September 27, 2023

Nar, nieuw Turks restaurant, oogverblindend van smaak in de wijk Flatiron

NEW YORK, NY – Het is in Nar, het nieuwste Turkse restaurant dat wordt geopend in het Flatiron District in New Yorkdat de restauranteurs Andy E. Arkun (The Polo), Erhan Bahceci (Food Cellar Market) en Zeynep Tansung (Izmir Commodity Exchange) een eigentijdse flair proberen te geven aan de traditionele Turkse keuken.

NAR-interieur

NAR-interieur

Bij een snelle blik op straat zou je Nar bijna kunnen verwarren met een Parijse café, met een paar stoelen perfect op het trottoir. Maar zodra je binnenkomt, word je meteen herinnerd aan de Egeïsche kust.

Het heldere turkoois (het Franse woord voor ‘Turkije’ is turkoois, ten slotte) overspoelt het interieur, vooral met de zitplaatsen van het restaurant. Spiegels voegen visuele diepte toe aan de ruimte, waardoor de ruimte uitnodigender aanvoelt.

Een weids en groots schilderij van de 13e-eeuwse dichter Jalāl al-Dīn Muḥammad Rūmī, of beter bekend als Rumi, is ook te zien in de reflecties van deze spiegels. Deze ingewikkelde details zijn weggestopt om diners naar de Middellandse Zee te vervoeren voor de uren dat ze daar zijn.

Meze Sampler (Photo Credit: Nar’s persbericht)

Diners die bekend zijn met andere mediterrane of Balkankeukens kunnen zich thuis voelen als ze menu-aanbiedingen zien zoals een meze-sampler (foto links) – met babaganoush, erwtenhummus, muhammara en pistache-dip, of shakshuka, een brunchaanbod dat populair is in de stad.

Toch toont het menu ook enkele van de meer unieke aspecten van de traditionele Turkse keuken – denk aan een pudding gemaakt met stukjes kipfilet, of een bedje van gesneden halloumi-kaas genesteld tussen plakjes gekaramelliseerde runderworst uit Gaziantep. De gerechten schuwen de smaak zeker niet – de iriskit zit boordevol kruiden als paprika en komijn, aangevuld met de delicate zoetheid van de karamelisering gebracht door sinaasappelsap en ahornsiroop.

Bestel de gestoofde lamsschenkel (“Sultan’s Bliss”), en je zult merken dat deze net zo smaakvol en tot in de perfectie bereid is – met zijn sappige, zachte, heerlijkheid die smelt in je mond (wat slechts meer dan 3 uur langzaam koken kan opleveren). ) – je blijft hopen dat ze in de toekomst de portiegrootte zullen verdubbelen. De auberginekaviaar waarop hij rust, die een textuur heeft die vergelijkbaar is met hummus, voegt ook een zachtheid toe aan het gerecht die je smaakpapillen laat smeken om meer. Andere opmerkelijke hoogtepunten op het menu zijn onder meer licht gehavende en knapperige courgettebloesems gevuld met twee soorten Turkse kaas en het kenmerkende item, spiesje Urgasa-kwartel, rijkelijk gekruid met zout en peper en zacht omhuld door wijnbladeren.

Als er één ding is dat je Nar niet kunt verlaten zonder het te proberen, dan is het dat wel Kazandibi, een Turks dessert gemaakt van kipfilet (als ze dit niet expliciet vermeldden, zou je het nooit weten) waarvan de oorsprong vermoedelijk afkomstig is uit de keukens van het Ottomaanse Rijk. Met de consistentie van een rijstpudding (hoewel de stukjes kipfilet je scherp houden tijdens het eten), kazandibi is romig, melkachtig en subtiel zoet – de met kaneel bestrooide bovenkant voegt warmte toe en is niet overweldigend zoals sommige met kaneel omhulde desserts. Opnieuw hebben de chef-koks ook variatie in textuur in het dessertmenu aangebracht – door de buitenkant van het dessert te verbranden, neemt het contrast tussen de harde schaal en de half gomachtige, half vloeibare binnenkant je sensaties mee op een onvergetelijk avontuur.

Cocktails: Hot Mediterranean Night (aan de linkerkant) en Barefoot Walk (maagd)

Cocktails: Hot Mediterranean Night (aan de linkerkant) en Barefoot Walk (maagd)

Naast het voedselaanbod biedt Nar ook een uitgebreid cocktail- en wijnmenu. Het maakt gebruik van de mogelijkheid om cocktails te voorzien van Turkse accenten, zoals raki, maraspeper en gebrouwen Turkse thee, terwijl het ook de meer conventionele muilezels en negronis aanbiedt. Een deel van hun spirit-menu is exclusief gewijd aan raki, de nationale drank van Turkije, gemaakt van tweemaal gedistilleerde druiven. NAR is een mooie nieuwe toevoeging aan de foodscene van New York, waar zowel bekenden als nieuwkomers op het gebied van Turks eten blij mee zijn.

NAR is gevestigd in het Flatiron District in New York, op 34 East 20th Street, New York, NY 10003. Het dinermenu is online beschikbaar. Reserveren kan op hun website. Momenteel zijn ze geopend voor diner: zondag – woensdag 17.00 – 23.00 uur; Donderdag – zaterdag 17.00 – 12.00 uur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *