September 27, 2023

Dit recept voor omelet met kaas en champignons is eiloos en volledig veganistisch

Voor velen van ons waren omeletten een belangrijk onderdeel van onze kindertijd, maar het kan lastig zijn om als veganist de smaak en textuur van het gerecht na te bootsen. Een eenvoudig plantaardig en eivrij omeletrecept zou een paar jaar geleden vrijwel onmogelijk zijn geweest om te vinden, maar het is nu gemakkelijk om van vrijwel alles een veganistische versie te maken.

Ian Theasby en Henry Firth, een veganistisch chef-duo bekend als BOSH!, proberen precies dit te bewijzen in hun nieuwe boek MEAT, met plantaardige recepten voor traditioneel dierlijke gerechten. “Plantaardige voedselopties zijn toegenomen op manieren die we niet voor mogelijk hadden gehouden toen we bijna negen jaar geleden voor het eerst veganist werden”, vertelden ze Plantaardig nieuws. “Mensen zijn zich nu bewust van waar hun voedsel vandaan komt en welke impact het heeft. Hierdoor hebben ze de manier waarop ze eten veranderd: ze eten veel minder vlees en veel meer planten. Veel mensen willen echter nog steeds de textuur en smaak van het voedsel dat ze gewend zijn.”

Een van de recepten in het boek is deze veganistische omelet met kaas en champignons, met veganistische zuivelproducten en tofu.

Kun je omeletten maken zonder eieren?

Het is 2023, dat kan natuurlijk! Er zijn steeds meer recepten die precies dat doen – en u kunt een scala aan ingrediënten gebruiken die bij uw smaak passen. Het recept van BOSH! maakt gebruik van zijden tofu, een enorm veelzijdig ingrediënt dat de textuur van een ei-omelet kan nabootsen. Andere recepten gebruiken een van de groeiende aantallen veganistische eiproducten die op de markt verkrijgbaar zijn, en je kunt je omelet desgewenst ook op smaak brengen met zwart zout. Zwart zout heeft de zwavelsmaak van eieren en kan in een verscheidenheid aan veganistische recepten worden gebruikt om ze een ei-achtige smaak te geven.

Bosh’s recept voor een eivrije en volledig veganistische omelet staat hieronder:

Wij denken dat als ‘luncheon’ het formele woord is voor ‘lunch’, ‘bruncheon’ ook het formele woord voor ‘brunch’ moet zijn. Nu we dat uit de weg hebben geruimd, denken we dat je dit recept voor de brunch zo snel mogelijk moet maken!

Een vegan omelet uit het nieuwe plantaardig vleeskookboek van BOSH!

Ingrediënten

Voor de paddenstoelen
 • 100 G paddestoelen
 • 1 eetlepel lichte soja saus
 • 5 druppels vloeibare rook (optioneel)
 • 1 eetlepel olijfolie
Voor de omeletten
 • 1 300g verpakking Zijde tofu
 • 2 eetlepel maïzena
 • 4 eetlepel meel
 • kneep kurkuma (optioneel)
 • 8 Cherry-tomaten
 • 2 eetlepel plantaardige boter (om te koken)
 • 100 G geraspte plantaardige cheddar
 • Zeezout en zwarte peper
Serveren
 • Handvol bieslook
 • 2 lente-uitjes

Instructies

 • Kook de champignons • Snijd de champignons in dunne plakjes en schep ze in een mengkom • Voeg de sojasaus, vloeibare rook (indien gebruikt) en olijfolie toe • Meng goed om ervoor te zorgen dat alle champignons bedekt zijn met de vloeistof • Verdeel ze over een bakplaat en bak in de oven gedurende 7-8 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Eenmaal gaar, uit de oven halen en opzij zetten tot gebruik

 • Maak het omeletmengsel • Giet de tofu af en doe het in een krachtige blender, samen met de maïzena, bloem, nooch en kurkuma (indien gebruikt) • Meng tot een glad beslag ontstaat • Breng op smaak met zout en peper • Snijd de tomaten in kleine stukjes

 • Bereid de ingrediënten voor om te serveren. Snijd de bieslook in dunne plakjes en snijd de lente-uitjes in dunne plakjes

 • Kook de omeletten • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan op middelhoog vuur • Voeg, zodra het gesmolten is, de helft van het tofumengsel toe en verdeel het in de pan • Kook gedurende 1-2 minuten, tot het lichtjes stolt, en strooi dan over de helft van de champignons, gehakte tomaten en geraspte kaas • Kook nog 3 minuten, tot het mengsel is uitgehard en draai dan de ene kant over de andere om een ​​halve maanvorm te creëren • Schuif op een bord en herhaal dit proces om de tweede te maken omelet

 • Tijd om te serveren • Bestrooi de omeletten voor het serveren met de bieslook en lente-uitjes

BOS! VLEES: meer dan 100 waanzinnig smakelijke recepten door Henry Firth en Ian Theasby. Uitgegeven door hoofdkantoor, HarperCollins. Adviesprijs £ 22,00.

Meer zoals dit:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *