September 26, 2023

3 bevredigende plantaardige spekrecepten

Er zijn maar weinig voedingsmiddelen die zo universeel geliefd zijn als spek. De uitgesproken rokerige en zoute smaak en knapperige textuur van dit varkensvleesproduct maken het tot een favoriet bij het ontbijt, maar het is ook populair op sandwiches, verkruimeld over salades en om ander voedsel gewikkeld.

Bacon is een soort gezouten varkensvlees dat doorgaans wordt gemaakt van de buik van een varken, merkt het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) op. Tenzij anders vermeld, wordt spek rauw verkocht en moet het worden gekookt voordat het wordt gegeten. Koken, of het nu in een koekenpan op het fornuis is of in de oven wordt gebakken, geeft dit vlees zijn kenmerkende knapperige textuur.

Helaas is spek een van de slechtste voedingsmiddelen voor je gezondheid. Uit gegevens van de USDA blijkt dat spek veel calorieën, vet, verzadigd vet en natrium bevat. In feite vind je 90 calorieën, 7 gram (g) vet, 2,8 g verzadigd vet en 270 milligram (mg) natrium in slechts twee plakjes gekookt spek. Die hoeveelheid bevat volgens de American Heart Association (AHA) ruim een ​​vijfde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid verzadigd vet. Ook is de regelmatige consumptie van gezouten vlees zoals spek direct in verband gebracht met een verhoogd risico op colorectale kanker. Een rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) haalt zelfs significant bewijs aan dat verwerkt vlees, zoals spek, kankerverwekkend (ook wel kankerverwekkend) is bij mensen. Dat is geen goed nieuws voor spekliefhebbers!

En spek kan een negatieve invloed hebben op meer dan alleen uw gezondheid. Het kan tegenwoordig ook behoorlijk hard in uw portemonnee terechtkomen. De Amerikaanse inflatiecalculator schat dat de gemiddelde prijs van standaard, gezouten spek $ 6,24 per pond bedraagt. Kies voor bacon van hogere kwaliteit of merken die geen nitraten bevatten en je betaalt nog meer. En een nieuwe wet in Californië (die ongeveer 15 procent van het varkensvlees in het land produceert) dreigt de prijzen nog hoger te drijven, merkt de Los Angeles Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *