September 26, 2023

Het risico op dementie kan worden verlaagd met deze 10 gezonde voedselgroepen – van bonen tot wijn

Hoewel het exacte verband tussen voeding en dementie onduidelijk is, hebben herhaalde onderzoeken aangetoond dat dit van cruciaal belang is bij het beheersen van diabetes, obesitas en hartziekten, allemaal risicofactoren voor de ziekte van Alzheimer.

Voeding kan een belangrijke manier zijn om de gevolgen van dementie te verzachten(Getty-afbeeldingen)

Nu het aantal gevallen van dementie dreigt toe te nemen, hebben deskundigen een lijst samengesteld met voedingsmiddelen die in het dieet moeten worden opgenomen en die kunnen helpen de gruwelijke ziekte af te weren.

Ruim één op de tien volwassenen in de VS ouder dan 65 jaar heeft dementie en één op de drie senioren sterft aan de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van hersenvernietigende ziekte.
In de afgelopen twintig jaar heeft de wetenschap achter het begrijpen van dementie enorme vooruitgang geboekt en hoewel er mogelijke oorzaken zijn geïdentificeerd, zijn de experts nog steeds bezig met het uitzoeken hoe ze dit kunnen voorkomen.

Veel onderzoeken suggereren dat voeding een enorme invloed heeft op het vermogen van de hersenen om te denken en te onthouden, een van de meest opvallende dingen die gepaard gaan met dementie. De bevindingen hebben geleid tot onderzoek naar eetpatronen en of deze een verschil kunnen maken, zegt het National Institute on Aging (NIA).

Ga voor al het laatste nieuws, politiek, sport en showbizz uit de VS naar De spiegel VS.

Dementie kan gezinnen verwoesten(Getty Images/iStockphoto)

Het is mogelijk dat bepaalde voedingsmiddelen biologische mechanismen beïnvloeden, zoals oxidatieve stress en ontstekingen, die tot de ziekte van Alzheimer leiden. Een andere theorie is dat voeding indirect zou kunnen werken door te helpen bij diabetes, obesitas en hartziekten, die risicofactoren voor Alzheimer zijn.

De NIA heeft het mediterrane dieet of het daarmee samenhangende MIND-dieet voorgesteld, die in onderzoeken in verband zijn gebracht met cognitieve voordelen. Deze leggen de nadruk op fruit, groenten, volle granen, vis en andere zeevruchten. Het moet ook onverzadigde vetten bevatten, zoals olijfolie met weinig rood vlees, eieren en snoep.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *