September 30, 2023

Hier is het laatste nieuws over cholesterol in de voeding en hoe dit past in een gezond dieet – Boston Herald

Michael Merschel, nieuws van de American Heart Association

Al meer dan een halve eeuw debatteren wetenschappers over de rol van cholesterol in de voeding in een gezond voedingspatroon. Omdat het vaak in verband werd gebracht met verzadigd vet, leek het beperken van het cholesterolgehalte in de voeding – vooral door de consumptie van eieren te beperken – de inspanningen op het gebied van de hartgezondheid ten goede te komen.

Meer recentelijk heeft het verzamelen van gegevens ertoe geleid dat onderzoekers hun denken hebben verruimd over hoe cholesterol in de voeding – en eieren – passen in een gezond eetpatroon. “We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt”, zegt professor Linda Van Horn, hoofd van de voedingsafdeling van de afdeling preventieve geneeskunde aan de Feinberg School of Medicine van de Northwestern University in Chicago. “En we gaan verder met deze kwesties naarmate we meer leren.”

Verandering kan verwarrend zijn. Daarom vindt u hier antwoorden op enkele veelgestelde vragen.

Zijn cholesterol uit de voeding en cholesterol in het bloed hetzelfde?

Nee. Cholesterol uit de voeding zit in voedsel. Bloedcholesterol – waaronder HDL (“goed”) en LDL (“slecht”) – is een van de acht essentiële maatstaven voor de gezondheid van het hart, geïdentificeerd door de American Heart Association. Een dieet met veel verzadigd vet kan leiden tot hoge LDL-cholesterolwaarden en verder leiden tot de vorming van tandplak in de wanden van uw bloedvaten. Dit beperkt de bloedstroom en kan leiden tot een hartaanval of beroerte.

Uw arts kan uw cholesterolgehalte in het bloed controleren met een bloedtest.

Wat is cholesterol uit voeding dan?

Cholesterol in de voeding is afkomstig van dierlijk voedsel. Volgens een wetenschappelijk advies van de AHA uit 2019 over cholesterol in de voeding en cardiovasculair risico – dat Van Horn heeft helpen schrijven – zijn vetrijk vlees, eieren, boter en volvette zuivelproducten belangrijke bronnen. Het komt vooral veel voor in verwerkt vlees – “worsten, hamburgers, hotdogs of soortgelijke voedingsmiddelen”, zei Van Horn.

Cholesterol uit de voeding kan ook worden aangetroffen in gebak gemaakt met eieren, boter of room.

Hoewel cholesterol uit de voeding ooit werd genoemd als een oorzaak van hartziekten, stelt het wetenschappelijke advies uit 2019 dat studies over het algemeen geen verband hebben gelegd tussen cholesterol uit de voeding en het cardiovasculaire risico.

Hoeveel cholesterol uit de voeding kan ik eten?

Federale voedingsrichtlijnen bevelen aan om de cholesterolconsumptie via de voeding ‘zo laag mogelijk te houden zonder de voedingswaarde van het dieet in gevaar te brengen’.

Het goede nieuws is dat er ruimte is voor flexibiliteit. Maar het is geen vrijbrief om zoveel cholesterol uit de voeding te eten als je wilt.

“De algemene aanbeveling is om minder dan 300 milligram cholesterol uit de voeding per dag te eten”, aldus Van Horn.

Maar focussen op dat aantal, of op het gebrek aan bewijs dat cholesterol in de voeding koppelt aan gezondheidsrisico’s, zou een misstap kunnen zijn, zei ze. Dat komt omdat voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte in de voeding vaak ook veel verzadigd vet bevatten. Uitzonderingen zijn eieren en schaaldieren, zoals garnalen en kreeft. Ondanks dat ze een hoog cholesterolgehalte in de voeding hebben, zijn schelpdieren relatief gezond als ze niet worden gebakken.

Over het algemeen zei Van Horn: “Onderzoek heeft aangetoond dat je cholesterol uit de voeding echt niet kunt isoleren uit die totale vetinname.” En het eten van te veel verzadigd vet – samen met te veel suiker en natrium, en te weinig vezels – verhoogt het risico op hartziekten.

In plaats van na te denken over de hoeveelheid cholesterol uit de voeding waarmee u weg kunt komen, kunt u proberen een algemeen gezond dieet te volgen, met veel fruit en groenten, volle granen, gezonde eiwitbronnen en magere of vetvrije zuivelproducten. zei Van Hoorn.

Anders gezegd: als je gezond eet, zegt Van Horn, zou een beetje boter zo nu en dan (en de 31 mg cholesterol per eetlepel) op je toast geen groot risico moeten vormen.

Hoewel cholesterolrijk voedsel niet wordt aanbevolen, zei ze, “worden ze beter verdragen als voedselbron als ze de uitzondering zijn en niet de regel.”

Betekent dit dat ik eieren kan eten?

Ga eerst terug en lees het gedeelte over het belang van een algemeen gezond dieet.

Eén groot, heel ei bevat ongeveer 200 mg cholesterol uit de voeding. Daarom zei Van Horn dat het ooit verstandig werd geacht om niet meer dan twee tot drie dooiers per week te eten. Eiwitten bevatten niet veel cholesterol uit de voeding.

Maar onderzoek naar de effecten van eieren werd bemoeilijkt door het feit dat eieren vaak worden gegeten met vetrijk voedsel zoals spek, worst en boter. Tegenwoordig, zegt Van Horn, worden een paar eieren per week als je LDL-cholesterol laag is als aanvaardbaar beschouwd, afhankelijk van de totale inhoud van het dieet.

Het wetenschappelijke advies uit 2019 zegt dat gezonde mensen elke dag wel een heel ei of het equivalent daarvan in hun dieet kunnen opnemen; gezien de voedingsvoordelen en het gemak kunnen ouderen met een gezond cholesterolgehalte er twee krijgen.

Wat moet ik doen als ik een hoog cholesterolgehalte in het bloed heb?

Iedereen met een hoog LDL-cholesterolgehalte zou moeten overwegen om de bronnen van zowel verzadigd vet als voedingscholesterol te verminderen, zei Van Horn, omdat het waarschijnlijker wordt geacht dat ze bijdragen aan arteriële plaque. Dit is vooral een probleem onder mensen met overgewicht, obesitas of andere risicofactoren.

Sommige mensen zijn genetisch vatbaar voor hoge cholesterolwaarden in het bloed. Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg adviseren dergelijke patiënten vaak om extra aandacht te besteden aan wat ze eten, hun gewicht onder controle te houden en hun fysieke activiteit te verhogen, aldus Van Horn.

Mensen met een gezond cholesterolgehalte in het bloed moeten erkennen dat naarmate ze ouder worden, hun risico toeneemt en de tolerantie voor minder gezond voedsel kan veranderen, zei ze.

Het is dus het beste om de nadruk te houden op “meer plantaardig eten, inclusief volle granen, vers fruit en groenten, samen met meer vis, gecombineerd met caloriebewust eten en regelmatige fysieke activiteit”, aldus Van Horn.

Waarom is het cholesteroladvies over de voeding in de loop der jaren veranderd?

Wetenschappers leren dingen.

Tientallen jaren geleden was voedingsonderzoek gericht op een geïsoleerde voedingsstof of een specifiek voedingsmiddel, zei Van Horn. “Voedingsonderzoek heeft die focus verlegd naar het bredere geheel van eetpatronen en voedselfrequentie,” zei ze. “Aangezien niemand een voedingsstof of voedingsmiddel afzonderlijk eet, beïnvloedt de totale inname via de voeding gedurende de dag, de week of het jaar biologische factoren. Deze omvatten bloedcholesterol, bloeddruk, bloedglucose – alle risicofactoren die worden onderzocht, geëvalueerd en bestudeerd om hartziekten te voorkomen.”

Hoewel cholesterol uit de voeding belangrijk blijft voor onderzoekers, is het nu minder zorgwekkend, zei Van Horn. Dat komt omdat het cholesterolgehalte in het bloed van de gemiddelde Amerikaan de afgelopen decennia is gedaald, en een deel daarvan is te danken aan statinemedicijnen en een beter begrip van voeding, zei ze.

“Nu blijft het klinkende voordeel van een dieet met meer plantaardig voedsel bestaan,” zei ze. “Normaal gesproken zijn dit geen hoge bronnen van cholesterol in de voeding.”

Met andere woorden: de voedingsmiddelen die ooit werden gemeden vanwege hun hoge cholesterolgehalte in de voeding, zijn alleen afkomstig van dierlijke producten, en ze zouden nog steeds niet de focus van uw dieet moeten zijn.

Maar het is nu toch geregeld?

Dieet en cholesterol in de voeding blijven belangrijke onderwerpen van voedingsonderzoek. Van Horn wees erop dat de National Institutes of Health momenteel de Nutrition for Precision Health-studie financiert. Het belooft relaties te ontsluiten tussen wat we eten, het microbioom in ons lichaam en biomarkers voor het beoordelen van de gezondheidsstatus die “nooit eerder zo uitgebreid en systematisch zijn bestudeerd als nu”, aldus Van Horn.

Het overkoepelende doel van de studie is het identificeren van preventieve manieren om voedingsaanbevelingen af ​​te stemmen op de genetische, levensstijl- en omgevingsbehoeften van elke persoon om zo een betere gezondheid gedurende het hele leven te bereiken.

‘Dus blijf op de hoogte,’ zei ze.

Noot van de redactie: dit verhaal is op 31 augustus 2023 bijgewerkt om eieren naast schaaldieren op te nemen als voedsel met een hoog cholesterolgehalte in de voeding, maar niet met verzadigd vet.

Het auteursrecht is eigendom van of berust bij de American Heart Association, Inc. en alle rechten zijn voorbehouden. Er wordt kosteloos en zonder dat verder verzoek nodig is toestemming verleend aan individuen, mediakanalen en niet-commerciële voorlichtings- en bewustmakingsinspanningen om deze verhalen op welk medium dan ook te linken, te citeren, eruit te halen of opnieuw af te drukken, zolang er geen tekst wordt gewijzigd en de juiste toeschrijving wordt gedaan aan American Heart Association News.

Ander gebruik, inclusief educatieve producten of diensten die met winstoogmerk worden verkocht, moeten voldoen aan de Copyright Permission Guidelines van de American Heart Association. Bekijk de volledige gebruiksvoorwaarden. Deze verhalen mogen niet worden gebruikt om een ​​commercieel product of dienst te promoten of te onderschrijven.

DISCLAIMER VOOR GEZONDHEIDSZORG: Deze site en zijn diensten vormen geen praktijk voor medisch advies, diagnose of behandeling. Praat altijd met uw zorgverlener voor diagnose en behandeling, inclusief uw specifieke medische behoeften. Als u een medisch probleem of aandoening heeft of vermoedt, neem dan onmiddellijk contact op met een gekwalificeerde zorgverlener. Als u zich in de Verenigde Staten bevindt en een medisch noodgeval ervaart, bel dan onmiddellijk 911 of bel onmiddellijk voor medische noodhulp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *