September 30, 2023

Chef-kok Rowley Leigh over zijn nieuwe residentie in Notting Hill, hoe de Londense eetcultuur is veranderd en zijn gedachten over de sluiting van Le Gavroche.

Het is bijna tien jaar geleden dat Rowley Leigh zijn geliefde Bayswater-restaurant Le Café Anglais sloot. In de tussenliggende jaren heeft hij gewerkt als chef-consulent voor onder meer Soho House Group; en help toezicht te houden op de lancering van Sam’s Riverside als culinair directeur. Maar volgende maand is de legendarische chef-kok, nu 73, wel aanwezig keert terug naar de Londense restaurantscene met een residentie in de Notting Hill club en restaurant Laylow​.

Het nieuwe concept, genaamd Chez Rowley, is geïnspireerd op Leighs gezinsvakanties door heel Europa en biedt een ‘Italiaans’ menu met gedeelde borden.

De residentie zelf kwam tot stand als gevolg van de bewondering van Laylow-medeoprichter Taz Fuztok voor Leigh, en van daaruit is een partnerschap ontstaan. Maar het is vooral Leigh die het concept vooruit zal helpen wanneer het op 13 september wordt gelanceerd, zoals hij uitlegde aan Restauranttoen hij eerder deze week ging zitten om de nieuwe onderneming te bespreken.

Kopie van Steven-Joyce-JOS2023039D00016

Het is bijna 10 jaar geleden dat Le Café Anglais zijn deuren sloot. Je hebt vast zin om weer de keuken in te gaan?
Ja, in beperkte mate, om eerlijk te zijn, omdat ik oud ben. Maar ik heb gekeken naar wat er gaande is in de restaurantwereld. En ik dacht dat het een beetje een uitdaging zou zijn.

Op welke manier uitdagend?
Mensen zeggen dat de personeelsbezetting een probleem is, maar het enige goede gevolg van de Brexit is de looninflatie. Ik heb het altijd onrechtvaardig gevonden dat een volledig gekwalificeerde chef de partie tien jaar geleden ongeveer een derde verdiende van iemand in een gelijkwaardige rol in een andere sector. Restaurants zijn te goedkoop geweest en de klant is gesubsidieerd, deels door het vermijden van lonen door middel van het fooiensysteem. Ik wil proberen deze uitdagingen aan te pakken. De restaurants waar ik eerder mee heb samengewerkt en waar ik advies over heb gegeven, zijn vaak overbezet. Ze werken anders dan hoe ik vroeger werkte – ze zijn veel gestructureerder en langzamer en lijken meer mensen nodig te hebben. Een van de leuke dingen van Laylow is dat het een kleine keuken heeft, dus je kunt er niet te veel mensen in kwijt. Ik heb in kleine keukens en alleen gewerkt, en mijn uitdaging is om deze jongens te leren hoe ze zo moeten werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *