September 26, 2023

Hoe Jamie Oliver de teflonchef werd

T

Jamie Oliver druk noemen gaat op komische wijze verder dan understatement. Kijk naar zijn 2023: er gaat dit najaar een nieuw restaurant open in Covent Garden, Jamie Oliver Catherine Street. Volgende maand is er een nieuwe online cursus, omdat hij de eerste Brit wordt die lesgeeft op YesChef, de wereldwijde serie kooklessen. Daarbovenop komt het vervolg op zijn bestverkochte kinderboek, Billy en het Reuzenavontuur, gepland voor de lente, dat werd geschreven zodra zijn nieuwste kookboek naar bed ging (5 Ingrediënten Mediterraan, vorige week uitgekomen). Oh, en zijn 50e verjaardag nadert. Voor een man wiens hele bestaan ​​nog niet zo lang geleden op de rand van de afgrond leek, weet Oliver hoe hij zichzelf moet oppakken, afstoffen en weer door moet gaan.

Tijdens een lunch in zijn huis in Essex met quiche en salade – Oliver, die de hele dag heeft gekookt voor zijn nieuwe online lessen, haalt hij het zelf niet – is hij filosofisch, contemplatief en ontspannen. Hij lijkt zich geen zorgen te maken, hoewel hij dat ooit wel was. In 2018 en 2019 brokkelde zijn restaurantimperium af, waarbij op drie na alle restaurants sloten: weg waren zijn twee Barbecoa-steakhouses, weg was de Italiaanse keten Jamie’s, en weg was passieproject Fifteen, de non-profitorganisatie die kansarme jonge chef-koks opleidde. En voor naar verluidt duizend van zijn medewerkers was hun baan verdwenen. De Jamie Oliver Restaurant Group ging failliet met een gerapporteerde schuld van zo’n £80 miljoen, een zet die hem naar eigen zeggen “verwoest” achterliet.

Laura Macias/Ja chef-kok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *