September 27, 2023

In het Pakistaanse Karachi houden Zuid-Indiase immigranten decennia lang de smaak van het Tamil-voedsel levend

De Saoedische mode-industrie wordt gezien als een katalysator voor economische diversificatie, omdat zij mondiale erkenning nastreeft

DUBAI: Ga maar, Milaan. Vandaag niet, New York. Het is de beurt aan Riyadh om te schitteren op de mondiale catwalk, nu sociale hervormingen en economische diversificatie over het hele spectrum van sectoren Saoedi-Arabië naar de gelederen van de internationale hoofdsteden van de mode-industrie stuwen.

In juli werd Mohammed Ashi de eerste Saoedische ontwerper die presenteerde op de Paris Haute Couture Week – een toonaangevend evenement op de mondiale modekalender – op uitnodiging van de Federation de la Haute Couture et de la Mode.

Modellen presenteren creaties van Ashi Studio tijdens de Women’s Haute-Couture Fall/Winter 2023/2024 Fashion Week in Parijs op 6 juli 2023. (AFP)

In september zullen honderd Saoedische merken naar de Italiaanse stijlhoofdstad Milaan trekken om hun ontwerpen te presenteren in WHITE Milano, een van de meest verwachte evenementen tijdens de Milan Fashion Week.

De opkomst van Saoedische modeontwerpers is een relatief recente ontwikkeling, deels als gevolg van een groot aantal door de overheid gesponsorde initiatieven, waaronder de Modecommissie van het Ministerie van Cultuur, die in 2020 werd opgericht om leiding te geven aan de expansie van de sector.

De Saoedische mode kwam naar voren als een belangrijke katalysator voor economische groei en diversificatie, in lijn met de hervormingsagenda Vision 2030 van kroonprins Mohammed bin Salman, die in 2016 werd gelanceerd om het koninkrijk te helpen zich verder te ontwikkelen dan alleen koolwaterstoffen.

De Sinds 2087-galerij in Jeddah. Sinds 2087 is een merk opgericht door de Saoedische creatief directeur Abduljalil Abduljawad. (Geleverd)

De Fashion Commission heeft onlangs een rapport gepubliceerd, ‘The State of Fashion in the Kingdom of Saudi Arabia 2023’, om lokale en internationale belanghebbenden te helpen inzicht te krijgen in de omvang van de kansen die de opkomende mode-industrie van het land biedt.

“Het heeft het grootste verwachte groeipercentage van elke andere grote markt met hoge inkomens”, vertelde Burak Cakmak, CEO van de Fashion Commission, aan Arab News.

“Mode is nu in hoge mate een belangrijke economische motor van de groei van Saoedi-Arabië. Uit het rapport blijkt dat de vraag van de detailhandel naar modeproducten in het Koninkrijk naar verwachting met 48 procent zal toenemen tot 32 miljard dollar in 2025, waarbij de luxe detailhandel een groei van 19 procent zal kennen.

“We brengen Saoedische mode van een overwegend binnenlandse markt naar het internationale toneel en onze merken van eigen bodem, waarvan sommige gevestigd en sommige opkomend zijn, wonen grote modeweken bij en bouwen klantenbestanden over de hele wereld op.”

Burak Cakmak, CEO van de Saudi Fashion Commission. (Geleverd)

Een van de initiatieven onder leiding van het Ministerie van Cultuur via de Modecommissie is de allereerste Riyadh Fashion Week, die zal plaatsvinden van 20 tot 23 oktober. Het doel is “om deel uit te maken van de populairste modeweken ter wereld”, aldus Cakmak.

“We kijken ernaar uit om bezoekers van over de hele wereld een warm welkom te heten en te laten zien wat Saoedische mode en luxe te bieden heeft.”

Hoewel modeshows in Saoedi-Arabië al jarenlang in privé-omgevingen worden gehouden, zijn dergelijke evenementen pas sinds de sociale hervormingen die na 2016 zijn doorgevoerd, waaronder de opschorting van wetten die vrouwen verplichten om hoofdbedekking te dragen, naar het publieke domein gegaan.

Dolce & Gabbana organiseerde in 2022 zijn eerste modeshow in de historische woestijnregio AlUla, terwijl andere prominente mode- en sieradenmerken zoals onder meer Chaumet en Van Cleef & Arpels ook evenementen in het Koninkrijk hebben georganiseerd.

SNELFEITEN

Het Saoedische Ministerie van Cultuur heeft in 2020 de Fashion Commission opgericht om leiding te geven aan de expansie van de sector.

De vraag naar modeproducten in het Koninkrijk zal naar verwachting in 2025 met 48 procent toenemen tot 32 miljard dollar.

Bovenal hebben de hervormingen van Vision 2030 de weg vrijgemaakt voor getalenteerde jonge Saoedische ontwerpers om te floreren in de industrie, hun carrière te vestigen en hun werk te presenteren op het binnenlandse, regionale en mondiale toneel.

“De wereld heeft Saoedi-Arabië in de gaten – of het nu komt door onze deelname aan mondiale sporten, het promoten van het Koninkrijk als nieuwe toeristische bestemming, of door een wereldspeler in de startende economie”, zegt Marriam Mossalli, een Saoedische lifestyle-redacteur, journalist en oprichter van communicatiebureau Niche Arabia, vertelde Arab News.

“Er zijn zoveel sectoren die gebruik maken van mode, of het nu gaat om de personeelsuniformen van een nieuw resort van de Red Sea Development Company, of kostuums voor een nieuw toneelstuk geproduceerd door de General Entertainment Authority, er zijn zoveel mogelijkheden voor jong Saoedisch talent om mee te doen en laten hun esthetiek van eigen bodem vieren.”

Prinses Noura bint Faisal Al-Saud, linksboven, met ontwerpen van Mona Alshebil. Alshebil, Niche Arabia-oprichter Marriam Mossalli (boven, rechts) en Mohammed Ashi (boven, links) behoren tot de Saoedische creatieve talenten die de internationale modescène hebben betreden. (Foto’s: Mona Alshebil/Lina Qummosani/Saudi Fashion Commission/AFP)

In 2021 lanceerde de Fashion Commission het ‘100 Saudi Brands’-initiatief, gericht op het ondersteunen en versterken van Saoedische ontwerpers door hen mentorschap, begeleiding en middelen te bieden om hen te helpen internationaal succes te behalen in de mode-industrie.

Het initiatief heeft de toewijding van de Saoedische regering aangetoond om de mode-industrie van het land te promoten en te ontwikkelen en tegelijkertijd de ontwerpers te ondersteunen om hun volledige potentieel te bereiken.

“Omdat ik de afgelopen twee jaar deel uitmaakte van de 100 Saoedische merken, heb ik enorm geprofiteerd van alle experts waarmee we hebben samengewerkt”, vertelde de Saoedische ontwerper Mona Alshebil aan Arab News.

“Bovendien hebben we deelgenomen aan de Milan Fashion Week, New York Fashion Week en Paris Fashion Week, met steun van de Fashion Commission.”

Anderen, zoals de veelgeprezen ontwerper Yousef Akbar, wiens ontwerpen op de cover stonden van de juni-editie van Vogue Arabia ter ere van nieuw Saoedisch talent, zeggen dat er tot een paar jaar geleden in het Koninkrijk geen noemenswaardige mode-industrie bestond. Nu is dat allemaal veranderd.

Saoedische modeontwerper Yousef Akbar. (Instagram)

“De mode-industrie wordt nu erkend als een serieuze zaak voor de overheid”, vertelde Akbar aan Arab News. “Terwijl er voorheen niets aan werd gedaan. Er was geen mode-industrie. Nu is er de erkenning dat mode belangrijk is en een belangrijke culturele en economische rol speelt.

“Ten tweede is de investering van de Saoedische regering in het opzetten van de industrie cruciaal en ten derde, wat naar mijn mening het belangrijkste is, zijn dat de ontwerpers zelf, want er is veel talent in het Koninkrijk en zonder de ontwerpers is er geen industrie. ”

Nu kunnen mensen over de hele wereld “eindelijk zien dat er getalenteerde ontwerpers in de regio zijn en dat ze net zo goed zijn als wie dan ook internationaal.”

Eind 2023 zal de Fashion Commission ook een unieke productontwikkelingsstudio in Riyadh lanceren. De productieruimte zal ontwerpers in staat stellen prototypes en monsters te maken om de marktintroductie te bespoedigen.

De topografie van Saoedi-Arabië, boordevol diversiteit, biedt perfecte achtergronden voor lokale en internationale modeontwerpers. (Foto: Saudi Style Council/NEOM)

De studio zal worden uitgerust met de allernieuwste technologie, waaronder 3D-brei- en lasersnijmachines, om op één lijn te komen met de beste fabrieken ter wereld. Toch is er nog veel werk aan de winkel om een ​​welvarende toekomst voor de modesector te bewerkstelligen.

“We moeten de basis leggen voor een authentiek mode-ecosysteem dat met het land mee kan evolueren en de mondiale mode-industrie kan aanvullen”, aldus Mossalli.

“Van productie en verkoop tot marketing en media, Saoedi-Arabië kan de beste praktijken overnemen en zijn plek vinden onder zijn internationale tegenhangers.”

Dit vergt voortdurende investeringen in menselijk talent.

“We zullen ons blijven laten leiden door de data terwijl we de basis leggen voor een internationaal genetwerkte waardeketen en investeren in de talentpijplijn van Saoedi-Arabië door middel van educatieve programma’s om ontwerpers van wereldklasse te produceren, zodat het Koninkrijk blijft groeien als een integraal onderdeel van de wereld. wereldwijde modescène”, aldus Cakmak, CEO van de Fashion Commission.

Mona Alshebil ontwerpt. Mona Alshebil is een Saoedische modeontwerpster en onderdeel van de 100 Saudi Brands Organization. (Foto met dank aan Mona Alshebil)

Veel van de opkomende ontwerpers van het Koninkrijk streven er niet alleen naar om hun eigen merken te laten groeien, maar ook om het erfgoed en de identiteit van hun land op het regionale en internationale toneel te laten zien.

Mode heeft daarom het potentieel om zowel aan de economische groei bij te dragen als het gevoel van nationale trots te vergroten.

“Als opkomend ontwerper in Saoedi-Arabië is het mijn doel om bij te dragen aan de groei en ontwikkeling van de mode-industrie in het Koninkrijk”, aldus de Saoedische ontwerper Alshebil.

“Ik ben gepassioneerd door het tonen van de unieke schoonheid en creativiteit van Saoedische mode aan de wereld, terwijl ik ook kansen creëer voor lokaal talent en de culturele diversiteit van Saoedi-Arabië vier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *