September 30, 2023

Fruit- en groenteschillen kunnen zeer voedzaam zijn. Hier leest u hoe u ze in uw dieet kunt opnemen

 1. Thuis
 2. Gezondheid en levensstijl

Fruit- en groenteschillen bieden gezondheids- en voedingsvoordelen door uw dieet te stimuleren met toegevoegde vezels, vitamines en antioxidanten.


Er zijn verschillende voordelen en veiligheidsoverwegingen verbonden aan het opnemen van peelings in uw dieet. (Afbeelding met dank aan Canva)
Er zijn verschillende voordelen en veiligheidsoverwegingen verbonden aan het opnemen van peelings in uw dieet. (Afbeelding met dank aan Canva)

De vraag of fruit- en groenteschillen veilig zijn om te eten heeft aanzienlijke aandacht gekregen op het gebied van culinaire verkenningen en duurzame eetpraktijken.

Traditioneel werden schillen weggegooid vanwege zorgen over residuen van bestrijdingsmiddelen en mogelijke problemen met de spijsvertering. Recente onderzoeken hebben echter licht geworpen op de voedingswaarde en veiligheid van het consumeren van deze vaak over het hoofd geziene delen van fruit en groenten.

Dit artikel gaat in op de voordelen en veiligheidsoverwegingen van het opnemen van peelings in uw dieet.

Voedingswaarde van schillen

Fruit- en groenteschillen zitten boordevol voedingsstoffen die aanzienlijk kunnen bijdragen aan uw algehele gezondheid. Ze zijn rijk aan voedingsvezels, die de spijsvertering bevorderen, de bloedsuikerspiegel reguleren en een vol gevoel bevorderen.

Bovendien bevatten peelings vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine A, kalium en antioxidanten die een cruciale rol spelen bij de immuunfunctie, de gezondheid van de huid en ziektepreventie.

Appelschillen zijn bijvoorbeeld een goede bron van quercetine, een krachtige antioxidant die ontstekingen kan helpen verminderen en het risico op chronische ziekten kan verlagen.

Op dezelfde manier bevatten citrusschillen hogere concentraties vitamine C en vezels dan het binnenste vruchtvlees, waardoor ze een waardevolle aanvulling op uw dieet zijn. Aardappelschillen zijn rijk aan vezels en vitamine B6, die essentieel zijn voor de gezondheid van de hersenen en de stofwisseling.

Bezorgdheid over de veiligheid

 1. Biologisch versus conventioneel- Bij de afweging of je schillen gaat consumeren, is de herkomst van het product van belang. Biologische groenten en fruit zijn over het algemeen een veiligere optie, omdat ze zonder synthetische pesticiden worden geteeld. Als u kiest voor conventioneel geteelde producten, kan grondig wassen en schrobben helpen bij het verwijderen van oppervlakteresten en verontreinigingen.

 2. Residu van pesticiden- Residuen van pesticiden zijn een zorg voor veel mensen die overwegen schillen te eten. Peeling kan de blootstelling aan pesticiden verminderen, maar verwijdert ook een aanzienlijk deel van de voedingsstoffen. Om het gebruik van pesticiden tot een minimum te beperken, kiest u waar mogelijk voor biologische opties of raadpleegt u de jaarlijkse “Dirty Dozen”-lijst van de Environmental Working Group, waarin de meest met pesticiden verontreinigde producten worden belicht.

 3. Allergieën en gevoeligheden- Sommige personen kunnen allergieën of gevoeligheden ervaren voor specifieke fruit- en groenteschillen. Als u een voorgeschiedenis van allergieën heeft, is het raadzaam om kleine hoeveelheden schil in uw dieet op te nemen en de reactie van uw lichaam te controleren.

 4. Spijsverteringsgevoeligheid- Hoewel de vezels in schillen gunstig zijn voor de meeste mensen, kunnen sommige mensen met een gevoelige maag of spijsverteringsproblemen zoals het prikkelbare darm syndroom (IBS) merken dat het consumeren van schillen de symptomen verergert. In dergelijke gevallen is gematigdheid van cruciaal belang en kan een geleidelijke opname in het dieet geschikter zijn.

 1. Wassen en voorbereiding- Door fruit en groenten grondig onder stromend water te wassen en een schrobborstel te gebruiken, kunt u vuil, bacteriën en verontreinigingen van het oppervlak verwijderen. Deze oefening is essentieel, ongeacht of u van plan bent de schil te eten.

Peels opnemen in uw dieet

Als u overweegt schillen in uw dieet op te nemen, begin dan langzaam om de reactie van uw lichaam te peilen. Hier zijn een paar tips om u te helpen peelings effectief toe te passen:

 1. Smoothies- Meng fruit zoals appels, peren en perziken met hun schillen tot heerlijke en voedingsrijke smoothies.

 2. Roosteren- Het roosteren van groenten zoals aardappelen, wortelen en bieten met de schil erop kan de smaak verbeteren en waardevolle voedingsstoffen behouden.

 3. Snacks- Gebakken fruitchips gemaakt van dun gesneden schillen kunnen een smakelijke en voedzame snackoptie zijn.

 4. Animo- Citrusschillen kunnen worden gebruikt om door middel van schillen een natuurlijke smaak toe te voegen aan gerechten en gebak.

 5. Salades- Gewassen en fijngesneden schillen kunnen een extra knapperige en voedingsrijke boost aan uw salades geven.

Naarmate het gesprek over duurzame eetgewoonten zich blijft ontwikkelen, is het onderzoeken van de veiligheid en voordelen van het consumeren van fruit- en groenteschillen steeds relevanter geworden. Hoewel er veiligheidsoverwegingen in gedachten moeten worden gehouden, maakt de voedingswaarde ervan ze tot een waardevolle aanvulling op een uitgebalanceerd dieet. Door indien mogelijk voor biologische producten te kiezen, grondig te wassen en de reactie van uw lichaam in de gaten te houden, kunt u profiteren van de goedheid die schillen te bieden hebben. Of ze nu gemengd, gebakken of in verschillende gerechten verwerkt worden, deze schillen boordevol voedingsstoffen kunnen wel eens je nieuwe favoriete culinaire geheim worden.

Voor het eerst gepubliceerd op: 28 augustus 2023, 10:05 IST

Doe deze quiz op Wereld Meteorologische Dag om je kennis over meteorologie te testen!
Doe een quiz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *