September 30, 2023

Hippe wijnbar in LA herbergt Israëlische chef-kok, Instagram wordt gek

Dit verhaal verscheen oorspronkelijk in Forward. Klik hier om de gratis e-mailnieuwsbrieven van Forward in uw inbox te ontvangen.

Wanneer de wijnbar en restaurant van Los Angeles Melodie aangekondigd op Instagram dat er ‘twee nachten vol geweldige muziek, Israëlisch eten en natuurlijke wijnen’ plaatsvonden, brak de hel los.

‘Wat zullen ze serveren? Gekoloniseerde hummus en apartheid falafel? Alsjeblieft”, postte een van de 23.000 volgers van het restaurant.

Toen kwamen er dingen Echt vervelend.

“Het spijt me, wat is in vredesnaam Israëlisch eten?!” schreef Yasmeen Alshawwa, oprichter van het merk- en marketingbedrijf LA Bewuste verhalen. ‘Bedoel je cultureel toegeëigend voedsel van de mensen die ze genocide plegen? Je moet je schamen @_melodyla_ Ik zorg ervoor dat ik hier nooit meer terugkom.”

Een paar posters verdedigden Melody’s keuze. Maar honderden van over de hele wereld uitten hun afschuw dat een voedselbestemming in het centrum van het hippe, politiek progressieve Virgil Village een Israëlische chef-kok had uitgenodigd.

‘Zucht, jullie zijn allemaal klote. Echt voor echt”, schreef Aminah Musa van het kledingbedrijf Paliroots.

Als reactie daarop deden de eigenaren iets opmerkelijks: niets. Ze gingen door met de diners, zich volledig bewust maar blijkbaar niet bang voor de terugslag. Het was een leermoment – ​​niet alleen over hoe je moet nadenken over politiek en eten, maar ook hoe je kunt volhouden in het echte leven als je digitale wereld aan het afbrokkelen is.

Cross-culturele vermenging, lenen en vermengen

Melody is een wijnbar die zijn menu roteert onder bezoekende chef-koks van alle culturen. Soms versmelt het die culturen: een pop-up uit 2021 bood een pastrami-taco met een plakje Zwitserse kaas en historische masa. Het evenement kwam tot stand toen Melody een promotor en DJ uit LA uitnodigde Moscomaan en de Israëlische chef-kok Ofir Horesh om een ​​tweedaagse pop-up te doen.

Interculturele vermenging, lenen en vermengen is een van de punten van Melody, zo probeerden de mede-eigenaren in vervolgposts uit te leggen.

“Het is jammer dat onze DM’s de afgelopen 24 uur zijn ontploft van haat over de steun van een hele etniciteit”, zegt mede-eigenaar Eric Tucker op Instagram geplaatst. “Melodie gaat over gemeenschap. Gemeenschappen die elkaar zelden kruisen, komen hier met elkaar in contact.”

Paloma Rabinoveen actrice en kunstenaar met Mexicaanse en Joodse afkomst die samen met haar man Tucker mede-eigenaar is van Melody, schreef dat ze “een nultolerantiebeleid voor xenofobie.”

“Ik steun @shifka.dh”, aldus Rabinov, verwijzend naar de organisatoren van het evenement, “niet Netanyahu, noch Israëls bezetting en vervolging van de Palestijnen. Ik steun de vrijheid van Palestina, en de vrijheid van meningsuiting van een individu, onafhankelijk van de acties van hun regeringen.”

De critici waren niet gekalmeerd. Melody’s feed werd al snel een zoveelste slagveld in het Midden-Oosten, en ja, ik kon het niet laten om me bij de strijd aan te sluiten.

“Als je vindt dat Israël niet zou moeten bestaan ​​of dat alles wat Israëlisch is moet worden geboycot, prima, beargumenteer dat dan,” schreef ik. “Maar begrijp in ieder geval dat voedsel – net als muziek, mode, taal en kunst – zich door culturen verspreidt. De Palestijnse keuken zelf is afhankelijk van tomaten en chilipepers die het resultaat zijn van de verovering en kolonisatie van de Nieuwe Wereld.”

En als je de Israëlische keuken definieert als het voedsel dat in een land wordt bereid, omvat dat natuurlijk ook traditioneel Arabisch voedsel – de grootste minderheidsgroep in Israël zijn de Palestijnse Arabieren. Israël bestaat ook voor 40% uit joden uit moslimlanden – die veel Arabische gerechten met zich meebrachten, zoals shakshuka uit Libië, die de Palestijnen zelf koken.

“De Israëlische keuken is wat alle Israëli’s eten, inclusief de Arabieren en de Joden – wat anders zou moeten @_melodyla_ noem het???” Ik schreef – met drie vraagtekens, omdat het, weet je, sociale media zijn.

Ik heb erop gewezen dat er ernstige problemen zijn als het gaat om Israël, voedsel en Palestijnen: Israëliërs vernietigen en stelen Palestijnse olijfboomgaarden en verstoren de oogsten. Het in beslag neemt, met weinig of geen eerlijk proces, Palestijnse landbouwgrond. Het berooft de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever van hun eerlijk aandeel water.

Als je voor de Palestijnen wilt vechten over Israël en voedsel, schreef ik, dan zijn dat de gevechten – geen oppervlakkige discussies over wie de eigenaar is van de hummus of over de vraag of Israëlische chef-koks het “recht” hebben om Palestijns voedsel te koken.

En Melody zou in ieder geval Palestijnse chef-koks en kookboekenauteurs in haar assortiment moeten opnemen – er is geen gebrek aan hen.


GERELATEERD: Kan een Jood Palestijns eten koken zonder helemaal politiek te worden?


De uitgenodigde chef-kok Melody legde het op zijn manier uit:

“Uiteindelijk komen de mensen die ‘s ochtends opstaan ​​om andere mensen te voeden niet echt vanuit een politiek perspectief”, zei Horesh toen ik hem na het evenement telefonisch bereikte. “Ze komen doordat ze de harten en ziel van mensen echt raken door middel van voedsel.”

Horeshdie 29 is, kookte voor de veelgeprezen Israëlische chef-kok Meir Adoni voordat hij naar New York verhuisde, waar hij opende Lamalo in Manhattan en de in Florida gevestigde reeks Motek cafés. Ik bereikte hem toen hij zich aan het voorbereiden was om naar Nevada te vliegen, waar hij bij Burning Man een koosjere Shabbat-maaltijd zal koken voor 800 mensen.

‘Ik denk dat mensen op internet heel gemakkelijk zijn met haat’, zei hij.

Horesh wees erop dat Israël vaak extra aandacht krijgt als het om voedsel gaat. Mexico is beroemd al pastoorTaco’s in stijl, waarvan je het trompetvormige vlees ziet ronddraaien naast taco-verkopers overal in LA, zijn afkomstig van Libanese immigranten naar Mexico.

‘Ik bedoel, waarom schreeuwt het Libanese volk niet: ‘Je hebt mijn gestolen.’ shoarma!?’” zei Horesh. “Dit is eten, voedselreizen, we krijgen invloeden van elkaar, we inspireren elkaar.”

Ondanks de terugslag gingen Rabinov en Tucker door. (Tucker weigerde officieel met mij te praten.) De eerste avond kwamen er volgens Horesh 100 mensen opdagen die de zaal vulden. De tweede nacht kwamen er 200 mensen, ze pakten het in.

“Er is altijd zoveel discussie rondom Israël”, zegt Simone Lee, de partner van Horesh. “Maar ik denk dat het feit dat het er is, niet betekent dat er geen steun is.”

Omdat ik beide avonden niet aanwezig kon zijn, heb ik via Instagram iemand gevonden die dat wel had gedaan, en heb ik telefonisch contact opgenomen voor een verslag.

Jim Czarnecki is niet Joods, maar hij besloot naar Melody te gaan omdat hij een vaste klant is en steun wilde betuigen. De zaal was vol, zei hij, zonder demonstranten buiten en met veel vrolijke diners binnen.

Terwijl ik hem het menu van Horesh voorlas, maakte hij een soort onvrijwillig gekreun en uitroepen: sesam-saliebrood, sabra ceviche, Wagyu-kebab, Jemenitische birria, Israëlische aardappelsalade.

“Het brood was buiten de hitlijsten”, vertelde hij me. “De aardappelsalade was de beste aardappelsalade die ik ooit in mijn leven heb gehad. Het was zo verdomd goed.”

Czarnecki, een documentaireproducent wiens credits onder meer “Fahrenheit 911″ En “Bowlen voor Columbine”, vroeg mij om uit te leggen waar de online onrust precies over ging.

“Palestijnen denken dat het verkeerd is om de term ‘Israëlisch eten’ te gebruiken om te verwijzen naar voedsel dat ze kookten voordat de staat Israël werd opgericht,” legde ik uit.

‘Maar ik bedoel,’ zei Czarnecki na een korte stilte, ‘dat ze geweldig werk hebben geleverd met dat Palestijnse eten.’

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Forward.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *