September 30, 2023

Extreme voedingsgewoonten voor koolhydraten en vetten beïnvloeden de levensverwachting

Een nieuwe studie, gepubliceerd in Het tijdschrift voor voeding, suggereert dat extreme voedingsgewoonten waarbij koolhydraten en vetten betrokken zijn, de levensverwachting beïnvloeden. Onderzoekers van de Nagoya University Graduate School of Medicine in Japan onder leiding van Dr. Takashi Tamura ontdekten dat een lage koolhydraatinname bij mannen en een hoge koolhydraatinname bij vrouwen geassocieerd zijn met een hoger risico op sterfte door alle oorzaken en kanker, en dat vrouwen met Een hogere vetinname kan een lager risico op sterfte door alle oorzaken met zich meebrengen. Hun bevindingen suggereren dat mensen een uitgebalanceerd dieet moeten volgen in plaats van hun koolhydraat- of vetinname sterk te beperken.

Hoewel koolhydraatarme en vetarme diëten populair worden als een manier om gewichtsverlies te bevorderen en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, zijn de langetermijneffecten ervan op de levensverwachting minder duidelijk. Interessant is dat recente onderzoeken in westerse landen suggereren dat extreme voedingsgewoonten voor koolhydraten en vetten in verband worden gebracht met een hoger risico op sterfte. Er zijn echter maar weinig onderzoeken die deze associaties hebben onderzocht bij Oost-Aziatische bevolkingsgroepen, waaronder Japanse individuen die doorgaans een relatief laag vet- en koolhydraatrijk dieet volgen.

De auteurs voerden gedurende een periode van negen jaar een vervolgonderzoek uit onder 81.333 Japanners (34.893 mannen en 46.440 vrouwen) om het verband tussen de inname van koolhydraten en vet en het risico op sterfte te evalueren. De dagelijkse inname van koolhydraten, vetten en totale energie via de voeding werd geschat met behulp van een voedselfrequentievragenlijst en berekend als een percentage van de totale energie-inname voor koolhydraten en vetten. De kwaliteit van de inname van koolhydraten (dwz verfijnd vergeleken met de inname van minimaal verwerkte koolhydraten) en de kwaliteit van de inname van vet (dat wil zeggen verzadigd vergeleken met de inname van onverzadigd vet) werden ook beoordeeld om de impact van voedselkwaliteit op de associatie met sterfte te onderzoeken.

Ze ontdekten dat mannen die minder dan 40 procent van hun totale energie uit koolhydraten consumeerden, een significant hoger risico liepen op sterfte door alle oorzaken en kanker. De trend werd waargenomen ongeacht of er rekening werd gehouden met geraffineerde of minimaal verwerkte koolhydraten. Aan de andere kant hadden vrouwen met een follow-up van vijf jaar of langer een hoger risico op sterfte door alle oorzaken. Er werd geen duidelijk verband waargenomen tussen de inname van geraffineerde of minimaal verwerkte koolhydraten en het risico op sterfte bij vrouwen.

Voor vetten hadden mannen met een hoge vetinname van meer dan 35 procent van hun totale energie uit vetten een hoger risico op kankergerelateerde sterfte. Ze ontdekten ook dat een lage inname van onverzadigd vet bij mannen geassocieerd was met een hoger risico op sterfte door alle oorzaken en kankergerelateerde sterfte. Daarentegen vertoonden de totale vetinname en de inname van verzadigd vet bij vrouwen een omgekeerd verband met het risico op sterfte door alle oorzaken en kankergerelateerde sterfte. Ze concludeerden dat deze bevinding het idee niet ondersteunt dat een hoge vetinname schadelijk is voor de levensduur van vrouwen.

“De bevinding dat de inname van verzadigd vet alleen bij vrouwen omgekeerd geassocieerd was met het risico op sterfte, zou de verschillen in de associaties tussen de geslachten gedeeltelijk kunnen verklaren,” aldus Tamura. “Als alternatief kunnen andere componenten dan vet in de voedselbronnen van vet verantwoordelijk zijn voor de waargenomen omgekeerde associatie tussen vetinname en sterfte bij vrouwen.”

Deze studie is uiterst belangrijk omdat het beperken van koolhydraten en vetten, zoals extreem koolhydraatarme en vetarme diëten, nu populaire dieetstrategieën zijn die gericht zijn op het verbeteren van de gezondheid, inclusief de behandeling van het metabool syndroom. Uit dit onderzoek blijkt echter dat diëten met een laag koolhydraat- en vetgehalte mogelijk niet de gezondste strategie zijn om een ​​lang leven te bevorderen, omdat de voordelen op de korte termijn mogelijk teniet worden gedaan door de risico’s op de lange termijn.

Over het geheel genomen werd een ongunstig verband met sterfte waargenomen bij een lage koolhydraatinname bij mannen en bij een hoge koolhydraatinname bij vrouwen, terwijl een hoge vetinname geassocieerd zou kunnen zijn met een lager sterfterisico bij vrouwen. De bevindingen suggereren dat individuen zorgvuldig moeten overwegen hoe ze hun dieet in evenwicht kunnen brengen en ervoor kunnen zorgen dat ze energie uit verschillende voedselbronnen opnemen, terwijl ze extremen moeten vermijden.

– Dit persbericht is afkomstig van de Universiteit van Nagoya

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *