September 26, 2023

Een zoete en hartige Marokkaanse taart om van te genieten

Door Slurp Bureau Bijgewerkt: 14 juli 2023

Bastilla, een gerespecteerd Marokkaans gerecht, is een hartig meesterwerk van gebak met dunne lagen deeg en een weelderige vulling van duiven, kip of zeevruchten. Ontdek het rijke culinaire erfgoed van Marokko en probeer thuis je eigen versie te maken met ons recept.

Bastila, ook bekend als bisteeya, b’stilla of pastilla, is traditioneel een delicatesse voor duiventaart. Het is een hartig meesterwerk van gebak, bestaande uit delicate lagen flinterdun deeg met een weelderige vulling, meestal gemaakt met duiven, kip of zeevruchten. De taart is omhuld met een delicaat en ultradun bladerdeeg genaamd warqa, wat ‘blad’ betekent in het Arabisch. De bovenkant van het deeg is versierd met een beetje poedersuiker en een roosterpatroon gemaakt met gemalen kaneel.

Om warqa gebak te maken wordt een uniek proces gevolgd. Een sponsachtig deeg wordt vakkundig tegen een hete, convexe metalen plaat, een zogenaamde tubsil, getikt of geslagen, waardoor concentrische cirkels ontstaan ​​die een grote, dunne laag deeg vormen. Het is een vereerd Marokkaans gerecht dat het rijke culinaire erfgoed van het land belichaamt. Dit voortreffelijke gebakje, dunner dan filodeeg, vormt een prachtige aanvulling op de rijke vulling van de Bastilla. Hoewel filodeeg als vervanging kan worden gebruikt, zijn instructies voor het maken van warqa-deeg te vinden in verschillende bronnen voor de Marokkaanse keuken, zoals boeken van Paula Wolfert en Robert Carrier, compleet met nuttige foto’s.

De oorsprong van Bastilla gaat terug tot het middeleeuwse tijdperk van Marokko, met historische wortels in de Arabische en Andalusische keuken. Oorspronkelijk was Bastilla een zoet gerecht gemaakt met lagen bladerdeeg gevuld met amandelen en honing, maar na verloop van tijd veranderde het in zijn hartige tegenhanger. De evolutie van Bastilla weerspiegelt de historische invloeden op de Marokkaanse keuken, waaronder Arabische, Berberse, Moorse en Joodse culinaire tradities. De historische context en culturele betekenis van Bastilla liggen in de associatie met speciale gelegenheden en vieringen.

Het wordt vaak bereid tijdens bruiloften, religieuze feestdagen zoals Eid en andere feestelijke bijeenkomsten, en symboliseert vrijgevigheid, overvloed en het gemeenschappelijk delen van voedsel. De connectie van het gerecht met de Marokkaanse culinaire tradities komt duidelijk tot uiting in het gebruik van traditionele ingrediënten en kooktechnieken, zoals het op elkaar leggen van dunne bladerdeegvellen en het verwerken van een harmonieuze mix van kruiden zoals kaneel, saffraan en gember. Bovendien zijn in Bastilla invloeden uit andere culturen te zien, omdat het elementen belichaamt van de Arabisch-Andalusische keuken, de Ottomaanse keuken en zelfs de Franse culinaire technieken die tijdens de koloniale periode werden geïntroduceerd. Deze samensmelting van invloeden heeft bijgedragen aan de unieke en geliefde status van Bastilla in de Marokkaanse gastronomie.

Traditionele Bastilla-vullingen omvatten een scala aan opties, waarbij duiven, kip en zeevruchten de meest populaire keuzes zijn. Pigeon Bastilla, beschouwd als de belichaming van dit gerecht, bestaat uit mals, langzaam gegaard duivenvlees doordrenkt met aromatische kruiden en gecombineerd met amandelen en eieren. Chicken Bastilla is een andere geliefde variant, waarbij sappige geraspte kip wordt gekruid met kruiden en gemengd met eieren en amandelen, waardoor een rijke en hartige vulling ontstaat. Seafood Bastilla laat de invloed van de kust zien met ingrediënten als garnalen, vis of een combinatie van zeevruchten, subtiel op smaak gebracht met specerijen en kruiden.

Smaakprofielen en regionale variaties van Bastilla-vullingen weerspiegelen het gevarieerde culinaire landschap van Marokko. Sommige regio’s kunnen extra ingrediënten bevatten, zoals rozijnen, gekarameliseerde uien of gekonfijte citroen, wat een pittigheid en complexiteit geeft. De balans tussen zoete en hartige tonen kan ook variëren, waarbij sommige regio’s de voorkeur geven aan een zoeter profiel, bereikt door het gebruik van honing of poedersuiker.

Voor vegetarische of veganistische opties spelen creatieve aanpassingen een rol. Populaire keuzes zijn onder meer plantaardige vullingen zoals gebakken champignons, gekarameliseerde uien, geroosterde groenten of een combinatie van linzen en aromatische kruiden. Deze vegetarische of veganistische vullingen bieden een heerlijke mix van texturen en smaken, zodat iedereen kan genieten van de essentie van Bastilla, terwijl hij/zij rekening houdt met zijn of haar voedingsvoorkeuren.

5 tips om de perfecte bastilla te maken

1. Beheers de kunst van het gelaagdheid: Het bereiken van de perfecte Bastilla begint met het beheersen van de delicate laagjes van dunne bladerdeegvellen. Rol de vellen dun op en bestrijk elke laag met gesmolten boter of olie om tijdens het bakken een schilferige en knapperige textuur te creëren.

2. Kook de vulling langzaam: Of u nu duiven-, kip-, zeevruchten- of vegetarische opties gebruikt, het langzaam koken van de vulling zorgt voor zachte, smaakvolle resultaten. Laat het vlees of de groenten sudderen met aromatische specerijen, kruiden en een scheutje bouillon tot ze gaar zijn en doordrenkt zijn met rijke smaken.

3. Evenwicht tussen zoet en hartig: Bastilla staat bekend om zijn harmonieuze balans tussen zoete en hartige smaken. Besteed aandacht aan de kruiden en combineer warme kruiden zoals kaneel, saffraan en gember met een vleugje zoetheid van honing of poedersuiker, waardoor bij elke hap een heerlijk contrast van smaken ontstaat.

4. Laat de smaken combineren: Laat de Bastilla na het samenstellen van de deeglagen en vulling even rusten. Hierdoor kunnen de smaken samensmelten, wat resulteert in een meer samenhangend en smaakvol gerecht. Bedek de Bastilla met een doek of plasticfolie om te voorkomen dat hij tijdens het rusten uitdroogt.

5. Beheers de flipping-techniek: De laatste stap is het omdraaien van de Bastilla op een serveerschaal, waarbij de gouden, knapperige kant er bovenop ligt. Gebruik een groot bord of bakplaat om de Bastilla voorzichtig om te keren, zodat een mooie presentatie ontstaat. Neem de tijd en gebruik een zelfverzekerde, snelle beweging om ongelukken te voorkomen en de integriteit van de lagen te behouden.

Bastilla serveren en ervan genieten

Bij het serveren en genieten van Bastilla zijn er verschillende elementen waarmee u rekening moet houden om de ervaring te verbeteren:

1. Traditionele garnituren: Strooi vlak voor het serveren een beetje poedersuiker en kaneel over de Bastilla. Dit voegt een vleugje zoetheid en een heerlijk aroma toe, waardoor het smaakprofiel wordt versterkt.

2. Presentatie en beplating: Bastilla wordt vaak gepresenteerd als een hele taart of als individuele porties. Om de prachtige lagen te laten zien, serveer je het op een decoratieve schaal of op losse borden. Overweeg om het bord te garneren met verse kruiden, zoals peterselie of munt, voor extra visuele aantrekkingskracht.

3. Koppelingen en begeleidingen: Bastilla past goed bij een verscheidenheid aan Marokkaanse gerechten. Serveer het naast een verfrissende Marokkaanse salade, zoals Zaalouk (auberginesalade) of Taktouka (tomaat-paprikasalade). De contrasterende texturen en smaken zorgen voor een heerlijke combinatie. Bovendien is traditionele Marokkaanse muntthee een perfecte drank om de hartige en aromatische tonen van Bastilla aan te vullen.

4. Geniet van de lagen: Moedig de gasten aan om van elke laag van de Bastilla te genieten door deze in porties te snijden en er stukje bij beetje van te genieten. De combinatie van bladerdeeg, smaakvolle vulling en delicate kruiden zorgt voor een multidimensionale smaakervaring.

Videocredit: Cookingwithalia/YouTube

Bastilla is een bewijs van het rijke erfgoed en de culturele betekenis van de Marokkaanse keuken. De oorsprong, evolutie en traditionele vullingen tonen de vermenging van smaken en invloeden die het tot een waar culinair meesterwerk maken. Van de delicate laagjes bladerdeeg tot de harmonieuze balans tussen zoet en hartig: Bastilla vangt de essentie van de Marokkaanse gastvrijheid en feestvreugde.

450 g kippendijen of -borsten zonder botten en zonder vel

1 grote ui, fijngehakt

3 teentjes knoflook, fijngehakt

1 theelepel gemalen gember

1 theelepel gemalen kaneel

1/2 theelepel gemalen kurkuma

1/2 theelepel gemalen zwarte peper

1/2 theelepel zout (aanpassen aan smaak)

1/4 theelepel saffraandraden, geplet (optioneel)

1/4 kop gehakte verse peterselie

1/4 kop gehakte verse koriander

1/2 kopje geblancheerde amandelen, grof gehakt

12 vellen filodeeg

Poedersuiker en gemalen kaneel, voor garnering

Kook de kip in een grote koekenpan of pot op middelhoog vuur tot hij volledig gaar is. Haal het uit de pan, laat het afkoelen en versnipper het in kleine stukjes.

Smelt de boter in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en kook tot deze doorschijnend en licht goudbruin wordt. Voeg de gehakte knoflook, gemalen gember, gemalen kaneel, gemalen kurkuma, gemalen zwarte peper, saffraandraadjes (indien gebruikt) en zout toe. Roer goed om de kruiden met de uien te combineren.

Voeg de geraspte kip toe aan de koekenpan en meng deze met het ui-kruidenmengsel. Laat een paar minuten koken zodat de smaken zich kunnen vermengen. Voeg de gehakte peterselie en koriander toe en bewaar een kleine hoeveelheid voor garnering. Roer goed en haal de koekenpan van het vuur.

Rooster de gehakte amandelen in een aparte kleine pan lichtjes op laag vuur tot ze goudbruin en geurig worden. Zet ze opzij.

Verwarm uw oven voor op 190°C.

Neem een ​​vel filodeeg en bestrijk het met gesmolten boter. Leg er nog een vel bovenop en bestrijk het ook met boter. Herhaal dit proces totdat je een stapel van zes vellen filodeeg hebt, elk bestreken met boter.

Plaats de helft van de beboterde filodeegstapel op de bodem van een ronde of rechthoekige ovenschaal, zodat het overtollige deeg over de randen kan hangen.

Verdeel het kipmengsel gelijkmatig over de filodeegstapel in de ovenschaal. Strooi de geroosterde amandelen over de kip.

Giet de losgeklopte eieren over de kip en de amandelen en verdeel ze gelijkmatig.

Vouw het overhangende filodeeg over de vulling, zodat er een mooi pakketje ontstaat. Bestrijk de bovenste laag filodeeg met gesmolten boter.

Herhaal het lagenproces met de resterende 6 vellen filodeeg en bestrijk elk vel met gesmolten boter.

Plaats de tweede filodeegstapel bovenop het kippenmengsel en stop de randen naar binnen om de vulling te omsluiten.

Bestrijk de bovenste laag filodeeg met gesmolten boter en kerf het oppervlak lichtjes in met een scherp mes, waardoor een decoratief patroon ontstaat.

Bak de Bastilla in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30-35 minuten, of totdat de filodeeg goudbruin en knapperig wordt.

Eenmaal gebakken haal je de Bastilla uit de oven en laat je hem iets afkoelen. Bestrooi de bovenkant met een laagje poedersuiker en gemalen kaneel.

Garneer met de achtergehouden gehakte peterselie en koriander.

Serveer de Bastilla warm, als een hele taart of geportioneerd in individuele porties.

Geniet van de heerlijke smaken en texturen van de zelfgemaakte Bastilla en geniet van het traditionele Marokkaanse meesterwerk van gebak!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *