard tegenhangers.

Sommige consumenten denken dat glutenvrij eten hen zal helpen gewicht te verliezen. Maar dat is een veel voorkomende misvatting. De meeste glutenvrije verpakte bakproducten en broden gebruiken rijst-, tapioca- en sorghummeel, dat meer koolhydraten en calorieën bevat dan tarwemeel en tot gewichtstoename kan leiden.

Een gezondere manier

Als u om gezondheidsredenen glutenvrij moet gaan of het wilt proberen, zijn er een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het plannen van uw dieet.

Het is het gezondst om voedsel in zijn natuurlijke vorm te eten dat niet is verwerkt. Slimme keuzes zijn onder meer fruit, groenten, noten, zaden, magere eiwitten en glutenvrije volle granen. Deze moeten de basis vormen voor uw dieet.

Als je eenmaal in verpakt voedsel zit, wordt alles verwerkt, of het nu glutenvrij is of niet. Lees de ingrediëntenlabels. Zoek naar lijsten die kort en krachtig zijn. Hoe langer de lijst, hoe meer deze wordt verwerkt. Over het algemeen is het het beste om bewerkte voedingsmiddelen te minderen.

Besteed aandacht aan de eerste paar ingrediënten als je naar glutenvrije etiketten kijkt. Is dit product voornamelijk gemaakt van rijstmeel? Als dat zo is, plaats het dan terug op de plank. Bevat het glutenvrije volle granen zoals bruine rijst, teff, gierst en quinoa? Dit zijn de gezondere glutenvrije granen en bevatten vezels en voedingsstoffen. Controleer of een product verrijkt is met vitamines en mineralen.

Het kiezen van voedsel uit zoveel beschikbare keuzes kan overweldigend zijn, maar maak een snelle mentale checklist, en je zult eraan wennen om op deze manier te denken. Als u een merk vindt dat aan deze criteria voldoet, kijk dan eens naar hun andere producten. De kans is groot dat dit ook goede keuzes zijn.

Als u coeliakie of glutengevoeligheid heeft die maagklachten veroorzaakt, is het essentieel om alle gluten te vermijden. Als je om andere gezondheidsredenen denkt dat een glutenvrij dieet goed is, overweeg dan om voedsel in zijn natuurlijke staat te eten en de etiketten zorgvuldig te lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *