September 30, 2023

Uit onderzoek blijkt dat extreme voedingsgewoonten waarbij koolhydraten en vetten betrokken zijn, de levensduur beïnvloeden

Te midden van de groeiende zorgen over gezondheidsproblemen zijn koolhydraatarme en vetarme diëten in populariteit gestegen. Maar kan deze voedingsgewoonte een lang leven helpen bevorderen? Bevindingen van een nieuwe studie suggereren dat de sleutel tot een lang leven een uitgebalanceerd dieet is, en dat dit naar verluidt beter is dan het lichaam een ​​extreem dieet te laten volgen waarbij koolhydraten en vetten betrokken zijn.

Onderzoekers van de Nagoya University Graduate School of Medicine in Japan ontdekten dat een verminderde inname van koolhydraten bij mannen en een verhoogde inname van koolhydraten bij vrouwen zowel het risico op sterfte door alle oorzaken als op kankergerelateerde sterfte kunnen verhogen. Wat de vetconsumptie betreft, ontdekten de onderzoekers dat vrouwen die hogere niveaus van voedingsvet consumeren, een verminderd risico op sterfte door welke oorzaak dan ook hebben.

De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Journal of Nutrition.

De onderzoekers onderzochten het verband tussen de koolhydraat- en vetinname en het sterfterisico met behulp van een vervolgonderzoek onder 34.893 mannen en 46.440 vrouwen over een periode van negen jaar. De deelnemers waren tussen de 35 en 69 jaar oud.

Met behulp van voedselfrequentievragenlijsten schatte het onderzoeksteam de inname van koolhydraten, vet en totale energie van de deelnemers. Vervolgens werd de sterfte door alle oorzaken en oorzaakspecifieke sterfte van de deelnemers geschat in verband met de voedselkwaliteit.

De onderzoekers ontdekten dat mannen die minder dan 40% van hun totale energie uit koolhydraten haalden, een aanzienlijk hoger risico lopen op sterfte door alle oorzaken en kankergerelateerde sterfte. De associatie was hetzelfde voor zowel geraffineerde als minimaal verwerkte koolhydraten.

Mannen die meer dan 35% van hun totale energie uit vetten haalden, liepen een hoger risico op kankergerelateerde sterfte. Uit het onderzoek bleek ook dat een lage inname van onverzadigd vet bij mannen het risico op sterfte door alle oorzaken en kankergerelateerde sterfte verhoogde.

Bij vrouwen ging de inname van koolhydraten van meer dan 65% van hun totale energie gepaard met een hoger risico op sterfte door alle oorzaken. Er was echter geen duidelijk verband tussen de inname van geraffineerde of minimaal verwerkte koolhydraten en het risico op sterfte.

De studie vond een omgekeerd verband tussen de vetinname bij vrouwen en het risico op sterfte door alle oorzaken en kankergerelateerde sterfte. De bevindingen suggereren dat een hoge vetinname niet schadelijk is voor de levensduur van vrouwen.

“De bevinding dat de inname van verzadigd vet alleen bij vrouwen omgekeerd geassocieerd was met het risico op sterfte, zou de verschillen in de associaties tussen de geslachten gedeeltelijk kunnen verklaren,” zei Dr. Takashi Tamura, die de studie leidde, in een persbericht.

“Als alternatief kunnen andere componenten dan vet in de voedselbronnen van vet verantwoordelijk zijn voor de waargenomen omgekeerde associatie tussen vetinname en sterfte bij vrouwen,” voegde Tamura eraan toe.

Gepubliceerd door Medicaldaily.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *