September 30, 2023

Ontvang Sum bij Hawai’i Dim Sum en Seafood Restaurant 聚賢酒樓

SUnday dim sum is voor mij en mijn vader een dingetje sinds ik een kind was, zoals voor veel Chinese gezinnen. Maar nadat Sunflower Café een paar jaar geleden de deuren sloot, was er geen plek die aan al onze eisen voldeed: gemakkelijk een tafel krijgen met betaalbare en heerlijke gerechten. Bovendien stelt mijn vader, omdat hij uit Hong Kong komt, hogere normen voor dim sum. Dus toen hij zei dat hij een goede plek in Chinatown had gevonden, was ik natuurlijk van plan om te gaan. Hij leidde me naar Hawai’i Dim Sum en Seafood Restaurant 聚賢酒樓.

Hawaii Dim Sum en zeevruchten binnen

Foto: Andrea Lee

Met zijn traditionele Chinese interieur – rode stoelen, ronde tafels bedekt met witte kleden, klassieke schilderijen aan de muren – roept het restaurant een vleugje nostalgie op. Zelfs de thee die uit de porseleinen theepot druipt terwijl ik inschenk, heeft een ander effect.

Maar Hawai’i Dim Sum is niet zo ouderwets. In plaats van selecties te maken uit rondzwervende karren (die zijn er hier niet), schrijf ik onze bestellingen op een afgedrukte checklist. Een klein gerecht kost $ 5,45 en een groot gerecht $ 6,85. Speciale gerechten, zoals look funn, zijn individueel geprijsd. Het menu bevat afbeeldingen met Chinese en Engelse labels, zodat u precies weet wat u krijgt. Het eten komt naar je tafel als het klaar is.


ZIE OOK: Het nieuwe HK-café in Chinatown heeft retro-uitstraling en authentieke noedels


Dim Sum uit Hawaï en Dim Sum met zeevruchten

Foto: Andrea Lee

Onze tafel is al snel bedekt met witte borden en bamboe stoommandjes. We bestelden de meeste van onze usuals: siu mai (AKA pork hash), gefrituurde mochi-soesjes, gebakken char siu-broodjes, garnalenknoedels met bieslook, char siu look funn en dan tat (AKA eiertaart) als dessert. De gestoomde mochi-rijstballetjes zagen er interessant uit, dus ik heb ze ook besteld.

De siu mai ($ 5,45) is zacht en het varkensvlees en de garnalen smelten samen. De garnalen-bieslookknoedel ($ 5,45), nog steeds stomend, overspoelt mijn mond met sappige stukjes. De buitenkant van de gefrituurde mochi-bladerdeeg ($ 5,45) is knapperig en taai, maar niet te dik, en maakt plaats voor een weelderige varkensvulling. Als ik in het gebakken char siu-broodje ($ 5,45) bijt, merk ik dat het stevig is. Het brood behoudt zijn vorm, bijna als een korst, en zakt in om zoet-zout varkensvlees te onthullen.

De look funn ($ 8,95) is precies goed, zachte noedels die de char siu bedekken en gedrenkt in een hartige donkere saus. Verrassend genoeg is de gestoomde mochi-rijstbal ($ 5,45) mijn favoriet. In plaats van kleefrijst gewikkeld in lotusbladeren, is het gebundeld in een gele verpakking waar je heerlijk in kunt bijten.

Hawaii Dim Sum en zeevruchten Dim Sum close-up

Links: nieuwe gebakjes, rechts: gestoomde mochi-rijstballetjes. Foto’s: Andrea Lee

Karen Tam, de vrouw van restauranteigenaar Danny Liang, geeft ons haar aanbevelingen: het knapperige char siu-broodje, een van de meest populaire gerechten, en een nieuw gerecht waar de chef aan werkt. Het knapperige char siu-broodje ($ 6,85) wordt in het Chinees het ‘sneeuwbergbroodje’ genoemd omdat het bedekt is met een suikerachtige korst, waardoor het van buiten knapperig is en een korrelige textuur heeft. Het is een beetje zoet naar mijn smaak, maar mijn vader geniet ervan. Ik begrijp waarom de lokale bevolking er dol op is.

Het nieuwe gerecht dat nog niet op de kaart staat, is een stevig goudkleurig gebakje gevuld met gezouten ei en rode boon. Het is licht zoet en knapperig, de overgang tussen lunch en dessert. De dim sum-chef merkte op dat mensen om meer authentieke Chinese gerechten vroegen en maakte dit gerecht met traditioneel banketdeeg, vergelijkbaar met het deeg dat wordt gebruikt voor bruiloftsgebak. Dit is niet mijn ding, al ben ik ook geen fan van bruidsgebakjes.

Goed gevuld, pakken mijn vader en ik het dessert aan. De dan tat of eiertaart is niet alleen heldergeel, maar smaakt ook naar zonneschijn in mijn mond: zoet en warm in zijn schilferige korst. We hebben ook genoeg restjes om mee naar huis te nemen voor een andere maaltijd.

Hawaii Dim Sum en zeevruchten buiten

Foto: Andrea Lee

Hawai’i Dim Sum and Seafood Restaurant bevindt zich in de voormalige Golden Palace-ruimte in CQ Yee Hop Plaza, het gebouw met de gouden draken die rode pilaren ineenstrengelen. Er is een betaalde parkeerplaats achter het gebouw en gemeentelijke garages om de hoek aan Maunakea Street en in het volgende blok aan Smith Street.


ZIE OOK: Downtown en Chinatown nieuw leven inblazen


Tam en Liang zijn geen onbekenden in de restaurantwereld; hij was mede-eigenaar van het nabijgelegen Ginger and Garlic, maar wilde altijd al een groter restaurant. Liang verkocht uiteindelijk zijn inzet en haalde de trekker over op dit veld toen Golden Palace sloot. Ze hebben de keuken en de eetkamer vernieuwd om deze lichter en gastvrijer te maken en zijn in maart geopend.

Het was Tam die voor de duidelijke naam Hawai’i Dim Sum and Seafood Restaurant koos omdat deze gemakkelijk te doorzoeken is. Liang koos de Chinese naam 聚賢酒樓, wat zich vertaalt naar ‘een restaurant waar mensen samenkomen’. Zijn voornemen wordt nu verwezenlijkt. Omringd door mensen die genieten van lekker eten en verhalen vertellen in het Kantonees, Mandarijn en Engels met stomende dumplings op tafel, op deze plek voel ik me thuis.

Open van donderdag tot dinsdag van 8.00 tot 21.00 uur, dim sum geserveerd tot 15.30 uur, 111 N. King St., (808) 888-2823, @hawaidimsumseafood

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *