September 27, 2023

Biologisch eten is gezonder dan conventioneel? Cholesterol slecht voor je? Hier zijn 10 ontkrachte voedingsmythen

Er zijn verschillende al lang bestaande voedingsmythes waar velen van ons ten prooi aan zijn gevallen. Wij zijn hier om je te vertellen: het is gezond om koolhydraten te eten, echte suiker is beter dan zoetstoffen en er zijn nog andere mythes die je kunt ontkrachten over wat een ‘gezond’ dieet is.

Hier zijn 10 voedingsmythen, ontkracht door experts.

Volg het laatste nieuws en beleidsdebatten over duurzame landbouw, biogeneeskunde en andere ‘disruptieve’ innovaties. Abonneer op onze nieuwsbrief.

Mythe 6: Biologische producten zijn gezonder

Het belangrijkste onderdeel van een gezond dieet is dat het in balans is. Volgens de CDC is de dagelijkse consumptie van fruit en groenten essentieel voor het bereiken van een uitgebalanceerd dieet.

Biologische producten bevatten minder synthetische pesticiden en kunstmest, maar kosten ook veel meer. Bovendien zijn er geen bewezen voedingsvoordelen verbonden aan het eten van strikt biologische producten.

“Er zijn een aantal onderzoeken gedaan naar het gehalte aan macro- en micronutriënten, maar of het nu biologisch of conventioneel geteeld is, de voedingsmiddelen zijn qua vitamines, mineralen en koolhydraten vrijwel hetzelfde”, zegt de geregistreerde diëtiste Kathy McManus.

Mythe 7: Voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte zijn slecht voor je

Cholesterolniveaus hebben veel meer te maken met genetica dan met voeding; het eten van cholesterolrijk voedsel zoals eieren heeft mogelijk niet echt invloed op het cholesterolgehalte in uw bloed.

“Je genetische samenstelling – en niet je dieet – is de drijvende kracht achter het cholesterolgehalte”, zegt Dr. Steven Nissen, volgens de Cleveland Clinic. “Het lichaam maakt cholesterol aan in hoeveelheden die veel groter zijn dan wat je kunt eten, dus het vermijden van voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte zal het cholesterolgehalte in je bloed niet erg beïnvloeden.”

Dit is een uittreksel. Lees hier het originele bericht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *