September 27, 2023

Receptsuggestie – zomerpudding

Iain Naysmith, chef-kok van de Dalmore Inn in Blairgowrie, heeft deze versie van een klassieke zomerpudding samengesteld die je thuis kunt proberen.

Summer Pudding of Summer Fruit Pudding, zoals het ook wel bekend staat, dateert uit begin jaren 20eEeuw toen het voor het eerst verscheen in kookboeken van die tijd, vreemd genoeg Hydropathic Pudding genoemd!

Het beste wordt gemaakt met oud gesneden witbrood, in een diepe kom met fruit en vruchtensap gelegd, een nacht laten weken en op een bord gelegd. Oud brood zorgt ervoor dat de vruchtensappen door het brood trekken, waardoor de pudding veel lekkerder wordt. De vruchten die doorgaans in zomerpudding worden gebruikt, zijn frambozen, aardbeien, zwarte bessen, rode bessen, witte bessen en bramen. Minder vaak gebruikt zijn taybessen, loganbessen, kersen en bosbessen. In zijn recept gebruikt Iain bramen, frambozen, aardbeien en zwarte bessen – uiteraard heeft hij het geluk dat hij in Perthshire is – het bessenland – waar de beste bessen ter wereld worden verbouwd!

Serveer de pudding met room of ijs.

www.dalmoreinn.com.

Zomerpudding

2 bakjes zwarte bessen

2 bakjes frambozen

1 bakje aardbeien

1 bakje bramen

4 oz suiker

6 – 8 Sneetjes Witbrood.

Crème de casis (optioneel)

4 metalen ringen of puddingbakje van 1 liter.

1) Bekijk al het fruit en was het.

2) Doe de zwarte bessen en de suiker in een pan met voldoende water om onder water te staan. Kook 5 minuten tot de krenten zacht beginnen te worden.

3) Voeg nu de in vieren gesneden aardbeien toe en kook nog een minuut.

4) Bekleed de basis van je ringen of de hele puddingvorm met huishoudfolie.

5) Snijd de korstjes van het brood en rol het brood lichtjes uit met een deegroller. Als u nu de ringen gebruikt, snijdt u het brood op dezelfde omtrek van de ring. Je hebt 3 ronde sneetjes brood nodig. Of als u de puddingvorm gebruikt, snijdt u het brood in vingers, omdat u het brood in de vorm overlapt. (Houd de siroop over voor het serveren)

6) Voeg nu de frambozen en bramen toe aan de pan van het vuur en nu is het tijd om eventueel de Creme de cassis toe te voegen.

7) Laat het fruit nu door een zeef uitlekken en bewaar het fruit terwijl je het brood heel snel in de vruchtensiroop laat weken.

8) Nu is het tijd om het fruit te proeven om te zien of je meer suiker wilt toevoegen.

9) Tijd om de pudding op te bouwen. Begin door een sneetje brood in de siroop te leggen en op de bodem te leggen. Voeg nu tot een kwart van de hoogte wat van het fruitmengsel toe. Herhaal het proces vervolgens opnieuw met een ander sneetje brood, gevolgd door het opnieuw vullen van de ring met fruit en vervolgens het laatste stuk brood dat in de siroop is gedrenkt. Als je de puddingvorm maakt, snijd dan een cirkel voor de bodem van de kom die in de siroop is gedrenkt, overlap nu het brood en vul de kom nu met het fruit, pak nu nog een cirkel om de kom af te maken.

10) Nu is het tijd om de zomerpudding te persen met een bakje erop en wat gewicht erop. 24 uur in de koelkast bewaren, nog langer is beter.

11) Haal voor het serveren de gereserveerde siroop uit de vormpjes, giet deze over de pudding en serveer met vanille-ijs of clotted cream.

Chef-kok Iain Naysmith

Oprichter en redacteur van The Edinburgh Reporter.
Multimediajournalist uit Edinburgh, altijd beschikbaar voor freelance werk.
Een enthousiaste iPhoneograaf!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *