September 26, 2023

Boter, biscuitgebak en glutenvrij brood: de zelfgemaakte recepten van Jo Barrett | Australisch eten en drinken

Hoe je boter helemaal opnieuw kunt maken – een recept met een snelle methode

Boter maken is eenvoudig: roer de room gewoon totdat deze zich scheidt in boter en karnemelk. Ik heb dit een paar keer onbedoeld gedaan bij het kloppen van room voor desserts. Het vetgehalte van de room bepaalt de hoeveelheid boter: hoe hoger het vetgehalte, hoe groter de opbrengst. Het vetgehalte is het hoogst in de winter en de lente, wanneer koeien een gevarieerd dieet van gras en bloemen eten.

Een bolletje vers gemaakte boter dat met twee handen wordt uitgeknepen.
Om snelboter te maken zijn alleen room, zout en een elektrische mixer nodig. Foto: Mark Roper/Hardie Grant

Er wordt zout toegevoegd om de boter op smaak te brengen en de houdbaarheid te verlengen. Het kan naar smaak worden toegevoegd, maar een goede verhouding is 1,5% van het gewicht van de boter.

Karnemelk is het bijproduct van het maken van boter en is een nuttig ingrediënt voor het maken van granita, saladedressings en het pekelen van eiwitten vanwege de zuurgraad en smaak, dus laat het niet verloren gaan.

600 ml dik room
Zout

Klop de room met een elektrische mixer op gemiddelde snelheid tot er stijve pieken ontstaan. Verlaag de snelheid iets en blijf kloppen tot de room volledig is gescheiden in boter en karnemelk.

Haal met je handen de boter uit de karnemelk, terwijl je knijpt. Doe de boter in een kom met ijswater. Het ijswater zal het vet laten stollen en het makkelijker maken om het uit te knijpen.

Knijp de boter opnieuw uit om de resterende karnemelk te verwijderen en vorm er een bal van.

Haal de boter uit het ijswater en knijp opnieuw.

Weeg de boter en voeg 1,5% van het totale gewicht aan zout toe. Masseer het zout in de boter om het gelijkmatig te combineren.

Doe de boter in een luchtdichte verpakking of wikkel hem in vetvrij papier. De boter is twee tot drie weken houdbaar in de koelkast of maximaal drie maanden in de vriezer.

Glutenvrij tuinbrood

(Afgebeeld hierboven)

Dit is een gluten- en zuivelvrij snelbroodrecept. De textuur is vergelijkbaar met maïsbrood, maar er wordt geen dierlijk vet of karnemelk gebruikt. In plaats daarvan binden pompoenpuree en druivenpitolie het beslag en elimineren ze de behoefte aan tandvlees en emulgatoren (vaak te vinden in glutenvrije bakproducten die in de winkel worden gekocht).

Je kunt pompoen vervangen door elke groentepuree met een vergelijkbare textuur. Prei is een andere favoriet. Beleg het brood met groenten, zaden, kruiden of specerijen die je lekker vindt.

U moet enkele uren van tevoren met dit recept beginnen om de pompoenpuree af te koelen.

Maakt 1 broodbrood

200 g pompoenpuree, koud (zie recept hieronder)
1 ei
180 ml druivenpitolie
150 g maïs
150 g polenta
1½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zoutvlokken
Olijfolie,
voor motregen

Voor de toppings
Rode ui, dun gesneden
Courgette, in lange reepjes geschoren
Tomaten, gesneden
Basilicum blaadjes
Chili vlokken

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed een bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.

Meng de pompoenpuree, het ei, de olie en 230 ml water in een kom. Meng in een aparte grote kom de maïs, polenta, bakpoeder, knoflookpoeder en zout.

Voeg het natte mengsel toe aan het droge mengsel en roer tot alles goed gemengd is. Giet het beslag in de bakvorm en bestrijk met een gelijkmatige laag geraspte groenten, kruiden en smaakmakers naar keuze.

Besprenkel met een kleine hoeveelheid olie en plaats de vorm vervolgens 25 tot 30 minuten in de oven, of tot hij gaar is. Als het brood gaar is, komt een erin gestoken satéprikker er schoon uit. Haal uit de oven en laat iets afkoelen voordat je het serveert.

Pompoen puree

500g pompoendun gesneden

Doe de pompoen in een pot en voeg 1 cm water toe. Dek de pan af en stoom de pompoen op middelhoog vuur gedurende 15 minuten, of tot hij gaar is.

Giet de pompoen af ​​en pureer hem in een keukenmachine of met een staafmixer tot een gladde massa. Laat het volledig afkoelen voordat u het in de tuin gebruikt.

Biscuitgebak met rabarber en citroenmirtejam

Mijn oma was een briljante thuisbakker. Ze redde overrijpe abrikozen en pruimen van de Queen Victoria Market om er jam van te maken, wat betekende dat we die week getrakteerd zouden worden op heerlijke abrikozentheecakes, pruimenkoekjes en een stukje kokosnoot. Ze was een zuinige seizoensliefhebber conserveermiddel en leerde mij koken met mijn handen, ogen en hart, niet alleen met het recept. Sommige van haar recepten zijn nu van mij en ik streef naar haar lichte aanraking en om te weten wanneer ik moet stoppen met mixen!

Er zijn regels die je moet volgen om een ​​goed biscuitgebak te maken: de temperatuur van de eieren, glazen kommen en gezeefde bloem, om er maar een paar te noemen. Het maken van een geweldig biscuitgebak gaat over deze regels en je zintuigen.

Een plakje vierlaags biscuitgebak gevuld met room en rabarberjam.
Goede dingen komen in drieën: Jo Barrett’s biscuitgebak, met drie lagen jam en room. Foto: Mark Roper/Hardie Grant

Serveert 12

315 g kristalsuikerplus extra om het blik te bedekken
235 g gewone bloemplus extra om het blik te bedekken
9 g bakpoeder
100 g boter
plus extra voor het invetten
6 eierenop kamertemperatuur (330 g)
300 g rabarber-citroenmirtejam (recept hieronder)
400 ml room, geslagen
Poedersuiker, voor afstoffen

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en vet twee cakevormen van 20 cm in en bekleed ze.

Doe een beetje suiker op de binnenrand van de cakevorm en rol deze langs de rand zodat de rand gelijkmatig bedekt is. Giet het overtollige mengsel in het andere blikje en herhaal het proces, voeg indien nodig meer suiker toe. Gooi de resterende suiker weg. Herhaal het proces met bloem om elk blikje te bedekken.

Zeef de bloem en het bakpoeder driemaal. Smelt de boter met drie theelepels water in een kleine pan op laag vuur.

Klop de eieren in een middelgrote kom tot ze bleek en schuimig beginnen te worden. Voeg de suiker per derde toe en klop na elke toevoeging. Zodra het dik, bleek en romig is, vouwt u de bloem en boter voorzichtig maar snel door de eieren, waarbij u zoveel mogelijk lucht vasthoudt. Verdeel het mengsel over de bakvormen en plaats ze meteen in de oven. Hoe sneller dit proces verloopt, hoe meer lucht er in het beslag achterblijft. Bak gedurende 30 minuten, of totdat de sponzen terugveren als ze zachtjes op het oppervlak worden gedrukt.

Haal de bakvormen uit de oven en keer de cakes onmiddellijk om op een rooster bedekt met een theedoek om volledig af te koelen.

Om samen te stellen, snijdt u de cakes horizontaal doormidden. Verdeel op drie van de lagen een dunne laag jam over het oppervlak en bedek de jam met een laagje slagroom. Stapel de geklede taarten op elkaar, bedek met het ongeklede biscuitdeeg en bestuif met een beetje poedersuiker.

Jam van rabarber en citroenmirte

Stel je eens voor hoeveel overvloedige rijpe jamfabrieken hebben voorkomen dat ze op de vuilstort belandden! Te gaar fruit beladen met geraffineerde suiker is echter niet mijn idee van een goed moment, dus ik maak graag mijn eigen jam om de hoeveelheid gebruikte suiker te beperken. Suiker is de conserveerder in jam en de rijpheid van de vrucht bepaalt hoeveel suiker er moet worden gebruikt.

Close-up van rabarber en citroenmirte-jam in een pot.
Red Velvet: rabarber- en citroenmirtejam in de maak. Foto: Mark Roper/Hardie Grant

Het maken van jam met rijp fruit vermindert de hoeveelheid suiker en de kooktijd. De jam zal ook een helderdere smaak hebben. Voeg tegen het einde van het kookproces zuur toe in de vorm van sinaasappel-, citroen- of limoensap om de zoetheid in evenwicht te brengen. Sluit de jam warm af voor een langere houdbaarheid.

Voor dit recept heb je een aantal gesteriliseerde potten nodig (zie hieronder).

1,4 kg rabarberbijgesneden en in stukken van 6 cm gesneden
750 gram kristalsuiker
1 sinaasappel,
geraspt en geperst
3 snufjes gemalen citroenmirte

Kook de rabarber, de suiker, de sinaasappelschil en het sap vijf minuten in een afgedekte pan op middelhoog vuur, zodat de rabarber zacht wordt en de suiker oplost.

Ontdek en kook nog eens 30 tot 40 minuten, tot het dik en glanzend is. Test of de jam klaar is door een theelepel rabarber op een koud bord te leggen en het bord te kantelen. Wanneer de jam bij elkaar blijft en niet van het bord glijdt, is hij klaar.

Voeg de citroenmirte toe en roer het door. Giet de hete jam in gesteriliseerde potten en sluit de potten. Volledig afkoelen op kamertemperatuur. De jam gaat tot 12 maanden mee. Koud bewaren na openen.

Schone, steriele apparatuur is essentieel voor het succesvol en langdurig bewaren van voedsel. Schadelijke bacteriën veroorzaken voedselbederf, verkorten de houdbaarheid, maken voedsel onsmakelijk en kunnen tot voedselvergiftiging leiden. Ze kunnen verschijnen als kleurrijke schimmels, scherp of overdreven funky ruiken en bitter smaken, maar ze kunnen ook niet waarneembaar zijn.

Er zijn eenvoudige stappen om het risico hierop te verkleinen. Zorg voor een goede persoonlijke hygiëne door uw handen te wassen, werk schoon om kruisbesmetting te voorkomen en gebruik schone, gesteriliseerde apparatuur.

Voor algemeen kookgerei, zoals lepels, pollepels, thermometers: was het apparaat in heet zeepsop en spoel het af. Vul een pan met water en breng het aan de kook. Dompel het apparaat een minuut onder in kokend water en plaats het vervolgens op een schone theedoek om te drogen.

Voorkant van een kookboek met de titel Sustain van Jo Barrett.

Naar glazen potten steriliseren: Verwarm de oven voor op 110C en verwarm de schone potten gedurende 20 minuten. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Plaats de schone deksels van de potten gedurende vijf minuten in kokend water.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *