September 27, 2023

De Duitse keuken voegt een twist toe aan het Indiase palet

Herinnert u zich de Lufthansa-advertentie uit 2014 nog? De 45 seconden durende advertentie, de eerste tv-commercial van de luchtvaartmaatschappij voor de Indiase markt, begint met een man die zijn kleinzoon vertelt dat ze naar New York vliegen om de vader van de jongen te ontmoeten in de Duitse luchtvaartmaatschappij. Dan begint hij hem over de Duitsers te vertellen, terwijl zijn stem blijft hangen en zijn uitdrukking flauw wordt als hij over de Duitse keuken gaat.

Degenen die Duitse gerechten hebben meegemaakt, afgezien van de worsten, zouden begrijpen waarom. Duitse smaken staan ​​immers ver af van wat het Indiase gehemelte gewend is. Een groep innovatieve Duitse chef-koks werkt nu aan het hervormen van deze perceptie, met als doel de Indiase smaakpapillen te prikkelen met een vleugje neue Deutsche kuche (nieuwe Duitse keuken) – vergelijkbaar met hoe Lufthansa zichzelf daarin afschilderde als ‘meer Indiaas dan je denkt’. advertentie.

Toen de Duitse chef-kok Thomas Buhner met drie Michelinsterren vorige maand aankwam in het Taj Mahal hotel in New Delhi, koos hij voor gerechten die invloeden uit de hele wereld combineerden met een vleugje Indiase essentie. Het aardappelgerecht werd besprenkeld met kerriepoeder, een toost op de Duitse affiniteit met aardappelen en de Indiase liefde voor masala, en de met peterselie doordrenkte Hamachi-vis werd geserveerd met tandooricrème.

Dit was Buhners derde reis naar India, nadat hij Bengaluru in 2022 en Hyderabad in 2017 had bezocht.

De Duitse tweelingchefs Thomas en Mathias Sühring introduceerden in 2017 ook nieuwe, verfijnde Duitse gerechten in India. Hun restaurant, Suhring in Bangkok, staat op de zevende plaats in de lijst van 50 beste restaurants van Azië en beschikt over twee Michelinsterren. Ze keerden terug in 2018 en 2022 om liefhebbers van Indiaas eten verder te prikkelen.

Tot voor kort bleef de Duitse keuken in India meer een conceptueel begrip. Het werd grotendeels geassocieerd met braadworsten, curryworsten, schnitzels en natuurlijk worsten, waarvan Duitsland – ‘het land van de worsten’ – meer dan 1.200 varianten kent.

Het presenteren van hun keuken is lange tijd een uitdaging geweest voor Duitse chef-koks. Zozeer zelfs dat de Duitse chef-kok Franz Keller de Franse nouvelle cuisine onder Duitse namen presenteerde tijdens de lancering van het Takshila-restaurant in het voormalige Maurya Hotel in New Delhi in 1978.

Misschien werd het stereotype dat Duitsers ‘serieus’ waren (de advertentie van Lufthansa maakte hier ook naar verwezen) uitgebreid naar hun culinaire aanbod. Chef-kok Joachim Wissler, houder van drie Michelinsterren, maakte eerder een opmerking over de onderschatting van de kwaliteit en het vakmanschap van de Duitse verfijnde keuken, en schreef dit toe aan de perceptie dat “genieten niet als een Duitse deugd wordt beschouwd”.

Vergelijk dat eens met Indiërs, voor wie “voedsel het belangrijkste op een dag is; ze denken niet aan de prijs”, zegt Buhner, die graag zou overwegen om een ​​restaurant in India op te zetten als de gelegenheid zich voordoet.

Terwijl Buhner, net als de andere chef-koks, een kort culinair bezoek aan India bracht, hebben sommige chef-koks Duitse eetgelegenheden in het land opgezet.

Bruce Rodrigues, die een voorliefde heeft voor het roken van vlees, besloot bij Imbiss de Duitse culinaire aanpak te omarmen. Sinds de opening in Bandra, Mumbai, in 2012, is Imbiss de ervaring die India het dichtst benadert als een authentieke Duitse pub, zij het zonder het bier. Rodrigues legde kort en bondig uit: “Onze focus ligt op vlees, en de Duitse keuken vormt daar een perfecte aanvulling op.”

In de sector verwerkt vlees van de inkomsten uit de voedselmarkt staat Duitsland na de Verenigde Staten op de tweede plaats, met een omzet van $33,6 miljard vergeleken met de $39 miljard in de VS in 2022, volgens een rapport van Statista dat in juni werd vrijgegeven.

Imbiss biedt een scala aan Duitse vleesbereidingen aan, wat een aanzienlijk aantal Duitse expats aantrekt. (Volgens Statista zijn Duitsers verantwoordelijk voor 7 procent van de expats die in 2018 in India wonen, voor wanneer de laatste cijfers beschikbaar zijn.)

Het menu van Imbiss is uitgebreid: van aardappelsalade met worstjes tot Beierse ham- en kaassandwiches geserveerd met rijke bruine bouillon tot een selectie van 15 worstsoorten, waaronder braadworst en bockworst, kassler, schnitzels, bratkartoffeln (gebakken aardappelen met spek of ui) en curryworst . Het restaurant is geschikt voor vegetariërs en biedt zelfs aubergineschnitzel en paneersteak.

Terwijl Rodrigues standvastig blijft in zijn kijk op de Duitse keuken, ontwikkelen Duitse chef-koks die van hen.

Chef-kok Buhner schreef deze evolutie van de Duitse keuken toe aan de afgelopen decennia, gekenmerkt door verfijning en de opkomst van de vegetarische gastronomie. Ook de hedendaagse interpretatie van de Duitse keuken door de gebroeders Sühring legt de nadruk op vegetarische opties. Tijdens hun eerste bezoek aan India onthulden ze: “Mensen zijn vaak verrast door hoeveel vegetarische opties we hebben.” Hun champignonpastei, die de traditionele leverpastei in Mumbai verving, had opmerkelijke goedkeuring gekregen.

Naast Imbiss introduceerde Mahlzeit, een schilderachtig café gelegen in de steegjes van Bandra West, straatvoedsel in Berlijnse stijl in Mumbai, met items als hotdogs, spoelworst, döner kebab en schnitzelburgers.

Dichter bij de nationale hoofdstad vult DiGhent in Gurugram de leegte. Ondanks de Belgische kern biedt het café een Duits ontbijtschotel, compleet met worstjes, vleeswaren, spek, aardappelsalade, eieren en een assortiment sauzen.

Zo te zien is India misschien wel een voorliefde voor Duitse smaken aan het ontwikkelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *