September 27, 2023

Kima Grieks visrestaurant Marylebone

Wat:​ Een eigentijds Grieks restaurant in Marylebone dat groot is in vis. Kima komt uit dezelfde stal als het hoog gewaardeerde OPSO (aan de overkant van de weg) en INO in Soho. Kima ontleent zijn naam aan een Grieks woord voor golf en biedt een mix van zeer verse vangst en vis die ter plaatse zorgvuldig wordt gerijpt.

WHO:​ De groep wordt gerund door front- en back-of-house dubbelact Andreas Labridis en Nikos Roussos. Het tweetal lanceerde OPSO in 2014 en volgde daarna de op kleine platen gerichte INO in 2021(ze runnen ook de meer informele PittaBun, die een locatie heeft op de Camden-markt en een spookkeuken zonder OPSO). De lancering van Kima bevestigt de status van het paar als de meest opwindende Griekse operators in Londen.

De sfeer:​ De locatie is klein met ongeveer 30 werkplekken en enigszins onhandig in de bedrijfsvoering, aangezien de halfopen keuken beneden zich bevindt en het front of house-team beperkte ruimte heeft om te werken. Designdetails zijn onder meer een parketvloer, marineblauwe bankjes, marmeren werkbladen en linnen tafelkleden. Een groot deel van Kima’s vis ligt voor het huis tentoongesteld, sommige in hun geheel op ijs gelegd en andere op een bepaalde manier ‘afgeslacht’. Josh Niland zou het ongetwijfeld goedkeurenin een verouderde koelkast. Het is nogal vermakelijk dat het restaurant slechts een paar deuren verderop ligt van een van de locaties van de The Real Greek-keten.

Het eten:​ Net als OPSO en INO is Kima een viering van hoogwaardige producten, waarbij veel van de belangrijkste ingrediënten rechtstreeks uit Griekenland komen, waaronder olijfolie, feta en een deel van de vis van het restaurant. De keuken van Roussos is eenvoudig maar onderscheidend en laat altijd de producten voor zich spreken. Kleinere gerechten zijn onder meer rotsoesters met venkelsalsa; bottarga op toast; schaatsvleugelsouvlaki; en rauwe vis van de dag, in dunne plakjes gesneden met extra vergine olijfolie, citroen en tijm. Grotere gerechten zijn onder meer geschroeide zalm, tomatenriganada en okra; en geroosterde geelvintonijnstaart met prei en eierfricassee. Kima heeft een ‘verspilling niet, gebruik alles’-filosofie, waarbij elk deel van de vis of het dier wordt gebruikt (er zijn een handvol vleesgerechten), waarbij visgraten en stekels worden verwerkt tot bouillon, geserveerd in ‘sabu sabu’-stijl met plakjes vis. Minder gebruikte onderdelen zoals hoofden en halsbanden worden aangeboden via een apart, voortdurend wisselend menu. Een restaurant uit Labridis en Roussos zou niet compleet zijn zonder een Griekse salade. Bij Kima wordt het gerecht in familiestijl geserveerd met een buitengewone hoeveelheid milde maar zeer heerlijke olijfolie uit een wijnkaraf en zelfgebakken brood om alles op te nemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *