September 27, 2023

Gepersonaliseerde voeding: de toekomst van ons voedsel

Het is goed dat voedingsfactoren de gezondheid en ziekte beïnvloeden, en er zijn nu sterke aanwijzingen dat voor gevoelige personen het aannemen van een gezonde levensstijl, inclusief een uitgebalanceerd dieet, ziekten effectiever kan voorkomen dan medicatie. Het is standaardpraktijk om algemene voedings- en levensstijlaanbevelingen te geven om individuen aan te moedigen gezonde beslissingen te nemen. De invloed van deze suggesties is echter beperkt; Sterker nog, het aantal gecompliceerde metabole stoornissen die niet overdraagbaar zijn, neemt nog steeds toe.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldt dat niet-overdraagbare ziekten (NCD’s), waaronder diabetes, kanker, hartziekten, beroertes en chronische longziekten, verantwoordelijk zijn voor ongeveer 70% van alle sterfgevallen wereldwijd en aanzienlijke sociaal-economische gevolgen hebben. Dit suggereert dat er sprake is van ineffectiviteit en een onvermogen om met interindividuele variabiliteit om te gaan in de one-size-fits-all dieetbenadering. Binnen dit paradigma ontstond dieetpersonalisatie als een tactiek gebaseerd op het gebruik van persoonlijke gegevens om zeer gepersonaliseerde voedingsbegeleiding, goederen of diensten te bieden. Een methode als deze zou mensen kunnen helpen langdurige veranderingen in hun voedingspatroon aan te brengen die goed zijn voor hun gezondheid.

Door individuele gegevens te verzamelen op genetisch, fenotypisch, medisch en voedingsniveau en die gegevens te gebruiken om op maat gemaakte voedingsaanbevelingen te geven, heeft gepersonaliseerde voeding tot doel de gezondheid te behouden of te verbeteren. Deze aanpak kan effectiever zijn voor ziektepreventie dan voor het beheersen van bestaande aandoeningen. Hoewel gezondheid traditioneel de belangrijkste focus is, kunnen ook aanvullende persoonlijke doelstellingen worden overwogen, zoals bodysculpting of het voorbereiden op wedstrijden. Er kan ook rekening gehouden worden met persoonlijke voorkeuren. Zowel individuen die genetisch gevoelig zijn als gezonde en zieke proefpersonen zijn het doelwit van gepersonaliseerde voeding.

Mensen zijn geen gestandaardiseerde exemplaren; er zijn eerder verschillende entiteiten in plaats van één absoluut normaal. Bovendien kunnen bepaalde voedingsaanbevelingen nodig zijn voor bepaalde bevolkingsgroepen (bijvoorbeeld jongeren, ouderen, atleten, zwangere vrouwen en patiënten met aangeboren stofwisselingsstoornissen waarbij een speciale voedingscomponent kan worden gedetecteerd). Daarom moeten we het idee van welzijn omarmen in de zin van het verbeteren van de stemming, de aandacht, het uithoudingsvermogen, het beheersen van het gewicht of het controleren van bepaalde biochemische markers, in plaats van gezondheid uitsluitend te zien in termen van het voorkomen of behandelen van ziekten. Dit zijn de redenen waarom voedingsprogramma’s die een one-size-fits-all benadering volgen vaak resulteren in een zeer lichte toename van de voedselinname. Personalisering kan dus de prikkels voor veranderingen in het voedingspatroon vergroten door rekening te houden met unieke kenmerken van de ontvanger.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van gepersonaliseerde voeding?

Gepersonaliseerde voeding biedt verschillende voordelen voor een individu op meerdere manieren, dankzij de uitgebreide gegevens die het over hem of haar verzamelt. Hieronder volgt een lijst van een paar ervan:

  1. Hulpmiddelen bij gewichtsbeheersing Gezien het feit dat zwaarlijvigheid momenteel de belangrijkste oorzaak is van verschillende nieuw gediagnosticeerde gezondheidsproblemen, speelt gepersonaliseerde voeding een cruciale rol in de strijd tegen zwaarlijvigheid door het aanbieden van de juiste voedingsrichtlijnen. Het helpt bij het verbeteren van het metabool syndroom van een persoon. Zelfs als zwaarlijvigheid voor u geen probleem is, kunt u met dit soort voeding uw smaakpapillen in evenwicht brengen met de samenstelling van uw lichaam en ziekten op de lange termijn voorkomen.
  2. Moedigt u aan om goed te eten: De meesten van ons weten dat minder eten nodig is om fit te blijven. Aan de andere kant dwingt een gepersonaliseerd voedingsdieet u om levenslange eetgewoonten te ontwikkelen, waardoor u van uw favoriete voedsel kunt genieten.
  3. Verbetert de maaggezondheid: Omdat op maat gemaakte voeding studies naar het menselijke microbioom en de maag omvat, biedt het hoogwaardige probiotica die helpen uw darmen beter te voeden, uw immuunsysteem in balans te brengen en allerlei soorten ontstekingen te verminderen.
  4. Verbetering van de levensstijl: Velen van ons aarzelen om gezonde maaltijden te bereiden. Gepersonaliseerde voeding houdt rekening met uw voedselbudget, bespaart u tijd en energie door u eenvoudige kooktechnieken aan te leren en biedt u de hulpmiddelen die u nodig heeft om bepaalde recepten te bereiden.
  5. Brengt uw gezondheidstoestand in evenwichtHet allerbelangrijkste is misschien wel dat gepersonaliseerde voeding reeds bestaande gezondheidsproblemen optimaliseert door op maat gemaakte maaltijdplannen aan te bieden aan mensen met diabetes, osteoporose, pancreatitis, lever-, nier- en hart- en vaatziekten, naast vele andere aandoeningen.

Belangrijke afhaalrestaurants

  • Het verbeteren van de gezondheid van een individu door middel van voedings- en gedragsveranderingen is een van onze grootste hedendaagse problemen.
  • Toen het menselijk genoom in kaart werd gebracht, begonnen veel mensen te geloven dat gepersonaliseerde geneeskunde binnenkort beschikbaar zou zijn. Dit leidde tot de creatie van de term ‘gepersonaliseerde voeding. Om individuen te helpen bij het bereiken van een blijvende verandering van voedingsgedrag die gunstig is voor de gezondheid’, is gepersonaliseerde voeding erg belangrijk.
  • Individuen helpen bij het bereiken van een blijvende verandering van voedingsgedrag die gunstig is voor de gezondheid” is het kernidee achter gepersonaliseerde voeding.
  • Gepersonaliseerde voeding zal mensen helpen beseffen wie ze zijn, zowel binnen als buiten het gezondheidsdomein. Het biedt ook de mogelijkheid om een ​​optimale gezondheid te bereiken.
  • De meeste mensen zijn het erover eens dat er meer regelgeving en onderzoek nodig zijn voordat geïndividualiseerde voeding de verwachte voordelen kan bieden.

Welke theoretische kaders liggen ten grondslag aan voeding op maat?

De basis van gepersonaliseerde voeding is het idee dat op maat gemaakte voedingsaanbevelingen, goederen of diensten qua effectiviteit beter zullen presteren dan meer algemene strategieën. Gepersonaliseerde zorg kan worden geboden op basis van biologisch bewijs van verschillende reacties op voedingsmiddelen en voedingsstoffen op basis van genotypische of fenotypische kenmerken. Het kan ook een analyse inhouden van het huidige gedrag, de voorkeuren, barrières en doelen van een individu, gevolgd door het aanbieden van interventies die hem aanmoedigen en in staat stellen zijn eetgewoonten aan te passen.

(Auteur is M. Tech Scholar aan de Sher-e-Kashmir Universiteit voor Landbouwwetenschappen en Technologie Kashmir)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *