September 26, 2023

Typisch Brits dieet zou een ‘vloedgolf van schade’ kunnen veroorzaken

Het typische Britse dieet zal een ‘vloedgolf van schade’ veroorzaken, waarschuwen experts, omdat uit nieuw onderzoek blijkt dat zelfs het eten van ‘vetarme’ en ‘dieet’-bewerkte voedingsmiddelen het risico op hartproblemen verhoogt.

Uit een onderzoek blijkt dat mensen die veel in massa geproduceerd voedsel eten een kwart meer kans hebben op een hartaanval of beroerte.

Uit afzonderlijk onderzoek bleek dat vrouwen die veel zwaar bewerkt voedsel aten – inclusief ‘gezonde’ producten zoals eiwitrepen, magere yoghurt en bruin gesneden brood – 39 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van hoge bloeddruk, wat tot ernstige hartproblemen kan leiden. .

Wetenschappers hielden rekening met de impact van suiker, zout en vet in het voedsel, wat erop wijst dat de verwerking zelf schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Deskundigen zeiden dat de onderzoeken tot het sterkste bewijs tot nu toe behoorden dat zogenaamde ultrabewerkte voedingsmiddelen (UPF’s) ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrachten, waarbij het gevaar werd vergeleken met dat van roken.

Ze riepen op tot strengere regelgeving voor voedingsbedrijven, inclusief waarschuwingsetiketten op verpakkingen en een verbod op het promoten van zwaar bewerkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, snackbars op basis van fruit en vetarme maaltijden als “gezonde” opties.

Rijk aan zout en suiker

Groot-Brittannië is een van ‘s werelds grootste verbruikers van UPF’s – die verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de calorieën die de gemiddelde Brit eet.

Deze voedingsmiddelen ondergaan tijdens de productie meerdere processen, bevatten vaak veel zout en suiker en bevatten additieven en conserveermiddelen. Ze missen doorgaans de vezels en voedingsstoffen die aanwezig zijn in verse en minimaal bewerkte voedingsmiddelen, zoals verse groenten en fruit, yoghurt en zelfgebakken brood.

Eerdere studies hebben het eten van hoge hoeveelheden van dergelijke voedingsmiddelen in verband gebracht met een reeks gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes type 2 en kanker.

Uit een nieuwe analyse van tien onderzoeken onder meer dan 325.000 mensen, gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress dit weekend, bleek dat mensen die het meest ultrabewerkte voedsel aten 24 procent meer kans hadden op hartaanvallen en beroertes.

Uit het onderzoek van de Vierde Militaire Medische Universiteit in China bleek ook dat het verhogen van het aandeel ultrabewerkt voedsel in je dagelijkse calorie-inname met 10 procent geassocieerd was met een 6 procent verhoogd risico op hartziekten.

Een afzonderlijk onderzoek, dat ook op de conferentie werd gepresenteerd, was het eerste waarin specifiek werd gekeken naar het risico dat UPF’s met zich meebrengen voor de gezondheid van het hart van vrouwen.

Onderzoekers bestudeerden de voeding van 10.006 Australische vrouwen in de leeftijd van 46 tot 55 jaar en classificeerden het voedsel dat ze aten in onbewerkte, minimaal verwerkte, verwerkte en ultrabewerkte categorieën met behulp van een internationaal erkend systeem.

Gemiddeld was 26 procent van het voedsel dat ze aten ultrabewerkt, maar het hoogste percentage was 42 procent en het laagste 14 procent.

Risico voor vrouwen groter

Na 15 jaar ontdekten ze dat de vrouwen met het hoogste percentage UPF’s in hun dieet 39 procent meer kans hadden op het ontwikkelen van hoge bloeddruk dan degenen met de laagste.

Maar onderzoeker Anushriya Pant van de Universiteit van Sydney waarschuwde dat het risico voor vrouwen in Groot-Brittannië aanzienlijk hoger zou kunnen zijn.

Ongeveer 57 procent van het typische Britse dieet bestaat uit UPF’s – een derde meer dan de hoogste inname in het Australische onderzoek.

“Het Britse gemiddelde is … hoog”, vertelde ze aan verslaggevers. “Het is waarschijnlijk dat de impact nog groter zal zijn naarmate je meer eet.”

Ze zei dat UPF’s de “cardioprotectieve” voedingsstoffen en vezels ontbeerden die in vers en minimaal bewerkt voedsel voorkomen, en dat ze vaak veel zout bevatten, waarvan bekend is dat het tot hoge bloeddruk leidt.

Vrouwen eten gemiddeld meer UPF’s dan mannen, maar mevrouw Pant zegt dat er meer onderzoek nodig is om vast te stellen of dit deels komt doordat zwaar bewerkte dieet-, vetarme en afslankproducten doorgaans op de markt worden gebracht voor vrouwen.

“Het kan zijn dat voedingsmiddelen waarvan je denkt dat ze gezond zijn, daadwerkelijk bijdragen aan het ontwikkelen van hoge bloeddruk,” voegde ze eraan toe.

Voormalig voedseladviseur van de overheid, Henry Dimbleby, zei dat de studie een “wake-up call” zou moeten zijn dat de Britse eetgewoonten moesten veranderen.

“Dit is een van de eerste onderzoeken die suggereert dat de schade veroorzaakt door ultrabewerkt voedsel meer is dan alleen het hoge vet-, suiker- en zoutgehalte van de producten. Dit geeft aan dat er iets anders aan de hand is”, zegt hij.

“Het bewaart problemen voor de toekomst. Als we niets doen, zal een vloedgolf van schade de NHS treffen. Tegelijkertijd zitten al deze mensen zonder werk als gevolg van voedingsgerelateerde ziekten… we zullen eindigen met een ziek en verarmd land.”

Roep om beperkingen

Hij riep op tot grotere beperkingen op de verkoop van UPF’s en voegde eraan toe: “We moeten het voor bedrijven minder winstgevend maken om ons dingen te verkopen die ons schade kunnen berokkenen.”

Dr. Chris van Tulleken, auteur van ‘Ultra-Processed People’, bekritiseerde de marketing van sommige ultra-bewerkte voedingsmiddelen als ‘gezond, voedzaam, milieuvriendelijk of nuttig voor gewichtsverlies’ en riep op tot verpakkingen met waarschuwingslabels.

“Bijna elk voedsel met een gezondheidsclaim op de verpakking is ultrabewerkt”, zei hij. “Er is nu significant bewijs dat deze producten de darmen ontsteken, de eetlustregulatie verstoren, de hormoonspiegels veranderen en talloze andere effecten veroorzaken die waarschijnlijk het risico op hart- en vaatziekten (en andere ziekten) verhogen, net zoals roken dat doet.”

Katharine Jenner, directeur van de Obesity Health Alliance, zei dat het onderzoek gewicht toevoegt aan de oproep om bedrijven te verbieden te beweren dat UPF’s gezond zijn.

“Gezondheidsclaims op verpakkingen zijn een marketingtactiek om je af te leiden van het grondiger lezen van het etiket, waarbij je misschien verrast zult zijn als je merkt dat zelfs alledaagse voedingsmiddelen vaak veel vet, zout, suikers en meer bevatten. Het zou voor bedrijven niet mogelijk moeten zijn om te beweren dat deze ‘gezond’ zijn,” voegde ze eraan toe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *