September 27, 2023

Topchefs stonden in de rij voor het spannende Waterford Harvest Festival

Chefs, restaurants en producten uit Waterford staan ​​in de schijnwerpers op de Taste Waterford Kitchen Stage tijdens het komende Waterford Harvest Festival van 8 tot 10 september in Waterford City.

Een groot aantal chef-koks zal naar de Taste Waterford Kitchen Stage gaan, die zich op de binnenplaats van het Garter Lane Theatre bevindt, voor twee volle dagen kookdemonstraties, dagelijks van 12.00 tot 16.00 uur.

Het keukenpodium wordt op zaterdag 9 september om 12.00 uur als eerste aangestoken door de chef-kok Tony Parkin, de chef-kok van het met een Michelin-ster bekroonde House Restaurant in het Cliff House Hotel, Ardmore. Met meer dan 22 jaar ervaring in de culinaire wereld wordt de aanpak van Parkin gevormd door een scala aan mondiale invloeden, werkzaam in een aantal internationaal gerenommeerde restaurants, waaronder Noma, Restaurant Gordon Ramsay en Northcote. Tony zal laten zien hoe hij zijn kenmerkende kreeftengerecht maakt, gevangen uit Ardmore Bay.

Om 13.00 uur bereidt Jenny Flynn, chef-kok van het Faithlegg Hotel Chicken Supreme met knapperige schil, gebruik van gevogelte van Comeragh Mountain Farm, zeewierzout en besprenkeld met Dunhill Honey en dragon-glazuur, alles op een bedje van pompoenrisotto. Jenny gelooft echt dat lokaal het beste is, en haar demo’s brengen veel foodie-passie met zich mee. Met de kans om haar gerecht te proberen, zul je geïnspireerd raken door Jenny’s kookkunsten en je eigen lokale gerechten willen kopen.

Om 14.00 uur Stephen McArdle en Morgan VanderKamer van Waterford’s fel getipte etablissement Union Wine Bar & Kitchen. Chef-kok Stephen zal een gerecht creëren met vis van Billy Burke Fish & Poultry, terwijl Morgan, een getrainde sommelier, zal praten over wijn voor welke gelegenheid, en het belang in de horeca. De perfecte fusie tussen het creëren van een kwalitatief, lokaal gerecht en hoe de wijn daarbij kan zingen.

Ter afsluiting van de demo’s van zaterdag is Donia Sikora van Avo Café, de voorvechtster van een gezonde levensstijl, die de diepgaande invloed van voeding op ons welzijn, vitaliteit en dagelijkse kracht erkent. Donia gaat haar versie van het klassieke ontbijt bereiden, waarbij een ‘Garden Gate kikkererwtenomelet’ de hoofdattractie is in een gerecht dat de beste, natuurlijke ingrediënten bevat.

Op zondag 10 september om 12.00 uur is JB Dubois Head of Food bij het bekroonde GrowHQ in Waterford City. JB beheert het bekroonde zero-waste café, dat elke dag lokale, biologische en seizoensgebonden gerechten bezorgt. En als ze voedsel van eigen bodem gebruiken, is de afstand van het perceel tot het bord maar liefst 112 stappen. Hij bereidt niet alleen een heerlijk en lokaal gerecht, JB zal je inspireren om te koken met seizoensgebonden ingrediënten, voedselverspilling tegen te gaan en zelfs eetbaar voedselafval te hergebruiken – zoals het veranderen van groenteschillen in chips. Na deze demo voel je je aangemoedigd om duurzaamheid een belangrijk onderdeel van je kookkunsten te maken en te genieten van een gezondere levensstijl.

Om 13.00 uur neemt het Iers-Israëlische echtpaar Nicola Crowley en Dvir Nusery uit Mezzo in Tramore je mee door een eenvoudig recept om bourekas te bereiden: kaasachtige bladerdeegpakketjes, met Knockalara- en Knockanore-kazen en augurken, perfect voor lunchpakketten en picknicks.

De demo van 14.00 uur biedt een spannende samenwerking tussen twee bekroonde Taste Waterford-leden: Kamila Bystrzonowska van Momo Restaurant en Liam McDonnell van Legacy Irish Cider. Met langzaam gegaard varkensvlees in cider, geserveerd met brood van de Seagull Bakery en lokale augurken, laat het zien hoe je cider thuis kunt gebruiken om de smaak te versterken.

De demo’s van Taste Waterford Kitchen Stage worden zondag om 15.00 uur afgesloten door het man en vrouw-team Mary en Billy Sharpe van Irish Gourmet Butter. Met vele prijzen op hun naam, waaronder de prestigieuze Blas na hÉireann Awards, hebben ze hun passie gewijd aan het naar een hoger niveau tillen van dit eenvoudige ingrediënt en in deze demo laten ze zien hoe kwaliteitsboter voedsel kan verbeteren. Hun zoon, chef-kok Harrison Sharpe van Elbow Lane in Cork, zal drie recepten demonstreren: gekarameliseerde wortelsoep, met gin geglazuurde vichy-wortelen en tandoori-wortelen met yoghurt. Samen met het gebruik van een groot aantal lokale leveranciers, waaronder Ardmore-wortelen en Blackwater Distillery Gin, is dit de perfecte manier om de Taste Waterford Kitchen van dit jaar af te sluiten – hoor en proef wat er geweldig is aan producten uit Waterford.

Het Waterford Harvest Festival wordt ondersteund door Waterford City & County Council en georganiseerd door GIY met de Taste Waterford Kitchen Stage, gesponsord door Waterford’S Local Enterprise Office.

Het festival biedt een scala aan volledig gratis evenementen waar iedereen van kan genieten. Er zullen twee podia met livemuziek zijn en daarnaast zal er gedurende het hele festivalweekend een breed scala aan entertainment en dingen te zien, te doen en te eten zijn. Hoogtepunten zijn onder meer de ‘Food Matters’-gesprekken over voedselduurzaamheid, waarbij enkele van de meest gewaardeerde voedselschrijvers, chef-koks, activisten, journalisten en zakenmensen van het land elke dag gegarandeerd een leerzaam, boeiend en vermakelijk debat worden.

Voor de voedselliefhebbers zal het rijke voedselerfgoed van Waterford van cruciaal belang zijn, waarbij de diverse restaurants, eetgelegenheden en producenten van de stad in ere worden gehouden. Het beste eten en drinken van Waterford staat centraal op de gigantische Harvest Festival Market, die over de prachtige pleinen en onderling verbonden straten van Waterford loopt.

In de Junior GIYer’s-zone die O’Connell Street zal overnemen, zullen gezinnen genieten van de Wooly Farm, waar kinderen meer kunnen leren over onze harige en gevederde vrienden. Kunstenaar Aga Krym zal samen met Slí Waterford een nieuwe levende kunstinstallatie creëren, gebaseerd op het duurzame ontwikkelingsdoel van de VN: Zero Hunger. Daarnaast zullen Cool Food School en GIY workshops organiseren over het zaaien van zaden, het kweken en koken van voedsel en Monty Potts zal aanwezig zijn om te helpen, plus er zullen kunstworkshops zijn, Fun Drums en in de Waterford City Library zullen er verhalen worden verteld, kleursessies, de Waterford Honey Show is open voor bezoekers en meer.

Het Waterford Harvest Festival wordt gefinancierd door Waterford City & County Council en is een weekend lang feest dat plaatsvindt van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september en waarbij de stad tot leven komt met markten, speciale dinerevenementen, paneldiscussies en nog veel meer. Voor meer details en om door het volledige programma met gratis entertainment en evenementen te bladeren, zie https://harvest.giy.ie/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *